Categorized | Oradea

Referendum invalidat, Băsescu revine la Cotroceni!

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat oficial dat publicității de Curtea Constituţională. Conform acestuia, CC a constatat că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată.

„(Curtea) confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”.

Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”

se specifică în comunicatul CC, unde se mai afirmă că

„La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George – Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României”

și că

„De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României”

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.

Dezbaterea a avut loc marți 21 august 2012 şi la aceasta au participat: Augustin Zegrean, preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecători.”

Decizia Curții Constituționale în presa internațională

Presa internaţională a reacţionat imediat la decizia Curţii Constituţionale din România de invalidare a referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie, titrând la unison că acesta din urmă „îşi salvează scaunul” şi rămâne şef al statului.

Associated Press (AP)relatează că decizia Curţii îi deschide calea preşedintelui Băsescu de a se întoarce la postul său, aceasta fiind cea mai recentă rundă din bătălia pentru putere dintre Guvernul de stânga şi preşedintele populist de centru-dreapta.

Ştirea AP a fost preluată rapid de numeroase ziare şi posturi de televiziune importante din Statele Unite, cum ar fi ABC, CBS sau cotidianul Washington Post, dar şi de cotidianul britanic The Guardian.

Agenţia Reuters îl citează pe judecătorul Augustin Zegrean care le-a spus reporterilor că decizia a fost luată cu „o majoritate legală de 6 la 3”.

Potrivit BBC, acestă decizie de invalidare a referendumului, din cauza neîntrunirii pragului de participare de 50 la sută, prejudiciază eforturile premierului Victor Ponta de a-l elimina pe Băsescu, un rival de temut.

„Traian Băsescu scapă de suspendare”, scrie postul de televiziune Euronews pe site-ul său de Internet, în timp ce Le Monde titrează: „Preşedintele Băsescu îşi salvează scaunul”.

France 24 afirmă, la rândul său, pe site-ul de Internet că „Traian Băsescu îşi salvează scaunul şi rămâne preşedintele României”.

Agenţia elveţiană SDA/ATS şi cea belgiană Belga preiau ştirea MEDIAFAX, precizând că mandatul „acestui fost căpitan de marină” se încheie în 2014.

Informaţia privind invalidarea referendumului de suspendare a preşedintelui român este preluată şi de agenţia italiană AGI, precum şi de site-ul bulgar Novinite.com sau postul de televiziune german Deutsche Welle, care prezintă pe larg situaţia din România.

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult