Categorized | Cultură

Indonezia, în fotografii inedite la Oradea

Galeria „Euro Foto Art” din Oradea, va oferi publicului vizitator, joia viitoare, o expoziţie de artă fotografică, care va avea în centru, lumea exotică și misterioasă din Indonezia surprinsă de doi fotografi extrem de talentați, László și Mátyás Dezső (tată și fiu) din Gheorgheni.

Expoziţia este organizată de Asociaţia „Euro Foto Art”, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea. Publicul orădean va putea admira, timp de două săptămâni, prima expoziţie comună a doi artişti fotografi din Gheorgheni: László Dezső şi Mátyás Dezső – tată şi fiul.

Ambii sunt membrii ai Fotoclubului IRIS din Gheorgheni, judetul Harghita şi membrii consacraţi ai Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, distinşi cu diferite titluri de Federaţia Internaţională de Artă Fotografică. În portofoliul personal al lui László Dezső, o mare pondere o ocupă fotografiile realizate în natură, respective peisaje.

Artistul a avut posibilitatea de a fotografia, în mai multe Parcuri Naţionale din România, Franţa, Norvegia, Islanda, Germania şi Indonezia. Fotografiile sale au fost expuse în peste 80 de saloane naţionale şi internaţionale din 25 de ţări ale lumii. Anul trecut a obţinut distincţia Excelenţe FIAP.

Fiul lui, Mátyás Dezső (A.FIAP) este unul dintre cei mai tineri artişti fotografi din ţară şi sportiv de performanţă, fiind membru în lotul naţional de schi alpin a României.

A avut posibilitatea să se perfecţioneze în cadrul mai multor tabere internationale, precum şi expediţii fotografice naţionale şi internaţionale.

Pentru rezultate deosebite, obţinute la diferite saloane, atât din ţarã, cât şi din străinătate, a fost recompensat recent cu titlul de A.FIAP, la vârsta de doar 16 ani.

De ce Indonezia

În vara anului 2011, cei doi artişti fotografi, au participat la o tabără de creaţie fotografică, organizată sub patronajul FIAP, pe insulele Bali şi Lombok din Indonezia.

Cu această ocazie, cei doi, şi-au prelungit călătoria, ajungând astfel şi pe Insula Jawa, vizitând zona vulcanică din Parcul National Bromo-Semeru, precum si Craterul Ijen, unde se exploatează sulful, prin mijloace rudimentale, periclitând astfel viaţa celor care lucreazã, în acest mediul nociv.

Cele peste 100 de fotografii din cadrul expozitiei, prezintă impresii trăite pe aceste meleaguri, despre oamenii, obiceiurile lor, precum şi mediul peisagistic în care trăiesc.

Vernisajul expoziţiei, organizate sub patronajul AAFR, va avea loc, în prezenţa autorilor, joi 15 noiembrie 2012, ora 18:00, în Galeria „Euro Foto Art” din Piaţa 1 Decembrie 2012. Lucrările vor fi prezentate publicului de criticul de artă Ramona Novicov, iar expoziţia va fi vernisată de către artistul fotograf Ştefan Tóth, care va participa la eveniment şi în calitate de preşedinte al AAFR.

În cadrul vernisajul, va fi lansat Calendarul de biroul al AAFR 2013, editat cu sprijinul celor doi artişi fotografi expozanţi. Momentele muzicale vor fi asigurate de artiştii Cvartetului de Coarde „Varadinum” din Oradea. Publicul orădean va avea posibiliatea de a admira exponatele, până în data de 29 noiembrie 2012, în zilele de lucru, între orele 08:00 – 19:00. Intrarea este gratuită.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult