Categorized | Social

Piatra tombală de pe cavoul lui Conrad. Descoperire surprinzătoare în Cetatea din Oradea

O nouă comoară descoperită între zidurile Cetăţii Oradea. Săpăturile arheologice derulate în paralel cu lucrările de reabilitare şi restaurare a monumentului, au scos la iveală o piatră tombală în interiorul capelei gotice, piatră care acoperea un cavou în care se afla mormântul unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad

Piesa a fost descoperită sub zidăria estică a intrării în subsolul Corpului A, viitorul Muzeu al Cetăţii, la 2,5 m adâncime faţă de nivelul actual de călcare, aşezată pe direcţia Est-Vest.

Ea acoperă un cavou construit din cărămizi, situat pe latura nordică a capelei fostei catedrale gotice. Artefactul are 160 cm lungime, 80 cm lăţime şi 25 cm grosime, cântărind aproximativ 750 de kilograme.

Materialul din care este confecţionat este calcarul. Un material relativ comun, care denotă, fără a generaliza însă că, în comparaţie cu celelalte pietre tombale descoperite în Cetatea Oradea, realizate fie din marmură, fie din calcar dar cu o mai bogată ornamentaţie sau simbolistică, deţinătorul avea o mai mică putere economică, dar suficient de serioasă pentru a se putea înmormânta în biserică şi, conform credinţei, de a-şi asigura un loc în „veşnicie”.

Litere gotice greu de dezlegat

Marginea lespedei conţine textul funerar sculptat, el este compus din litere gotice. Deoarece piatra are lungimea redusă, iar literele sunt lungi, sculptorul a folosit frecvent prescurtări, fapt care îngreunează dezlegarea şi citirea textului. Ca urmare a studierii textului specialiştii consideră că mormântul era proprietatea unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad.

„Importanţa pietrei tombale constă în primul rând în descoperirea in situ, în locul, unde a fost aşezată cu aproximativ şase secole în urmă.

De asemenea, un atu în plus, în valoarea ei, este dat de starea de conservare foarte bună în care se află, pentru că de cel puţin 130 de ani nu s-au descoperit pietre tombale întregi în Cetatea Oradea”

a declarat Dr. Dumitru Sim, Manager proiect – coordonator comunicare.

Cercetările datează întreaga capelă şi cavoul din interior în a doua jumătate a secolului al XV-lea, clădirea fiind adosată ulterior la faţada nordică a turnului nord vestic al catedralei, spun specialiştii.

Urmează ca arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu reprezentanţii Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, să cerceteze interiorul cavoului pentru a reconstitui, în măsura în care acest lucru este posibil, elemente din viaţa burghezului Conrad şi, implicit, al vieţii din interiorul Cetăţii Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Piatra tombală de pe cavoul lui Conrad. Descoperire surprinzătoare în Cetatea din Oradea”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] info şi foto aici. Rate this:Da mai departe:FacebookEmailPrintTwitterLike this:LikeBe the first to like this. This […]

  2. […] info şi foto aici. Tagscavou Corad Cetatea Oradea descoperiri arheologice Oradea Oradea Share on Facebook […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult