Categorized | Social

Piatra tombală de pe cavoul lui Conrad. Descoperire surprinzătoare în Cetatea din Oradea

O nouă comoară descoperită între zidurile Cetăţii Oradea. Săpăturile arheologice derulate în paralel cu lucrările de reabilitare şi restaurare a monumentului, au scos la iveală o piatră tombală în interiorul capelei gotice, piatră care acoperea un cavou în care se afla mormântul unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad

Piesa a fost descoperită sub zidăria estică a intrării în subsolul Corpului A, viitorul Muzeu al Cetăţii, la 2,5 m adâncime faţă de nivelul actual de călcare, aşezată pe direcţia Est-Vest.

Ea acoperă un cavou construit din cărămizi, situat pe latura nordică a capelei fostei catedrale gotice. Artefactul are 160 cm lungime, 80 cm lăţime şi 25 cm grosime, cântărind aproximativ 750 de kilograme.

Materialul din care este confecţionat este calcarul. Un material relativ comun, care denotă, fără a generaliza însă că, în comparaţie cu celelalte pietre tombale descoperite în Cetatea Oradea, realizate fie din marmură, fie din calcar dar cu o mai bogată ornamentaţie sau simbolistică, deţinătorul avea o mai mică putere economică, dar suficient de serioasă pentru a se putea înmormânta în biserică şi, conform credinţei, de a-şi asigura un loc în „veşnicie”.

Litere gotice greu de dezlegat

Marginea lespedei conţine textul funerar sculptat, el este compus din litere gotice. Deoarece piatra are lungimea redusă, iar literele sunt lungi, sculptorul a folosit frecvent prescurtări, fapt care îngreunează dezlegarea şi citirea textului. Ca urmare a studierii textului specialiştii consideră că mormântul era proprietatea unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad.

„Importanţa pietrei tombale constă în primul rând în descoperirea in situ, în locul, unde a fost aşezată cu aproximativ şase secole în urmă.

De asemenea, un atu în plus, în valoarea ei, este dat de starea de conservare foarte bună în care se află, pentru că de cel puţin 130 de ani nu s-au descoperit pietre tombale întregi în Cetatea Oradea”

a declarat Dr. Dumitru Sim, Manager proiect – coordonator comunicare.

Cercetările datează întreaga capelă şi cavoul din interior în a doua jumătate a secolului al XV-lea, clădirea fiind adosată ulterior la faţada nordică a turnului nord vestic al catedralei, spun specialiştii.

Urmează ca arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu reprezentanţii Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, să cerceteze interiorul cavoului pentru a reconstitui, în măsura în care acest lucru este posibil, elemente din viaţa burghezului Conrad şi, implicit, al vieţii din interiorul Cetăţii Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4146 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Piatra tombală de pe cavoul lui Conrad. Descoperire surprinzătoare în Cetatea din Oradea”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] info şi foto aici. Rate this:Da mai departe:FacebookEmailPrintTwitterLike this:LikeBe the first to like this. This […]

  2. […] info şi foto aici. Tagscavou Corad Cetatea Oradea descoperiri arheologice Oradea Oradea Share on Facebook […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult