Categorized | Social

Municipalitatea orădeană, hotărâtă să continue proiectele transfrontaliere importante

Reprezentanții municipalității orădene au discutat luni, 9 iulie cu reprezentanți ai Programului de Cooperare Tranfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 despre proiectele pe care Oradea le are în plan. Printre ele, Centrul „Viva Anima”, pista internaţională de biciclete dintre Oradea şi Berettyoujfalu şi  proiectul „Centru de suport non-profit din judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor: dezvoltarea facilităţilor de funcţionare şi cooperare”.

Săptămână începută în forță de municipalitatea orădeană. Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, reprezentanţii Parcului Industrial, ai Zonei Metropolitane Oradea şi ai Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională s-au întâlnit cu Sebastian Boniş – directorul adjunct al Secretariatului Tehnic Comun – al Programului de Cooperare Tranfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 şi Adrian Foghiş – manager de program în cadrul aceleaşi organizaţii, pentru a analiza stadiul implementării proiectelor pe fonduri transfrontalier derulate de Primăria Oradea.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre înfiinţarea şi dotarea Centrului Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima”, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, despre instruirea timp de un an a 20 de cadre medicale la Clinica Auguszta a Universităţii din Debreţin, precum şi despre elaborarea unei Strategii Euroregionale în Cardiologie care va întări colaborarea dintre comunitatea română şi maghiară.

La finalul acestei luni se vor deschide ofertele anunţului postat pe SEAP, realizarea proiectului poate fi începută la finalul lunii august şi se poate termina încă în acest an. Valoarea totală a proiectului este de 2.029.581 euro, din care contribuţia părţii române reprezintă 2%, iar a părţii maghiare 5%, restul fiind finanţare FEDR şi Guvernele celor două state partenere.

Trebuie grăbită depunerea cererilor de rambursare

Legat de pista de biciclete, participanţii la întrevedere au menţionat faptul că în aceste zile vor fi contractate serviciile de dirigenţie, iar după semnarea contractului de dirigenţie şi verificările necesare se organizează licitaţia pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor.

Licitaţia va dura aproximativ 2 luni, în toamnă se va semna contractul pentru efectuarea lucrărilor, care astfel vor putea fi realizate în decursul anului viitor.

Pista de biciclete se va construi paralel cu drumul naţional E60, pe o lungime totală de 35.020 metri. Bugetul total al proiectului este de 6.248.607,66 euro, din care bugetul alocat Primăriei Oradea este de 1.347.178,70 euro.

Pista va porni din Piaţa Ferdinand şi va atinge în mod direct comunele: Berettyoujfalu, Mezopeterd, Biharkeresztes, Artand, Borş.

În ceea ce priveşte proiectul „Centru de suport non-profit din judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor: dezvoltarea facilităţilor de funcţionare şi cooperare” – documentaţia pentru realizarea lucrărilor de construcţie urmează să fie postată pe SEAP în această săptămână, estimându-se că această procedură va fi finalizată în cursul acestei luni sau începutul lunii august.

Sebastian Boniş a solicitat Primăriei Oradea să urgenteze lucrările, să trimită cereri de rambursare validate cel mai târziu până la 15 octombrie, în acest fel existând posibilitatea rambursării finanţărilor încă în acest an.

„Cererile trimise după această dată vor fi decontate foarte probabil doar la începutul anului viitor”

a menţionat Sebastian Boniş.

„În ceea ce priveşte proiectele noi pe care le-am depus la începutul acestui an, în data de 19 iulie va fi organizată şedinţa Comitetului Comun de Selecţie la care se vor stabili proiectele care vor fi finanţate.

După aprobarea procesului verbal de la această şedinţă (c.ca 20 de zile), vom primi comunicarea oficială privind proiectele care au fost aprobate.

La începutul lunii august vom şti care proiecte vor fi finanţate, vom putea obţine autorizaţiile de construcţie, vom putea semna contractele de finanţare şi vom putea organiza licitaţiile necesare începerii lucrărilor”

a declarat primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult