Categorized | Educatie

Cu Ovidiu Lipan Țăndărică și Jesse Mitchell despre Oradea, rock și multiculturalitate

Deși ar fi trebuit să cânte în week-end la Cluj cu trupa Phoenix, toboșarul Ovidiu Lipan Țăndărică a venit la Oradea pentru a cânta împreună cu Bosquito la Toamna Orădeană. Și nu a greșit deloc, atmosfera de sâmbătă seară fiind una incendiară.

Cu câteva ore înainte concert, Ovidiu Lipan Țăndărică a acceptat să se întâlnească cu presa și blogerii, întâlnire la care și-a amintit de primele concerte în Orașul de pe Criș.

„În Oradea am venit prima dată în urmă cu câteva decenii pe când eram component al trupei Roșu și Negru. Era un oraș diferit actunci, cu oameni puțini pe străzi și cu o atmosferă mai rece. Ieri însă am fost într-un club să mă uit la meciul României cu Turcia și atmosfera s-a schimbat foarte mult.

Orașul este mult mai viu, mai cosmopolit iar ambianța este mai destinsă. Farmecul acestei zone este dat și de varietatatea mare de culturi, eu fiind un adept al multiculturalismului”

a spus Ovidiu Lipan Țăndărică, care a recunoscut deschis că viața de artist nu este ușoară în România.

„Artistul trăiește aici, în cea mai mare parte, din evenimente live, nu din vânzarea de discuri. Mai ales dacă refuză să compună piese comerciale.

Dar nici aici nu este ușor. Faci două concerte mai proaste și te trezești că nu îți mai vine publicul și nu mai ești chemat la evenimente. Trebuie să lucrezi mult și să oferi calitate”

a mai spus Țăndărică.

România poate mai mult decât ce se vede la TV

Colaborarea cu Bosquito s-a produs treptat și a început de la aprecierea pe care o au muzicienii, unii față de ceilalți.

„Trupa Bosquito este una excepțională pentru că este formată din muzicieni în adevăratul sens al cuvântului, oameni care chiar vor să facă muzică.

Ei sunt și simt rock, trăiesc într-o casă și nu fac altceva decât lucrează la muzica pe care o scot. Veți vedea cât de bine, de curat și de clar cântă piesele trupei Phoenix”

a mai spus artistul care a adăugat în ceea ce privește trupa Phoenix că ea „a renăscut în mai multe păsărele” pentru că foștii componenți cântă cu toții piesele compuse pe când făceau parte din trupă.

Din partea trupei Bosquito, la întâlnire a participat chitaristul american Austin Jesse Mitchell, care a recunoscut că este îndrăgostit de România.

„Îmi place mult România. Nu este mare diferență între America și viața de aici. American Dream este doar un clișeu cinematografic, unul care nu are nicio legătură cu adevărata viața din SUA”

a spus Mitchell care s-a declarat încântat și de mâncarea de pe piețele românești „mult mai naturală decât cea corporatistă din SUA”. Și muzica de la noi are multă calitate, crede artistul, dar nu cea care se difuzează la radio și TV.

„Muzica scoasă în prim plan este una plină de clișee în care artiștii copiază ce văd afară sau chiar se copiază unii pe alții. România poate mai mult ca muzică decât ceea ce se scoate în prim plan. Există multă valoare în underground în artiști și trupe de care nu se știe pentru că refuză să lucreze în clișee”

a apus americanul.

Piesele Phoenix au sunat bine cântate de Bosquito

Atmosfera de sâmbătă seară de la concert a fost una incendiară. După ce s-au încălzit cu Meda Music, Red Wine și formația de muzică țigănească, Ternipe, din Ungaria, orădenii s-au putut delecta cu Bosquito și cu pisele care făceau furori în urmă cu mulți ani: „Două mâini”, „Pepita”, „Marcela”, „Hopa hopa” sau „Țigano”.

Atmosfera a devenit însă cu adevărat electrizantă în jurul orei 10:30 când pe scenă a urcat toboșarul trupei Phoenix, Ovidiu Lipan Țăndărică. Acesta și-a etalat cu succes calitățile pe „Mica țiganiadă” și „Fată verde”, piese din repertoriu Phoenix, cântate foarte bine de mai tinerii muzicieni de la Bosquito.

Înainte de a coborî de pe scenă (Ovidiu Lipan Țăndărică a concertat împreună cu Bosquito aproximativ 30 de minute) artiștii au cântat piesa „Întuneric în culori”, compusă împreună cu toboșarul de la Phoenix.

„Nu este o piesă prea cunoscută pentru că nu prea este pe placul radiourilor și al televiziunilor, deși noi credem că ar merita mai mult”

a spus Radu Almășan, vocalistul de la Bosquito. Și pe bună dreptate, piesa i-a încântat pe orădeni care au cântat de câteva ori, singuri, refrenul acesteia.

După ce Ovidiu Lipan Țăndărică a coborât de pe scenă, trupa Bosquito și-a continuat recitalul, concertul încheindu-se aproape de miezul nopții.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult