Categorized | Social

Piatra tombală de pe cavoul lui Conrad. Descoperire surprinzătoare în Cetatea din Oradea

O nouă comoară descoperită între zidurile Cetăţii Oradea. Săpăturile arheologice derulate în paralel cu lucrările de reabilitare şi restaurare a monumentului, au scos la iveală o piatră tombală în interiorul capelei gotice, piatră care acoperea un cavou în care se afla mormântul unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad

Piesa a fost descoperită sub zidăria estică a intrării în subsolul Corpului A, viitorul Muzeu al Cetăţii, la 2,5 m adâncime faţă de nivelul actual de călcare, aşezată pe direcţia Est-Vest.

Ea acoperă un cavou construit din cărămizi, situat pe latura nordică a capelei fostei catedrale gotice. Artefactul are 160 cm lungime, 80 cm lăţime şi 25 cm grosime, cântărind aproximativ 750 de kilograme.

Materialul din care este confecţionat este calcarul. Un material relativ comun, care denotă, fără a generaliza însă că, în comparaţie cu celelalte pietre tombale descoperite în Cetatea Oradea, realizate fie din marmură, fie din calcar dar cu o mai bogată ornamentaţie sau simbolistică, deţinătorul avea o mai mică putere economică, dar suficient de serioasă pentru a se putea înmormânta în biserică şi, conform credinţei, de a-şi asigura un loc în „veşnicie”.

Litere gotice greu de dezlegat

Marginea lespedei conţine textul funerar sculptat, el este compus din litere gotice. Deoarece piatra are lungimea redusă, iar literele sunt lungi, sculptorul a folosit frecvent prescurtări, fapt care îngreunează dezlegarea şi citirea textului. Ca urmare a studierii textului specialiştii consideră că mormântul era proprietatea unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad.

„Importanţa pietrei tombale constă în primul rând în descoperirea in situ, în locul, unde a fost aşezată cu aproximativ şase secole în urmă.

De asemenea, un atu în plus, în valoarea ei, este dat de starea de conservare foarte bună în care se află, pentru că de cel puţin 130 de ani nu s-au descoperit pietre tombale întregi în Cetatea Oradea”

a declarat Dr. Dumitru Sim, Manager proiect – coordonator comunicare.

Cercetările datează întreaga capelă şi cavoul din interior în a doua jumătate a secolului al XV-lea, clădirea fiind adosată ulterior la faţada nordică a turnului nord vestic al catedralei, spun specialiştii.

Urmează ca arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu reprezentanţii Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, să cerceteze interiorul cavoului pentru a reconstitui, în măsura în care acest lucru este posibil, elemente din viaţa burghezului Conrad şi, implicit, al vieţii din interiorul Cetăţii Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4204 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Piatra tombală de pe cavoul lui Conrad. Descoperire surprinzătoare în Cetatea din Oradea”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] info şi foto aici. Rate this:Da mai departe:FacebookEmailPrintTwitterLike this:LikeBe the first to like this. This […]

  2. […] info şi foto aici. Tagscavou Corad Cetatea Oradea descoperiri arheologice Oradea Oradea Share on Facebook […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult