Categorized | Social

Despre munca în regiunile de frontieră, la Universitatea din Oradea

Timp de trei zile, între 18 şi 20 octombrie, Universitatea din Oradea va găzdui conferinţa internaţională Jean Monnet „Lucrătorul frontalier – noi perspective pe piaţa muncii în regiunile frontaliere”. Deschiderea conferinţei va avea loc vineri, 19 octombrie 2012, de la ora 10, în Aula Magna a Universităţii din Oradea.

Este prima conferinţă internaţională organizată în România pe această temă şi îşi propune să găsească soluţii concrete la probleme foarte importante pentru buna dezvoltare a regiunilor de frontieră.

Dezbaterile la care vor participa profesori, cercetători şi studenţi vor fi susţinute şi de către cei care lucrează în instituţii publice sau private şi care au nevoie de clarificări pe problemele dezbătute în cadrul a trei ateliere: Regiunea frontalieră ca spaţiu al inovării europene; Lucrătorul frontalier – între legislaţia europeană şi procedurile naţionale; Libera circulaţie a forţei de muncă în regiunile frontaliere.

Specialişti din cinci ţări

La eveniment şi-au anunţat participarea 15 specialişti în domeniu din cinci ţări: Franţa (Paris III Sorbonne Nouvelle University), Germania (European Center for Minority Issues, Flensburg), Portugalia (Universitatea din Coimbra), Serbia (Institute of Comparative Law, Belgrad) şi Ungaria (Universitatea din Debrecen).

De la centrele universitare din România (Universitatea din Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Vasile Goldiş din Arad şi Universitatea din Oradea) vor participa peste 35 de cadre didactice şi cercetători.

„Tema lucrătorului frontalier este de maxim interes pentru instituţii şi organizaţii direct implicate în problematica dreptului muncii, astfel că la conferinţă vor fi prezenţi reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, Federaţia Patronilor Bihor şi Zona Metropolitană Oradea”

susţine Adrian-Claudiu Popoviciu, lector univ. dr. la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Facultăţii de Istorie, Universitatea din Oradea.

Manifestarea ştiinţifică este organizată de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării în colaborare cu Institutul de Studii Euroregionale Oradea-Debrecen şi Asociaţia Română de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4371 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult