Categorized | Cultură

Imagini istorice cu trupa Phoenix, expuse la Oradea

La Galeria „Euro Foto Art” din Oradea, va avea loc vineri, 13 iulie, ora 18:00, o expoziţie retrospectivă deosebită, realizată din lucrările cunoscutului şi reputatului artist fotograf Victor Boldâr din Craiova. Printre fotografiile expuse vor fi și 16 imagini dintr-un concert inedit al trupei Phoenix din 1977.

Expoziţia este alcătuită din două părţi sau cicluri, care îi vor duce pe orădeni înapoi în timp, cu peste trei decenii şi jumătate.

Primul ciclu intitulat „Bresson” cuprinde 57 de fotografii alb-negru de format 30 x 45 cm, iar al doilea intitulat „77 Craiova – Ultimul Concert”, care cuprinde 16 fotografii alb-negru de format 50 x 70, ambele fotografiate pe film negativ.

Cele două expoziţii au fost deschise la Muzeul de Artă din Craiova (2010) şi Muzeul de Artă din Cluj Napoca şi redeschise la data de 11 ianuarie 2012, în Galeria de Artă din Craiova, în cadrul ediţiei a III-a a Festivalului Naţional „Luna Fotografiei din România”, organizat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România. Promotorii acestor expozitii sunt Muzeul de Artă din Craiova, Asociaţia „Focus” Oltenia şi Fotoclubul „Mircea Faria” din Craiova.

În cadrul primei părţi, artistul fotograf Victor Boldâr EFIAP, ne prezintă, în cadrul unui ciclu de 57 de fotografii alb-negru, impresiile sale fotografice, despre marele maestru al fotoreportajului modern, Henri Cartier-Bresson.

Cea de a doua parte, „’77 Craiova – Ultimul Concert” va fi alcătuită din fotografii realizate în 20 mai 1977,  în Grădina Cinematografului „Patria” din Craiova. Cele 16 fotografii alb-negru, oferă publicului vizitator o „reîntâlnire” cu ultimul concert al cunoscutei Formaţii „Phoenix”, compusă din Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Erlend Krauser, în „Epoca de Aur” a României.

Colajul de imagini phonexiene, surprinse în timpul concertului, au declanşat, după 35 de ani, amintiri în rândul unor participanţi, liceeni pe atunci, la acest excepţional eveniment muzical.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 13 iulie, ora 18:00, în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea, unde organizatorii manifestări (Asociaţia „Euro Foto Art” Oradea, Centrul Judeţean pt. Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea), îi invită să participe, pe toţi iubitorii artei fotografice.

Lucrările vor fi prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar expoziţia va fi deschisă oficial de artistul fotograf Ştefan Tóth, care va participa la eveniment şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Momentele muzicale vor fi susţinute de artiştii Cvartetului „Varadinum” din Oradea.

Noua expoziţie, organizată sub înaltul patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, va rămâna la dispoziţia publicului vizitator până pe 2 august 2012, în zilele de lucru, între orele 9:00 şi 17:00. Intrarea este gratuită.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult