Categorized | Social

Snopit în bătaie de „miliţienii” din Bihor, un orădean şi-a câştigat dreptatea la CEDO

România trebuie să plătească, potrivit unei decizii a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, despăgubiri de peste 14 mii de euro unui orădean care a acuzat poliţiştii că l-au agresat după ce l-au ridicat din locuinţa lui.

Gheorghe Ghiurău, a fost ridicat de agenţi ai forţelor speciale de intervenţie ale Inspectoratului de Poliţie Bihor, la 27 noiembrie 2006, pentru a fi dus în faţa unui procuror la Cluj-Napoca, fiind acuzat că dădea telefoane de ameninţare unui cetăţean din Cluj-Napoca.

În plângerea de la CEDO, Ghiurău susţine că a fost luat în custodie şi bătut până şi-a pierdut cunoştinţa, de poliţişti pe drumul până la Cluj, în timp ce versiunea poliţiştilor este că acestuia i s-a făcut rău şi ar fi suferit o criză de epilepsie.

Epilepsie cu vânătăi făcute de baston

El a fost dus la un spital din Huedin şi apoi transferat la urgenţă, în Cluj-Napoca.

Reclamantul mai spune, la Huedin, că a fost din nou bătut de poliţişti, în prezenţa avocatului său care a şi depus mărturie în acest sens.

În raportul Institutului de Medicină Legală Bihor, emis în data de 28 noiembrie 2006, s-a consemnat că reclamantul avea vânătăi şi zgârieturi pe abdomen şi pe şolduri, răni care ar fi putut fi provocate, cu o zi în urmă, prin lovituri cu un obiect contondent.

CEDO a decis săptămâna aceasta că, în acest caz, a fost încălcată Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a stabilit ca Gheorghe Ghiurău să primească 9.750 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, şi 4.398 de euro – cheltuieli de judecată.

Banii, bineînţeles, nu îi vor achita „miliţienii”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult