Categorized | Oradea

Numirile politice încing spiritele în școlile din Bihor

Din ce în ce mai multe cadre didactice se revoltă împotriva șefului Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Daniel Negrean. Acestea îl acuză că, deși îi tot dă înainte cu eficientizarea și performanța unităților școlare, a pus directori și directori adjuncți tot felul de incompetenți a căror singură mare realizare în cariera profesorală este dobândirea carnetului de membru de partid.

Săptămâna trecută, un profesor de la Colegiul Constantin Brâncuși din Oradea a rupt tăcerea exprimând prin intermediul cotidianului Crișana nemulțumirile cadrelor didactice cu privire la numirile făcute de inspectorul Daniel Negrean, spunând că nu poate accepta realitatea halucinantă la care s-a ajuns în sistemul de educaţie, una în care „adevăratele valori sunt aruncate la gunoi, iar nonvalorile au rezervate piedestaluri aurite”.

În acest weekend a venit rândul cadrelor didactice de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei să se revolte împotriva lui Negrean și a direcorului adjunct numit de acesta, profesorul de sport Manuel Coroiu.

În dispreț față de lege!

Deși a susținut ori de câte ori a avut ocazia că numirea directorilor și a directorilor adjuncți a fost făcută pentru îmbunătățirea managementului școlilor cu probleme, cadrele didactice de la Ștei îl contrazic pe Negrean.

„Rezultatele la examenul de bacalaureat ale acestei şcoli la finele anului şcolar 2011-2012 au fost mai mult decât bune (90 % promovabilitate), iar la şcoala de unde a provine directorul adjunct, Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, şcoală cu care suntem şi într-o competiţie la nivel local, rezultatele au fost sub 50 % promovabilitate.

Mai mult, planul de şcolarizare la Colegiul Național „Avram Iancu” a fost realizat pentru anul şcolar 2012-2013, în timp ce la Colegiul Tehnic „Unirea”, din 7 clase, au fost realizate doar 5, iar rezultatele la olimpiadele şi concursurile şcolare în ultimii ani de la Colegiul Național „Avram Iancu”  din Ştei au fost mai mult decât meritorii”

susțin dascălii.

Disprețul arătat de șeful inspectoratului față de munca profesorilor și rezultatele obținute de școală nu ar fi fost complet dacă nu ar fi fost dublat și de un dispreț față de lege.

„Dumnealui (n.r. Manuel Coroiu) este consilier local PNL Vaşcău şi preşedinte al organizaţiei PNL Vaşcău, în contradicţie cu unul dintre principiile enunţate în art. 257 (4) din Legea Educaţiei Naţionale: Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”

au mai afirmat profesorii într-o scrisoare remisă presei.

Competență maximă și la vârf!

Ca penibilul situației să fie total, șeful inspectoratului a afirmat pentru portalul on-line e-bihoreanul.ro că nu a știut că Manuel Coroiu este președinte al PNL Vașcău, deși este evident că singurul lucru care l-a recomandat pe profesorul de sport pentru postul de director adjunct a fost carnetul de membru de partid.

Ba mai mult, în prima fază i-a spus reporterului că îi lasă noului director adjunct 15 zile la dispoziție să decidă pe ce post vrea să rămână, cel de director sau cel de șef de partid. După ce și-a dat seama că celel 15 zile au cam trecut de la numirea adjunctului, a revenit afirmând că, de fapt, Coroiu trebuie să se decidă până luni.

De fapt, despre „competențele” inspectorului șef al IȘJ Bihor Oradea Press a mai scris în urmă cu câteva luni (articoul poate fi citit Aici).

Lucrurile nu se vor încheia însă aici pentru că profesorii de la Colegiul Național „Avram Iancu” au de gând să continue protestul.

„Pentru a trage un semnal de alarmă referitor la acest gen de situaţii, cadrele didactice care s-au pronunţat categoric împotriva acestei numiri intenţionează să nu participe la deschiderea festivă a anului şcolar 2012-2013, care va avea loc luni, 17 septembrie, ora 11.00, înaintând un tabel cu profesorii nemulțumiți conducerii şcolii, primăriei oraşului şi conducerii I.Ş.J. Bihor”

se afirmă în aceeași scrisoare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4248 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult