Categorized | Social

Câinoșenia edililor orădeni poate fi oprită!

De unde până nu demult Oradea era cunoscută în țară pentru soluțiile bune găsite în legătură cu câinii fără stăpân din oraș, s-a ajuns ca primăria să propună omorârea fără drept de apel, după șapte zile de la prindere, a câinilor ridicați de pe străzi. Această idee a fost introdusă în varianta de regulament ce putea fi dezbătută pe site-ul Primăriei Oradea după ce mulți dintre orădeni găsiseră acolo o cu totul altă propunere de a ”rezolva problema”.

Mai mult, într-un mod ce lasă loc pentru multe interpretări, dezbaterea publică pe marginea acestui regulament devenit brusc câinos a fost lăsată pe sfârșitul săptămânii, într-o zi și la o oră când, probabil, se crede că foarte puțini din cei care, în mod normal, al protesta vor găsi energia de a merge la primărie sau vor fi deja plecați din localitate.

Așadar, pentru mâine, vineri, 10 august, de la ora 16, la Sala Mare a Primăriei Oradea suntem așteptați să ne spunem părerea despre aberația la care vor să ne facă părtași edilii orașului.

Câinele pașnic hrănit de tot blocul, câinele fabricii, câinele de lângă școala copilului – toți aceștia nu au purtător de cuvânt, toți aceștia nu au nume pe listele electorale și trebuie reprezentați de orădenii care nu doresc ca orașul să devină un lagăr de exterminare!

Este început de weekend dar pentru mulți dintre cățeii pe care nici nu-i putem lua acasă dar nici nu-i vrem omorâți poate fi ultimul. Soluții există. Bunăvoință să fie. Și o goană mai mică după soluții radicale.

Reacțiile la propunerea lipsită de suflet a celor de la Primăria Oradea au pornit de la orădeni și au venit din toată țara.

Membrii mai multor asociații de iubitori ai animalelor din Timișoara au creat un eveniment pe Facebook:

„Timișoara și toată țara susține SOS Dogs și iubitorii de animale din Oradea împotriva Primăriei care cere eutanasierea câinilor nerevendicați în 7 zile”.

Din explicațiile oferite pentru existența acestui eveniment cităm:

”Acest event este pentru susținerea iubitorilor de animale din Oradea! Când dai participă nu presupune că se merge la Oradea ca să ia parte la dezbatere … ci doar că susții SOS Dogs Oradea și iubitorii de animale din Oradea în lupta lor contra propunerii de HCL a Primăriei !! (desigur, cine poate merge și la Oradea la discuție vă rog să o faceți!)”

UPDATE de la Andreea Marton
Mâine, 10 august, înainte de marea dezbatere de la Primăria Oradea, Radio Transilvania Oradea va avea o emisiune Bombă! În care invitati vor fi Mircea Stejeran din partea administrației locale și Carol Lazăr de la SOS Dogs Oradea.
1
Emisiunea Rotisorul Civic va începe la ora 12. Emisia Radio Transilvania Oradea se poate recepționa pe 97,2 FM sau on-line pe www.radiotransilvania.ro.
„Cei care doresc, vor putea suna la numărul de telefon 0259.467898 pentru a lăsa întrebări invitaților în timpul emisiunii.”
Tot pe pagina acestui eveniment a fost trecută și pagina de Facebook a primarului Ilie Bolojan, pentru a i se explica „în direct” că există și alte soluții decât masacrarea câinilor fără stăpân.
Cum de data aceasta este vorba despre o problemă ”de administrație locală”, primarul nu își mai poate folosi scuza cunoscută pentru a nu avea urechi pentru cei care i se adresează.
1
Și Radiotransilvania Oradea a apelat la Facebook pentru a afla părerea orădenilor și a celor ce sunt alăturide ei și anume a oferit o întrebare legată de ”problemă” și trei variante de răspuns.
Întrebarea este aceasta: ”Ești de acord cu eutanasierea câinilor nerevendicați în 7 zile?! La Primaria Oradea, în Sala Mare va avea loc Vineri, 10 August 2012, de la orele 16:00 o dezbatere publică în care sunteți așteptați să vă spuneți părerea dar și să faceți propuneri de salvare a patrupedelor!”
1
Variantele de răspuns oferite sunt: ”da”, ”nu”, ”poate e mai bine așa…” deși probabil ultima e mai puțin inspirată, unui câine mort nefiindu-i ”mai bine” pentru diferența dintre ”da” și ”poate e mai bine așa”…
                                                                      1

Din comentariile celor care au răspuns la întrebare cităm:
”Tre’ să punem și un sondaj în care să votăm cu da și nu la întrebarea …sunteți de acord să gazăm trei sfert din populația ROMÂNIEI, adică primitivii din cauza cărora nu putem să ne ridicăm ca țară și civilizație”,
”Nu sunt de acord cu eutanasierea câinilor, de ce să ii eutanasiem? pentru că sunt prea multi? și hoți sunt prea mulți la noi în țară, începând de la conducerea țării și ei ne fac mult mai mult rău decât aceste suflete curate. Îi eutanasiem și pe ei? ce ziceți ? sunteți de acord????????????????????”,
”Oameni buni… suntem locuitorii acestei planete cu toții. Spre deosebire de alți locuitori, teoretic cel puțin, avem discernământ, nu-i așa? Ați vrea ca cineva să decidă dacă vă eutanasiază sau nu pe voi, pe copiiii voștri, pe părinții voștri nerevendicați în termen de 7 zile? Hai să folosim constructiv faptul că avem discernământ!”,
”Nu, normal că nu sunt de acord. În Constanța, un câine a stat vreo 2 săptămâni la ecarisaj până stăpânul lui a aflat unde este, deoarece muncitorii nu-i spuseseră ziua exactă în care s-a pierdut câinele. Câinele era din Mangalia și l-au găsit la Constanta.”,
”Nu înțeleg de ce se fac dezbateri, când există o LEGE, care spune clar că eutanasia e ilegala. Iar primarul ar trebui să știe și să fie primul care respectă legile în vigoare.”
La acest sondaj de opinie au votat sute de oameni. Majoritatea covârșitoare cu NU. Împotriva lor, mai puțin de 10% din numărul primilor, și anume nici măcar 25 de persoane – cei cu DA.
1
Este timpul ca Primăria Oradea să arate de este o instituție democratică sau nu, astfel încât și orădenii să se poată organiza și să arate că, în cazul în care nu se va ține cont de părerea celor mai mulți dintre ei, se pot organiza proteste de stradă nu doar pentru Raed Arafat ci și pentru o mână de câini amărâți. Irlanda a arătat nu demult că se poate!

Ramona Băluțescu

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

3 Responses to “Câinoșenia edililor orădeni poate fi oprită!”

  1. Carmen spune:

    Foarte bine spus!!! Ce se intampla acum la Oradea e de necrezut!! pana acum Oradea si Primaria din Oradea era data exemplu pentru toata Romania !!! este imposibil sa nu se gaseasca intelegere si fonduri ca sa se continue ce s-a facut pana acum!! Nu este cu putinta sa se accepte o asemenea solutie: eutanasierea cainilor maidanezi! e impotriva legii si impotriva a tot ce inseamna om cu discernamant!! Noi toti vom fi alaturi de Oradea in aceasta zi de vineri … Timisoara e alaturi de voi Oradea!!!

  2. lavinia olaru spune:

    este inuman sa omori ciinii de pe strada ,am vazut si in alte orase cum erau omoriti dat cu bite in cap ! tragic ,groaznic ,traumatizant ptr cei care au suflet !!! eu cred ca solutii si bani pentru sterilizare sunt ,dar nu se vrea sau se folosesc in scopuri personale !! oameni buni opriti masacrul , toti suntem locuitorii acestei planete ,,,macar rasa umana ar trebui sa fie rationala !! noi avem in jurul blocului ciini ,pisici si ii iubim si ii hranim ,,,si sunt iubitori si afectuosi !

  3. teodora spune:

    poate ma indruma si pe mine cineva sa gasesc acel regulament emis de primarie fiindca stau pe net de ceva vreme si net ul nu il deschide; in alta ordine de idei,mi -e rusine ca traiesc in acest oras in care am ajuns sa ne fie frica de masurile luate de edilii pe care noi i-am ales si care nu vor , oricate argumente le aduci sa fie in primul rand OAMENI ; am doua cateluse comunitare pe care le-am adoptat si pentru ca sunt batrane si nu pot urca scarile blocului le-am aranjat un loc in gradina blocului; pe langa faptul ca am investit in primul rand sentimente si le iubesc,am luat o grija de pe umerii primariei, care vine acum si imi spune ca voi fi amendata; in orice oras civilizat as fi laudata pentru initiativa mea , numai orasul meu ma pune la zid ; lucrurile nu pot ramane asa si nu voi permite sa moara de frig sau mai rau sa fie luate pe sus pentru ca nu incape primaria de ele; ar fi mai util daca primaria nu ar incapea de haitele de betivi care se vad zilnic in parcuri si care isi fac nevoile sau te agreseaza verbal; ori ei sunt oameni si trebuie sa le suportam primitivismul, nu?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult