Categorized | Educatie

Zi regală la Oradea

Ziua de 12 octombrie 2012 este un eveniment deosebit în viața orașului Oradea, în acest an Ziua Orașului fiind sărbătorită într-un mod special, cu inaugurarea statuii Reginei Maria. În afara acesteia, orădenii vor putea admira tradiţionala retragere cu torţe şi vor putea asculta Direcţia 5, Vama, Ana Maria Georgescu și Vivere.

Şirul evenimentelor care marcheză Ziua Orașului va începe cu ședința festivă a Consiliului Local Oradea, în Sala Mare a Primăriei, de la ora 11:00.

În continuare, la ora 13:00, în fața Teatrului Regina Maria va avea loc dezvelirea statuii Reginei Maria, în prezența membrilor Familiei Regale, Principele Radu și Principele Nicolae ai României.

De asemenea, va fi prezentă la Oradea Alteța Sa Imperială și Regală, Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria și fiica Principesei Ileana.

Alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului vor fi rostite de primarul municipiului Ilie Bolojan și de directorul Muzeului Național de Istorie București, dr. Ernest Oberlander Târnoveanu.

De la ora 14:15, la statuia lui Aurel Lazăr va avea loc o depunere de coroane după care, seara, de la ora 19:00, în sala teatrului va avea loc un concert simfonic de gală.

Peste doar o oră, la 20:00, orădenii vor putea admira şi tradiţionala retragere cu torţe a militarilor de la Garnizoana Oradea, care se va desfăşura pe traseul: statuia lui Aurel Lazăr – Bulevardul Republicii (pietonal) – Piaţa Ferdinand – strada V. Alecsandri – Piaţa 1 Decembrie.

După retragerea cu torţe, în Parcul 1 Decembrie, pe scena amenajată, vor concerta Vama, Direcția 5, Ana Maria Georgescu și Vivere.

La finalul concertelor, la ora 23:30 va avea loc focul de artificii dedicat Zilei Orașului.

Coroana Reginei Maria va fi expusă în foișorul Teatrului

Tot cu ocazia Zilei Orașului, pe 12 și 13 octombrie, în foișorul Teatrului va avea loc o expoziție inedită, Regina Maria fiind omagiată prin expunerea Coroanei Reginei.

Această Coroană prezintă o simbolistică aparte pentru poporul român, cu ea fiind încoronată Regina Maria, în anul 1922, ca Regină a României Mari.

Mai mult, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice va oferi doritorilor, posibilitatea de a vizita gratuit Turnul Primăriei. Cei care doresc să vadă priveliştea oraşului de la 50 de metri înălţime, o vor putea face vineri, 12 octombrie, între orele 10:00 şi 18:00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult