Categorized | Social

Piatra tombală de pe cavoul lui Conrad. Descoperire surprinzătoare în Cetatea din Oradea

O nouă comoară descoperită între zidurile Cetăţii Oradea. Săpăturile arheologice derulate în paralel cu lucrările de reabilitare şi restaurare a monumentului, au scos la iveală o piatră tombală în interiorul capelei gotice, piatră care acoperea un cavou în care se afla mormântul unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad

Piesa a fost descoperită sub zidăria estică a intrării în subsolul Corpului A, viitorul Muzeu al Cetăţii, la 2,5 m adâncime faţă de nivelul actual de călcare, aşezată pe direcţia Est-Vest.

Ea acoperă un cavou construit din cărămizi, situat pe latura nordică a capelei fostei catedrale gotice. Artefactul are 160 cm lungime, 80 cm lăţime şi 25 cm grosime, cântărind aproximativ 750 de kilograme.

Materialul din care este confecţionat este calcarul. Un material relativ comun, care denotă, fără a generaliza însă că, în comparaţie cu celelalte pietre tombale descoperite în Cetatea Oradea, realizate fie din marmură, fie din calcar dar cu o mai bogată ornamentaţie sau simbolistică, deţinătorul avea o mai mică putere economică, dar suficient de serioasă pentru a se putea înmormânta în biserică şi, conform credinţei, de a-şi asigura un loc în „veşnicie”.

Litere gotice greu de dezlegat

Marginea lespedei conţine textul funerar sculptat, el este compus din litere gotice. Deoarece piatra are lungimea redusă, iar literele sunt lungi, sculptorul a folosit frecvent prescurtări, fapt care îngreunează dezlegarea şi citirea textului. Ca urmare a studierii textului specialiştii consideră că mormântul era proprietatea unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad.

„Importanţa pietrei tombale constă în primul rând în descoperirea in situ, în locul, unde a fost aşezată cu aproximativ şase secole în urmă.

De asemenea, un atu în plus, în valoarea ei, este dat de starea de conservare foarte bună în care se află, pentru că de cel puţin 130 de ani nu s-au descoperit pietre tombale întregi în Cetatea Oradea”

a declarat Dr. Dumitru Sim, Manager proiect – coordonator comunicare.

Cercetările datează întreaga capelă şi cavoul din interior în a doua jumătate a secolului al XV-lea, clădirea fiind adosată ulterior la faţada nordică a turnului nord vestic al catedralei, spun specialiştii.

Urmează ca arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu reprezentanţii Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, să cerceteze interiorul cavoului pentru a reconstitui, în măsura în care acest lucru este posibil, elemente din viaţa burghezului Conrad şi, implicit, al vieţii din interiorul Cetăţii Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Piatra tombală de pe cavoul lui Conrad. Descoperire surprinzătoare în Cetatea din Oradea”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] info şi foto aici. Rate this:Da mai departe:FacebookEmailPrintTwitterLike this:LikeBe the first to like this. This […]

  2. […] info şi foto aici. Tagscavou Corad Cetatea Oradea descoperiri arheologice Oradea Oradea Share on Facebook […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult