Categorized | Social

Apă şi canal mult mai devreme în cartierul Grigorescu

Unul dintre cele mai importante proiecte europene, „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor”, un proiect care răspunde nevoilor a peste 230 de mii de locuitori (atât din Oradea cât şi din împrejurimi) se află în plină desfăşurare. Conform municipalităţii, lucrările la reţeaua de apă din cartierul Grigorescu vor fi finalizate cu opt luni mai repede, în cursul lunii mai.

Viceprimarul Oradiei Mircea Mălan, împreună cu directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra a susținut joi, 1 noiembrie, o conferință de presă în Cartierul Grigorescu, în cadrul căreia a prezentat stadiul de execuție a lucrarilor de extindere a retelelor de apă – canal.

Dintre șantierele deschise de Compania de Apă, contractul aferent executării lucrărilor din Cartierul Grigorescu se află în stadiul de execuție cel mai avansat.

În deschiderea conferinței de presă, viceprimarul Mircea Mălan a prezentat detaliile tehnice ale Proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor”.

Acest proiect are o arie de implementare foarte mare și răspunde nevoilor a 230.900 de locuitori din Oradea, Beiuș, Oșorhei, Biharia, Nojorid, Sîntandrei, Girișu de Criș și Tinca.

„Prin implementarea proiectului, gradul de acoperire va crește de la 84% la 99,6 % în cazul serviciului de alimentare cu apă, respective de la 83% la 98,9% în cazul serviciului de colectare a apelor uzate.

Valoarea totală a proiectului este de 83,27 de milioane de euro, din care valoarea eligibilă reprezintă 74,55 de milioane de euro.

Din această sumă 76,3% sunt bani care vor veni de la Comisia Europeană, reprezentând contribuția fondului de coeziune, 11,67% sunt bani care vin de la bugetul de stat, iar 1,8% din bugetul local. Valoarea care revine pentru execuția  lucrărilor din municipiul Oradea este de 35,31 milioane euro (plus TVA)”

a precizat viceprimarul Mălan.

Lucrările se vor finaliza înainte de termen

În continuarea conferinței, au fost prezentate lucrările care s-au desfășurat până în acest moment în Cartierul Grigorescu.

Astfel, aici a fost extinsă rețeaua de apă pe o lungime de 13 km din cei 13,9 contractați, iar rețeaua de canalizare pe o lungime de 10,5 km din cei 11,9 km contractați.

„Valoarea contractului de lucrări în Cartierul Grigorescu este de  aproape 7.7 milioane lei ( plus TVA). Contractul de lucrări a fost încheiat la data de 5 decembrie 2011, după care la 8 martie 2011 au început efectiv săpăturile.

Potrivit contractului, lucrările ar trebui să fie gata pe 12 ianuarie 2014, dar având în vedere stadiul avansat în care ne aflăm acum, estimăm că acestea se vor finaliza mult mai repede, respectiv în luna mai a anului viitor”

a mai spus viceprimarul Mircea Mălan.

Directorul Companiei de apă, Ovidiu Gavra a adăugat:

„La finalul lucrărilor în Cartierul Grigorescu toată rețeaua de apă va fi reabilitată, astfel încât vor fi gata instalațiile de apă și canalizare și pentru acele case, care se vor construi de aici înainte”.

Strategia de achiziții din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor” presupune încheierea a 14 contracte de lucrări, respectiv a trei contracte de asistență tehnică.

„Până la sfârșitul anului vom avea toate contractele licitate și sperăm că și adjudecate”

a spus directorul Companiei de Apă, Ovidiu Gavra.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult