Categorized | Cultură

Un concert cât o viaţă de om!

Mai mult de două sute de melomani au venit miercuri la Biserica Baratok pentru a-i aduce un omagiu violonistei Tokaji Agnes. Şi cum ar fi putut-o face mai bine, cei care au iubit-o şi au ascultat-o la atâtea evenimente, decât luând parte la un concert de muzică clasică, „In Memoriam”.

Viaţa muzicală orădeană a pierdut luna aceasta una dintre cele mai bune violoniste, o artistă care şi-a dedicat toată viaţa muzicii clasice.

Mai mult, odată cu trecerea în nefiinţă a lui Tokaji Agnes, Oradea a pierdut unul din cei doi organizatori care făceau ca în municipiu să existe regulat concerte de muzică de cameră. Evident, gratuit pentru public şi cu eforturi uriaşe pentru organizatori.

La concert au cântat, alături de fica ei – Eva Costin, toţi cei care i-au fost aproape şi împreună cu care a colaborat de-a lungul timpului: Agneta Marcu (violoncel), Thurzo Sandor Jozsef (violă), Bozsodi Beata (violoncel), Olah Boglarka (vioară), Olah Gabriella (vioară), Thurzo Zoltan (orgă), Cristina Mureșan (vioară), Filomena Giordano (vioară), Mioara Nistor (violă), Ariadna și Georgiana Mircescu (flaut), Kiss Livia (soprană), Lukacs Robert (vioară) şi Corul „Bihari Sandor”, dirijat de Kiss Geza Lorand.

Ultimele două piese care au încheiat concertul au fost şi cele pe care Tokaji Agnes le îndrăgea cel mai mult, Ave Maria a lui G. Caccini şi Adagio a lui T. Albinoni.

La finalul concertului, preotul Kiss Albert a reamintit tuturor una dintre expresiile pe care Tokaji Agnes obişnuia să le folosească atunci când publicul participant nu era unul prea numeros: „Oricum, muzica o cântăm pentru Dumnezeu!”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult