Categorized | Social

Din dragoste de semeni

Nu sunt prea multe persoanele care se pot lăuda că au contribuit la ajutorarea persoanelor sărace din Oradea. Nimeni însă nu a făcut-o atât de bine și cu atât de multă dăruire ca reprezentanții Asociaţiei Caritas Eparhial, asociație care a ajutat persoanele cu o situație socială dificilă să aibă ce pune pe masă, să aibă unde să se spele iar copiilor și mamelor aflate în dificultate le-a dat o șansă în plus.

Centrul Social „Maria Rosa” (situat pe str. Theodor Aman, 1C, Oradea) al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea a fost inaugurat pe data de 1 septembrie 2011. După inaugurare, asistenţii sociali şi-au reluat activitatea în noul Biroul de Asistenţă Socială unde, zilnic, au primit solicitările venite din partea persoanelor aflate în dificultate şi au venit în sprijinul lor prin serviciile oferite.

Prima masă a fost servită Cantină în data de 4 septembrie 2011. După un an de activitate hrana este pregătită în bucătăria proprie şi servită persoanele fără adăpost în spaţioasa sală de mese, care stă la dispoziţia beneficiarilor. În cursul anului care a trecut de la inaugurarea Centrului, 110 persoane au primit sprijin în asigurarea mesei calde.

Dintre cei 110 beneficiari, un număr de 30 de persoane au reuşit să dobândească o stabilitate datorită sprijinului oferit şi a implicării lor active în rezolvarea problemelor.

În data de 3 noiembrie 2011 a fost deschis primul serviciu din Oradea care oferă acces persoanelor fără adăpost la menţinerea igienei corporale, duşurile sociale.

Persoanele care au solicit sprijin au primit toate materialele necesare efectuării duşului, iar la nevoie un schimb de haine curate. În cursul anului au beneficiat de această activitate 91 de persoane, efectuând în total 717 de duşuri.

Nici mămicile defavorizate nu au fost uitate. Un alt serviciu care şi-a început activitatea a fost Centrul maternal unde a fost cazată prima mămică pe o perioadă de 6 luni de la naşterea copilului.

La sfârşitul lunii februarie 2012, Centrul de Zi „Gabriele” şi-a deschis porţile pentru a veni în sprijinul copiilor care provin din familii defavorizate. Cei 9 copii care au frecventat centrul de zi au participat la activităţi educative, recreative precum şi de timp liber. De asemenea, li s-a asigurat copiilor o masă caldă în fiecare zi de activitate.

„La sfârşitul primului an de activitate a centrului, toate serviciile desfăşurate aici sunt funcţionale, iar rezultatele muncii noastre sunt vizibile prin creşterea calităţii vieţii persoanelor sprijinite”

se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea semnat de asistentul social Rita Szopos.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult