Categorized | Editorial

Daniel Negrean, Claudiu Pop și Florian Bodog – șefi la „apelul bocancilor”

Una dintre expresiile care se foloseau în armată pentru a separa șefii făcuți peste noapte pe pile sau pe bani, de cei care făcuseră școala de gradați, era aceea de „șefi făcuți la apelul bocancilor”. Expresia s-ar potrivi astăzi, de minune, pentru o grămadă de oameni fără nicio realizare importantă în viața lor dar care, pentru că au bani sau au carnet de membru de partid, au devenit peste noapte șefi. În Bihor, se poate vorbi astfel despre șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Daniel Negrean, prefectul Claudiu Pop și secretarul de stat Florian Bodog.

Că USL repetă aceleași greșeli pe care le-a făcut PDL-ul nu mai este o noutate. Folosindu-se de argumentul (același ca pe vreme lui Boc) că nu-și pot pune în aplicare politica dacă nu înlocuiesc șefii din toate deconcentratele, USL-iștii s-au apucat să schimbe tot ce mișcă. Un exemplu clar, cu implicații multiple, este cooptarea ca secretar de stat a lui Florian Bodog.

Facultatea de Medicină și Farmacie și-a ales luna trecută „conducătorul de oști”. Pentru că, între timp, devenise secretar de stat iar instituția are nevoie de racord direct la conducta cu bani a ministerului, brancardierul Florian Bodog, fost șofer al „unchiului” a ajuns peste noapte șef.

Nici nu a fost greu pentru că Constantin Romanul a decis să nu se mai prezinte la examen iar fostul decan, urologul Gheorghe Bumbu a spus că nu vrea să concureze cu un brancardier.

Dincolo de faptul că ar putea pune o vorbă bună la ARACIS, Facultatea de Medicină și Farmacie nefiind prea bine văzută de aceștia, gurile rele spun că pentru cei care au votat a contat foarte mult și faptul că Bodog este fin de cununie cu fostul rector Doru Maghiar, căruia, în urmă cu câțiva ani, îi lăsase „unchiul” moștenire Universitatea din Oradea.

Cu așa recomandări, cum să nu câștigi postul, chiar dacă soarta „îți este potrivnică” și concurezi singur pe un singur loc.

În ciuda tuturor acestor aspecte, mai mult decât evidente, Florian Bodog nu ar fi fost un subiect interesant dacă nu aș fi văzut personal cât de „competent” este. Săptămâna trecută, la Hotel Continental a fost organizată o conferință de presă prin intermediul căreia reprezentanți ai ministerului Sănătății voiau să informeze opinia publică cu privire la modificările din sistem, odată cu introducerea noii legi.

Nu trebuie să vă mai spun că noua lege este o „abrambureală” care va băga și mai mult sistemul medical în colaps (citiți materialele apărute în presă, dacă vreți să vă convingeți).

M-a șocat însă faptul că Bodog nu a fost în stare să lege coerent trei propoziții. Colegul de la Radio România Actualități a trebuit să pornească de trei ori aparatura pentru a înregistra răspunsul la cea mai simplă întrebare cu putință: „Ce aduce nou, proiectul de lege al sănătății?”. Cum ar spune colegii lui de la Medicină, unii dintre ei chiar buni în meseria pe care o practică, „brancardierul… tot brancardier”.

La fel ca Bodog, un alt privilegiat al sorții, ajuns șef peste noapte și doar pentru că este apropiat al puterii, este Daniel Negrean. Lucrând pe învățământ am avut posibilitatea să mă conving pe propria piele de „competențele” care l-au făcut șef.

Pentru că Inspectoratul Școlar Județean Bihor nu are purtător de cuvând (odată cu schimbarea lui, susținătorii fostului șef plecând în cârduri), am fost nevoit să îi cer lui Negrean cifre și statistici pentru materialele de presă. Să te ferească Dumnezeu!

După ce se terminase perioada de contestații la bacalaureat, l-am sunat să îl întreb câți elevi au făcut contestație. Mi-a spus că deocamdată au fost numărate o mie de contestații dar că el crede că vor fi în jur de 1.500.

La câteva minute de la discuția purtată, a fost afișată pe site-ul IȘJ Bihor și cifra oficială, 1.914 contestații.

Duminică, ziua când trebuia afișată rata de promovabilitate de la bacalaureat pe județul Bihor, Negrean a făcut o conferință de presă în care a anunțat oficial că au promovat 52,25% dintre elevi.

Mare a fost însă mirarea ziariștilor când, după ce au ajuns în redacții și au intrat pe site-ul IȘJ Bihor, au constatat că cifra oficială de promovabilitate afișată era… 53,37%.

De fapt, Negrean s-a făcut de râs încă de la numirea pe „tronul” Inspectoraului Școlar Județean Bihor. Asta pentru că, atunci când USL-ul a ajuns la guvernare, ministrul Educație (social-democrat și el) a decis cu repeziciune să îl înlocuiască pe Dorel Luca cu un PSD-ist, uitând că PSD-ul în Bihor este un fel de „a cincea roată la căruță”, în comparație cu PNL.

Liberalii au protestat, așa că după ce l-au numit vineri inspector șef pe PSD-istul Dan Matei (directorul Liceului cu Program Sportiv Bihorul), luni l-au instalat pe Daniel Negrean. Peniblă a fost însă atunci explicația furnizată de prefectul (la fel, numit peste noapte și doar pentru că este PSD-ist) Claudiu Pop.

Ca să „se scoată” (așa cum a mărturist după conferință, încercând să fie jovial) Claudiu Pop a inventat o poveste cu un funcționar din ministerul Educației (evident, folosindu-se de caragialescul „nu spui cine”) care, depășindu-și atribuțiile ar fi emis decizia de numire pentru Dan Matei. Evident, vinovatul nu a fost găsit nici până astăzi.

Claudiu Pop nu s-a remarcat aproape prin nimic în județul Bihor. A fost președintele PSD Oradea și consilier local (unde a ridicat mereu mâna la porunca conducerii liberale – chiar și înainte de a exista USL).

Îl înlocuiește însă cu brio pe Gavrilă Ghilea, fostul mare prefect portocaliu, care nu era în stare să spună trei fraze fără a face o eroare de exprimare.

La conferința de pesă a brancardierului Bodog, cea în care se dorea informarea orădenilor cu privire la noul proiect de lege pe sănătate, Claudiu Pop a vorbit la telefon în timp ce cei de lângă el încercau să explice presei cum e cu „noua ordine mondială”.

Apoi, prefectul a împărtășit tuturor puțin din înțelepciunea sa:

„Necesitatea unei noi legi era necesară”

a spus Claudiu Pop, adăugând că

„Legea va fi pusă în aplicare în spiritul și legea ei”.

Ce ar mai fi de spus după aceste constatări? Eventual, că nu contează partidul care ajunge la guvernare dacă în funcții cheie sunt puși oamenii al căror singur mare merit este acela că au carnet de membru de partid, pe principiul „vin ai noștrii, pleacă ai voștrii!”. Asta, pentru că… „noi rămânem tot ca proștii!”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult