Categorized | Oradea

Alte măşti aceeaşi piesă! În decembrie avem de ales între traseişti, pianişti, puşcăriabili şi chiulangii

La fel ca în anii precedenţi Institutul pentru Politici Publice (IPP) a realizat o analiză complexă a activităţii parlamentarilor, cu scopul de a-i informa pe alegători cu privire la opţiunile pe care le au. Analiza nu îşi propune să le spună alegătorilor cu cine să voteze ci se constituie mai mult ca un auxiliar pentru informarea acestora. Datele prezente în analiză sunt preluate de pe site-urile oficiale ale instituţiilor şi pot fi verificate de oricine.

Pentru alegerile din 9 decembrie 2012 și-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2.457 de candidați. Dintre aceștia, doar 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României din 315 mandate de deputați și 137 de mandate de senatori, ceea ce înseamnă aproximativ 5 candidați pe un loc de parlamentar.

Conform IPP, 62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2004 – 2008 recandidează, (85 de senatori şi 210 deputaţi). Din totalul parlamentarilor care recandidează pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt bărbați și doar 11% (32) de persoane sunt femei. Ponderea femeilor rămâne scăzută, partidele nu au o politică de încurajare a paticipării femeilor pe scena politică.

Partidul cu cei mai mulţi parlamentarii care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidați au mai deținut funcții în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidați ce au mai deținut mandate în Parlament (în interiorul Alianţei Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează – 65 aparţin PNL, 101 PSD, 6 – PC şi 12 – UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează.

În ceea ce privește listele de candidați ale Alianțelor politice, Alianța politică cu cel mai mare număr de candidați noi, ce nu au mai deținut până acum funcția de parlamentar este Alianța pentru o Românie Dreaptă (ARD), cu 78% candidați noi, în timp ce Alianța USL are 57% candidați noi.

Traseişti şi pianişti

41 de actuali parlamentari candidează pentru un nou mandat de senator sau deputat într-un alt partid decât cel cu care au fost aleși în decembrie 2008. 27% dintre aceștia (11) aparțin în acest moment unei formațiuni politice ce nu exista în 2008 și anume Uniunii Naționale pentru Progresul României, partid politic ce în acest moment face parte din Alianța USL. Restul candidaților migratori sunt în proporții relativ egale migrați de la PDL către PNL respectiv PSD și de la PNL către PDL.

8% (24) dintre parlamentari din mandatul 2004 – 2008 ce recandidează la alegerile din 9 decembrie 2012 şi-au schimbat colegiul sau circumscripția în care candidaseră în 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidați nomazi. 67% dintre aceștia aparțin Alinaței USL (restul fiind parlamentarii PDL). Circumscripția cu cele mai multe schimbări de candidați este Bucureștiul, unde lideri importanți ai USL precum: senatorul Titus Corlățean PSD, deputatul Eugen Nicolăescu PNL, Gabriel Oprea UNPR, deputatul Călin Popescu Tăriceanu PNL, candidează pentru un mandat de senator sau deputat.

De cealaltă parte, lideri ai PDL care au schimbat colegiile sunt Vasile Blaga, Președintele PDL recandidează pentru un post de senator în circumscripția Timiș, Deputata PDL Elena Udrea aleasă în București recandidează într-un colegiu din circumscripția Neamț.

Alte nume sonore ce au schimbat circumscripția sunt şi Deputatul PDL de Argeș – Cristian Boureanu recandidează în circumscripția Giurgiu, Senatorul PNL ales în București – Crin Antonescu, Președinte al PNL recandidează în circumscripția Teleorman, Senatorul de Bihor PSD Petru Filip (membru în PDL până în mai 2012) recandidează în Vrancea. Circumscripțiile cu cele mai puține modificări în ceea ce privește parlamentarii ce recandidează sunt: Alba, Arad, Gorj, Ialomița, Mureș și Vâlcea.

4 dintre parlamentarii care au fost surprinși de jurnaliști votând în plen atât cu propria cartelă cât și cu cea a altor colegi și care au fost sancționați de către Camera Deputaților cu interzicerea participării la lucrările Camerei pentru o zi, recandidează.

Aceştia sunt: Vasile Berci – PNL candidat în circumscripția Maramureș – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripția Arad, Valentin Rusu – PNL (în PDL până în luna aprilie a.c) și colegiul 4 circumscripția Caraș-Severin și Ioan Stan – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripția Suceava.

Nu lipsesc puşcăriabilii şi chiulangii!

Pentru 22 de parlamentari din mandatul 2008 – 2012 s-a dispus trimiterea în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie; 9 dintre aceștia recandidează.

„Precizăm însă că procesele acestora sunt în curs de judecare iar până la finalizare, senatorii și deputații beneficiază de prezumția de nevinovăție”

se precizează în comunicatul IPP.

Vorbim aici despre senatorul PC Mircea Marius Banias, senatorul UNPR Nicolae Dobra, deputatul PNL Relu Fenechiu, Marian Ghiveciu deputat PSD, deputat Monica-Maria Iacob-Ridzi candidează din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul Dan Voiculescu – PC, Teodor Atanasiu PNL și deputatul UDMR Laszlo Borbely.

Parlamentari cu procente record la absență, cel puțin la nivelul voturilor finale din plen, recandidează, anume: Senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezenţă la voturile finale electronice exprimate în plen pe tot mandatul 2008 – 2012, Senatorul PNL Ioan Ghişe – 18%, Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezenţă sau Deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%.

Parlamentarii cu cele mai puține inițiative legislative înregistrate, în cursul mandatului 2008 – 2012 dar și cu o eficiență legislativă redusă, dar care recandidează sunt: Deputatul Marin Bobeș, PSD cu 7 inițiative legislative înregistrate în mandatul 2008 – 2012 dintre care 0 devenite legi, Deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz cu 8 inițiative legislative înregistrate în actualul mandat dintre care 1 devenită lege, Senatorul Petru-Şerban Mihăilescu, UNPR cu 11 inițiative legislative înregistrate însă 0 devenite legi în acest mandate precum și Senatorul Varujan Vosganian, PNL cu 15 inițiative legislative însă 0 devenite legi.

„Din păcate datele confirmă percepția cu privire la slaba calitate a candidaților pentru alegerile parlamentare 2012 de unde și îngrijorarea privind pregătirea și conduita membrilor viitorului Parlament.

Considerăm că este fundamental ca alegătorii să cunoască aceste informaţii despre candidaţii în actuala cursă electorală pentru a da un vot informat la alegerile din 9 decembrie a.c., IPP rămânând consecvent misiunii sale de a contribui la informarea publicului cu privire la activitatea legislativă şi în viitorul mandat 2012 – 2016”

se precizează în acelaşi comunicat.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult