Categorized | Cultură

Un concert cât o viaţă de om!

Mai mult de două sute de melomani au venit miercuri la Biserica Baratok pentru a-i aduce un omagiu violonistei Tokaji Agnes. Şi cum ar fi putut-o face mai bine, cei care au iubit-o şi au ascultat-o la atâtea evenimente, decât luând parte la un concert de muzică clasică, „In Memoriam”.

Viaţa muzicală orădeană a pierdut luna aceasta una dintre cele mai bune violoniste, o artistă care şi-a dedicat toată viaţa muzicii clasice.

Mai mult, odată cu trecerea în nefiinţă a lui Tokaji Agnes, Oradea a pierdut unul din cei doi organizatori care făceau ca în municipiu să existe regulat concerte de muzică de cameră. Evident, gratuit pentru public şi cu eforturi uriaşe pentru organizatori.

La concert au cântat, alături de fica ei – Eva Costin, toţi cei care i-au fost aproape şi împreună cu care a colaborat de-a lungul timpului: Agneta Marcu (violoncel), Thurzo Sandor Jozsef (violă), Bozsodi Beata (violoncel), Olah Boglarka (vioară), Olah Gabriella (vioară), Thurzo Zoltan (orgă), Cristina Mureșan (vioară), Filomena Giordano (vioară), Mioara Nistor (violă), Ariadna și Georgiana Mircescu (flaut), Kiss Livia (soprană), Lukacs Robert (vioară) şi Corul „Bihari Sandor”, dirijat de Kiss Geza Lorand.

Ultimele două piese care au încheiat concertul au fost şi cele pe care Tokaji Agnes le îndrăgea cel mai mult, Ave Maria a lui G. Caccini şi Adagio a lui T. Albinoni.

La finalul concertului, preotul Kiss Albert a reamintit tuturor una dintre expresiile pe care Tokaji Agnes obişnuia să le folosească atunci când publicul participant nu era unul prea numeros: „Oricum, muzica o cântăm pentru Dumnezeu!”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult