Categorized | Social

Despre sănătatea orală, la Oradea

Hotelul Continental a fost miercuri, 11 octombrie gazda unei mese rotunde, în cadrul campaniei „Zâmbeşte România”, eveniment la care s-a discutat   despre starea actuală de sănătate orală la nivel local şi s-au dezbătut modurile în care se pot dezvolta programe de educaţie şi prevenţie pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale în judeţul Bihor.

La eveniment au participat, pe lângă directorii de la cele mai importante şcoli din Oradea, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor (inspectorul Kery Hajnal), ai Direcţiei de Sănătate Publică (Zoe Bitea) şi reprezentanţi ai autorităţilor locale (viceprimarul Ovidiu Mureşan), judeţene (prefectul Claudiu Pop), deputatul Sonia Drăghici, senatorul Ioan Mang şi secretarul de stat Florin Bodog.

Medicul Constantin Romanul a făcut o scurtă prezentare a platformei Europene pentru o igienă orală mai bună şi a campaniei „Zâmbeşte România”.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Florin Bodog a spus că instituţia pe care o reprezintă susţine campania, şi că programul este util pentru că prevenţia, deşi îşi arată roadele în timp, duce la o cheltuială mai mică pentru tratarea anumitor afecţiuni orale.

Cea mai interesantă prezentare a fost cea a Prof. Dr. Sonia Drăghici, membru al Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor. Aceasta a prezentat mai multe cifre interesante în ceea ce priveşte igiena orală, atât la nivel European cât şi la nivelul ţării noastre.

„Trebuie reţinut că 50 % din populaţia europeană suferă de o formă a paradontozei iar în România, 70% din oameni au cel puţin o carie. Merită reţinut şi faptul că 66% dintre români nu au fost la stomatolog în ultimul an”

a punctat deputatul, care alături de Florin Bodog, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie al Universităţii din Oradea, au fost iniţiatorii acestei campanii în oraşul nostru.

Obiectivul campaniei îl reprezintă creșterea nivelului de conștientizare în rândul populaţiei a importanței sănătăţii orale, prin realizarea unor programe de educaţie şi prevenţie a bolilor cauzate de o slabă igienă orală şi comunicarea paşilor simpli pe care consumatorii îi pot urma pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea, împreună cu GlaxoSmithKline(GSK) Consumer Healthcare România şi Wrigley România.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult