Categorized | Social

Restaurare istorică. Palatul Vulturul Negru îşi va recăpăta gloria de altă dată

Viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan a susţinut luni, 10 septembrie o conferinţă de presă în care a prezentat stadiul de implementare al proiectului privind Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru şi iluminatul arhitectural al acestuia. Ca o noutate, pentru pavarea Pasajului Vulturul Negru se va executa un model de mozaic, existent în anul 1907 în holul Hotelului Vulturul Negru, care azi este acoperit cu un alt pavaj şi nu se mai vede.

La conferinţă a mai participat şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din Primăria Oradea, Dumitru Sim, managerul proiectului – Anca Trifan, arhitectul Anemari Szabo, coordonatoarea tehnică Dorina Bolojan, dar şi consilierul local Lucian Popa ca reprezentant al societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi în acest perimetru.

 „De săptămâna viitoare în Pasajul Vulturul Negru vor începe lucrări de reabilitare de mare anvergură, lucrări care sunt convins că  vor aduce pasajului frumuseţea de odinioară.

Această clădire este un monument foarte important atât din punct de vedere turistic, arhitectonic, cât şi economic, monument care a fost ales de orădeni să fie simbolul oraşului nostru”

a spus viceprimarul Mircea Mălan, în deschiderea conferinţei.

„Pasajul Vulturul Negru este cea mai reprezentativă clădire în stil secession nu numai din Oradea, ci şi din România, fiind inclusă în lista monumentelor istorice de categorie A”

a completat Dumitru Sim – şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din Primăria Oradea.

Proiectul de reabilitare este finanţat prin fonduri europene, prin  intermediul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului fiind de peste 4 milioane de lei, din care contribuţia proprie a administraţiei locale, 587 de mii de lei.

Primăria va supraveghea îndeaproape toate etapele lucrările

Lucrările de reabilitare care vor începe săptâmâna viitoare sunt cu atât mai importante cu cât este vorba de de un monument istoric.

„Până acum am purtat discuţii cu reprezentanţii firmei executante şi i-am rugat să dea dovadă de seriozitate pe parcursul întregii lucrări.

Obiectivul nostru este să îmbunătăţim calitatea tuturor lucrărilor care se realizează în oraş şi nu vom deroga de la acest principiu nici acum, când vom urmări îndeaproape toate etapele acestora, pentru a ne asigura ca acestea se desfăşoară în parametrii corespunzători”

a precizat viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările care se vor desfăşura aici vor consta în reabilitarea sistemului de canalizare, reabilitarea sistemului de pavaj şi în realizarea iluminatului arhitectural în pasaj.

Modelul mozaicului ales pentru pavajul pasajului datează din anul 1907

Un aspect foarte important al reabilitării îl reprezintă păstrarea autenticităţii clădirii.

„Lucrări de asemenea anvergură nu s-au realizat în Oradea de cel puţin 30 de ani. Realizarea mozaicului turnat este o lucrare extrem de complexă şi migăloasă.

Un astfel de mozaic de o asemenea complexitate nu a fost realizat în Oradea din perioada antebelică”

a mai spus Dumitru Sim.

Arhitectul proiectului, Anemari Szabo a precizat că pentru pavarea Pasajului Vulturul Negru se va executa un model de mozaic, existent în anul 1907 în holul Hotelului Vulturul Negru, dar care azi este acoperit cu un alt pavaj şi nu se mai poate vedea.

Actualul pavaj din Pasajul Vulturul Negru datează din 1980.

Tot arhitectul Anemari Szabo a mai precizat că cel mai probabil în primăvara anului viitor, undeva în luna martie se va trece la turnarea mozaicului.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult