Categorized | Social

Specialişti din mai multe ţări, discută la Oradea despre Urologie şi Ginecologie

Hotelul Internaţional din Băile Felix, este gazda oficială a celei de-a doua ediții a Conferinței Internaționale de Urologie, Ginecologie și Uroginecologie – Urogyn 2012. Evenimentul reuneşte specialişti din ţară şi din străinătate care îşi propun să înveţe unii de la alţii cum să îşi ajute mai eficient pacienţii.

După ce timp de trei zile, în Clinica de urologie a Spitalului Municipal „Dr Gavril Curteanu” au avut loc 21 de operaţii în uroginecologie (prolaps urogenital, fistule, incontinenţă urinară), folosindu-se metode moderne de reconstrucţie a zonei din punct de vedere anatomic şi fiziologic (prin aşa-numitele operaţii cu bandelete – una dintre tehnicile folosite de dr. Bumbu, care se utilizează şi la nivel internaţional), vineri a avut loc şi deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a Urogyn 2012, reunind în acest fel cunoştinţele practice cu cele teoretice.

La conferinţă au participat, alături de medicul Gheorghe Bumbu, şi Bela Szabo de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Petre Brătilă de la Spitalul Euroclinic din Bucureşti, Laurean Pop – managerul Spitalului Municipal „Dr Gavril Curteanu”, Carmen Pantiş – preşedintele Colegiului Medicilor din Bihor.

Printre invitaţi s-au numărat şi medici din străinătate: Maurizio Bologna – profesor la Facultatea de Medicină şi Chirurgie a Universităţii din Roma „Tor Vergata” Italia, Ottavio De Cobelli de la Institutul European de Oncologie şi Cristian Câmpean – urolog care îşi desfăşoara activitatea, şi este membru al asociaţiei urologilor din SUA.

Parteneriat cu italienii

Preşedinte al conferinţei a fost Ioanel Sinescu – rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti iar președinte de onoare Florin Stamatian – medic primar la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean Cluj-Napoca.

„Pentru prima dată în ţară, la această conferinţă se întâlnesc urologi şi ginecologi care îşi propun să lucreze împreună. Pe parcursul celor două zile, cât vor dura lucrările, îmi doresc să îmbinăm utilul cu plăcutul şi să învăţăm lucruri noi care să ne fie folositoare în activitatea noastră”

a spus, în deschiderea conferinţei, medicul Gheorghe Bumbu.

De o părere asemănătoare a fost şi Szabo Bela care a spus că

„spre deosebire de situaţia de la începuturi, când rolul medicinei era să salvete vieţi, astăzi ne interesează şi calitatea acesteia. Tocmai de aceea, o supraspecializare care uneşte urologia cu ginecologia era mai mult decât necesară, multe dintre afecţiunii cu care se confruntă pacienţii având un teren comun”.

La finalul discuţiilor, medicul Gheorghe Bumbu şi Maurizio Bologna au semnat un acord de parteneriat între Societatea de Uroginecologie din cadrul Asociaţiei Române de Urologie şi Associazione Italiana di Urologia Ginecologica e del Pavimento Pelvico.

În cele dou zile, cât va dura conferinţa, vor fi abordate teme variate, precum patologia prostatei, incontinența urinară, prolapsul urogenital, urodinamica, fistulele urogenitale, tehnici minim invazive în chirurgia urologică și ginecologică, litiaza urinară sau vezica hiperactivă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult