Categorized | Social

Universitatea din Oradea vrea să se specializeze şi în neuroştiinţe

În perioada 3 – 15 octombrie 2012, Universitatea din Oradea va recruta studenţi în cadrul unui proiectului pilot intitulat „Dezvoltarea şi implementarea comună a unui program avansat de pregătire în domeniul neuroştiinţelor”.

Proiectul are ca scop dezvoltarea unui program modern transfrontalier de formare a studenţilor în domeniul „Neuroştiinţelor”, implicând Universitatea din Oradea – lider de proiect şi Universitatea din Debrecen – partener.

Sunt asteptataţi să se înscrie 20 de studenţi motivaţi, cu rezultate performante (10 de la Universitatea din Oradea şi 10 de la Universitatea din Debrecen) care au absolvit un program de licenţă (undergraduate) în biologie, fizică, matematică, informatică, chimie, inginerie electrica, calculatoare, psihologie, sau din anii terminali de la medicină.

Dosarele candidaţilor de la Universitatea din Oradea vor fi trimise electronic la adresa neuroteam2012@gmail.com.

„Neuroştiinţele”, prin rezultatele şi aplicaţiile lor în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor neurologice şi psihiatrice, joacă un rol deosebit de important în îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Pentru a stimula progresul în acest domeniu, o cerinţă majoră este formarea generaţiei următoare de cercetători, clinicieni şi tehnicieni într-un cadru multidisciplinar pentru a avansa înţelegerea funcţionării creierului în condiţii normale şi patologice.

Proiectul NeuroTeam se înscrie în acest context şi vizează introducerea unei noi curicule unitare la nivel de masterat care să familiarizeze studenţii cu concepte şi abordări experimentale din diverse discipline legate de neuroştiinţe, de la nivel molecular la nivel sistemic şi constituie un prim pas în dezvoltarea unui program de master în Neuroştiinte la Universitatea din Oradea.

Se doreşete deschiderea unor noi direcţii de cercetare

Important de menţionat este că din fondurile proiectului se va amenaja un laborator de cercetări experimentale în neuroştiinte cognitive, în care studenţii vor fi iniţiaţi în activitatea de cercetare ştiinţifică.

Activităţile se vor desfăşura sub îndrumarea unor cadre didactice cu experienţă în activitatea de predare în domenii legate de neuroştiinţe şi în implementare de proiecte de cercetare, dobândită la instituţii de referinţă în domeniu din străinătate (din Europa şi America de Nord).

Obiectivul pe termen lung al acestui proiect pilot este dezvoltarea unor programe de masterat în Neuroştiinţe atât la Universitatea din Oradea, cât şi la cea din Debrecen şi deschiderea unor noi direcţii de cercetare şi dezvoltare în domeniu.

Echipa de proiect este compusă din: şef lucrări dr. Adina Mincic, prof.univ.dr. ing. Cristian Grava, şef lucrări dr. ing. Ioan Buciu şi  prof.univ.dr. Cătălin Moca-Paşcu.

Proiectul „Dezvoltarea şi implementarea comună a unui program avansat de pregătire în domeniul neuroştiinţelor” derulat prin Programul Teritorial de Cooperare HURO 2007-2013 este co-finantat de catre Uniunea Europeana, are ca perioadă de implementare 1 iulie 2012 – 30 iunie 2013 şi are o valoare totala de peste 198 de mii de euro (Universitatea din Oradea contribuind cu 105.642 de euro).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult