Categorized | Social

Adio proiecte europene! Şi POR a fost pre-suspendat de Comisia Europeană

În urma publicării comunicatului de presă al Comisiei Europene referitor la pre-suspendarea a trei programe de finanţare, printre care şi Programul Operaţional Regional, conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest ţine să precizeze că situaţia creată nu afectează proiectele aflate deja în implementare.

Directorul general al ADR Nord-Vest, Claudiu N. Coşier se declară încă de la început contrariat de decizia luată de Comisia Europeană.

„În ciuda faptului că Programul Operaţional Regional e programul cu cel mai mare grad de contractare şi de absorbţie a fondurilor alocate, de aproximativ 22%, cât şi a faptului că au fost aplicate corecţii financiare,

respectiv s-au întocmit sute de suspiciuni de nereguli, s-au recuperat debite în valori semnificative, s-au aplicat corecţii forfetare în contractele de achiziţii întocmite până în octombrie 2011, în ciuda tuturor acestor eforturi deci, constatăm cu regret că Comisia Europeană a luat decizia de pre-suspendare şi a acestui program, Programul Operaţional Regional 2007-2013.

În acest program s-au depus eforturi semnificative pentru remedierea tuturor problemelor sesizate de-a lungul timpului de către audit”

se afirmă în comunicatul ADR Nord Vest în care se mai sune că aprecierile directorului general al ADR Nord-Vest sunt făcute în situaţia în care nu a fost încă analizat conţinutul deciziei Comisiei Europene, ci doar comunicatul de presă remis de aceasta.

„Situaţia creată de aceasta pre-suspendare nu afectează proiectele aflate în implementare întrucât acestea oricum sunt finanţate din bugetul naţional, urmând ca banii cheltuiţi să fie recuperaţi din bugetul european”

susţine Coşier care explică şi măsurile care urmează să fie luate de ADR.

„În perioada de pre-suspendare, în mod evident, se va încerca să se explice Comisiei Europene măsurile luate, însă Programul Operaţional Regional nu poate să fie complet ferit de influenţele care pot să apară dinafara sistemului de management şi control, în condiţiile în care s-a constatat că peste 70% dintre nereguli s-au datorat diferenţelor de interpretare între legislaţia românească şi cea europeană”

spune directorul general al ADR Nord-Vest, Claudiu N. Coşier.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4360 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult