Categorized | Social

Apă şi canal mult mai devreme în cartierul Grigorescu

Unul dintre cele mai importante proiecte europene, „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor”, un proiect care răspunde nevoilor a peste 230 de mii de locuitori (atât din Oradea cât şi din împrejurimi) se află în plină desfăşurare. Conform municipalităţii, lucrările la reţeaua de apă din cartierul Grigorescu vor fi finalizate cu opt luni mai repede, în cursul lunii mai.

Viceprimarul Oradiei Mircea Mălan, împreună cu directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra a susținut joi, 1 noiembrie, o conferință de presă în Cartierul Grigorescu, în cadrul căreia a prezentat stadiul de execuție a lucrarilor de extindere a retelelor de apă – canal.

Dintre șantierele deschise de Compania de Apă, contractul aferent executării lucrărilor din Cartierul Grigorescu se află în stadiul de execuție cel mai avansat.

În deschiderea conferinței de presă, viceprimarul Mircea Mălan a prezentat detaliile tehnice ale Proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor”.

Acest proiect are o arie de implementare foarte mare și răspunde nevoilor a 230.900 de locuitori din Oradea, Beiuș, Oșorhei, Biharia, Nojorid, Sîntandrei, Girișu de Criș și Tinca.

„Prin implementarea proiectului, gradul de acoperire va crește de la 84% la 99,6 % în cazul serviciului de alimentare cu apă, respective de la 83% la 98,9% în cazul serviciului de colectare a apelor uzate.

Valoarea totală a proiectului este de 83,27 de milioane de euro, din care valoarea eligibilă reprezintă 74,55 de milioane de euro.

Din această sumă 76,3% sunt bani care vor veni de la Comisia Europeană, reprezentând contribuția fondului de coeziune, 11,67% sunt bani care vin de la bugetul de stat, iar 1,8% din bugetul local. Valoarea care revine pentru execuția  lucrărilor din municipiul Oradea este de 35,31 milioane euro (plus TVA)”

a precizat viceprimarul Mălan.

Lucrările se vor finaliza înainte de termen

În continuarea conferinței, au fost prezentate lucrările care s-au desfășurat până în acest moment în Cartierul Grigorescu.

Astfel, aici a fost extinsă rețeaua de apă pe o lungime de 13 km din cei 13,9 contractați, iar rețeaua de canalizare pe o lungime de 10,5 km din cei 11,9 km contractați.

„Valoarea contractului de lucrări în Cartierul Grigorescu este de  aproape 7.7 milioane lei ( plus TVA). Contractul de lucrări a fost încheiat la data de 5 decembrie 2011, după care la 8 martie 2011 au început efectiv săpăturile.

Potrivit contractului, lucrările ar trebui să fie gata pe 12 ianuarie 2014, dar având în vedere stadiul avansat în care ne aflăm acum, estimăm că acestea se vor finaliza mult mai repede, respectiv în luna mai a anului viitor”

a mai spus viceprimarul Mircea Mălan.

Directorul Companiei de apă, Ovidiu Gavra a adăugat:

„La finalul lucrărilor în Cartierul Grigorescu toată rețeaua de apă va fi reabilitată, astfel încât vor fi gata instalațiile de apă și canalizare și pentru acele case, care se vor construi de aici înainte”.

Strategia de achiziții din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor” presupune încheierea a 14 contracte de lucrări, respectiv a trei contracte de asistență tehnică.

„Până la sfârșitul anului vom avea toate contractele licitate și sperăm că și adjudecate”

a spus directorul Companiei de Apă, Ovidiu Gavra.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult