Categorized | Social

Universitatea din Oradea vrea să se specializeze şi în neuroştiinţe

În perioada 3 – 15 octombrie 2012, Universitatea din Oradea va recruta studenţi în cadrul unui proiectului pilot intitulat „Dezvoltarea şi implementarea comună a unui program avansat de pregătire în domeniul neuroştiinţelor”.

Proiectul are ca scop dezvoltarea unui program modern transfrontalier de formare a studenţilor în domeniul „Neuroştiinţelor”, implicând Universitatea din Oradea – lider de proiect şi Universitatea din Debrecen – partener.

Sunt asteptataţi să se înscrie 20 de studenţi motivaţi, cu rezultate performante (10 de la Universitatea din Oradea şi 10 de la Universitatea din Debrecen) care au absolvit un program de licenţă (undergraduate) în biologie, fizică, matematică, informatică, chimie, inginerie electrica, calculatoare, psihologie, sau din anii terminali de la medicină.

Dosarele candidaţilor de la Universitatea din Oradea vor fi trimise electronic la adresa neuroteam2012@gmail.com.

„Neuroştiinţele”, prin rezultatele şi aplicaţiile lor în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor neurologice şi psihiatrice, joacă un rol deosebit de important în îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Pentru a stimula progresul în acest domeniu, o cerinţă majoră este formarea generaţiei următoare de cercetători, clinicieni şi tehnicieni într-un cadru multidisciplinar pentru a avansa înţelegerea funcţionării creierului în condiţii normale şi patologice.

Proiectul NeuroTeam se înscrie în acest context şi vizează introducerea unei noi curicule unitare la nivel de masterat care să familiarizeze studenţii cu concepte şi abordări experimentale din diverse discipline legate de neuroştiinţe, de la nivel molecular la nivel sistemic şi constituie un prim pas în dezvoltarea unui program de master în Neuroştiinte la Universitatea din Oradea.

Se doreşete deschiderea unor noi direcţii de cercetare

Important de menţionat este că din fondurile proiectului se va amenaja un laborator de cercetări experimentale în neuroştiinte cognitive, în care studenţii vor fi iniţiaţi în activitatea de cercetare ştiinţifică.

Activităţile se vor desfăşura sub îndrumarea unor cadre didactice cu experienţă în activitatea de predare în domenii legate de neuroştiinţe şi în implementare de proiecte de cercetare, dobândită la instituţii de referinţă în domeniu din străinătate (din Europa şi America de Nord).

Obiectivul pe termen lung al acestui proiect pilot este dezvoltarea unor programe de masterat în Neuroştiinţe atât la Universitatea din Oradea, cât şi la cea din Debrecen şi deschiderea unor noi direcţii de cercetare şi dezvoltare în domeniu.

Echipa de proiect este compusă din: şef lucrări dr. Adina Mincic, prof.univ.dr. ing. Cristian Grava, şef lucrări dr. ing. Ioan Buciu şi  prof.univ.dr. Cătălin Moca-Paşcu.

Proiectul „Dezvoltarea şi implementarea comună a unui program avansat de pregătire în domeniul neuroştiinţelor” derulat prin Programul Teritorial de Cooperare HURO 2007-2013 este co-finantat de catre Uniunea Europeana, are ca perioadă de implementare 1 iulie 2012 – 30 iunie 2013 şi are o valoare totala de peste 198 de mii de euro (Universitatea din Oradea contribuind cu 105.642 de euro).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4338 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult