Categorized | Social

Grădină zoologică la standarde europene, în Oradea

Primarul Ilie Bolojan a susținut joi, 22 noiembrie, o conferință de presă în teren, în care a prezentat modul în care a fost amenajată, extinsă și modernizată Grădina Zoologică din Oradea.

La conferință au mai participat viceprimarul Ovidiu Mureșan, directorul ADP – Liviu Andrica, directorul Direcției de Proiecte din Primăria Oradea – Marius Moș, prefectul Claudiu Pop, Lucia Varga, dar și foști consilieri locali, precum Ioan Cupșa și Pasztor Sandor.

„Acum avem și la Oradea o grădină zoologică cu care ne putem mândri.

Mulțumesc pentru acest lucru d-nei Lucia Varga, care în calitate de fost secretar de stat la Ministerul Mediului ne-a susținut foarte mult, mulțumesc fostului ministru Borbely, mulțumesc domnului prefect Claudiu Pop pentru că ne-a sprijinit din partea Guvernului României, dar și membrilor Consiliului Local pentru că prin votul lor au făcut ca aceste proiecte să poată fi demarate.

În total, pentru modernizarea, extinderea și amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% a fost suportată de Primăria Oradea”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Proiectul a fost finanțat de către Ministerul Mediului prin intermediul „Convenției privind finanțarea programelor multianuale prioritare de mediu și gospodărire a apelor”.

Dacă înainte de anul 2008, grădina zoologică era un spațiu impropriu de cca 3,5 ha, acum, nu numai că spațiul a fost în întregime modernizat la standardele unei grădini zooloogice europene, dar a fost și dublat ca suprafață, ajungând la 7 hectare.

Proiectul de amenajare și modernizare a Grădinii Zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanțare în 2008, iar în 2010 au început efectiv lucrările.

În cadrul lucrărilor a avut loc modernizarea tuturor corpurilor de construcție (52 de clădiri), dar și amenajarea a 22.455 mp de suprafețe exterioare.

În perioada următoare, administraţia Grădinii Zoologice din Oradea va pregăti documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, iar ulterior va realiza toate demersurile necesare pentru a deveni membră a Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA).

Urmează ca în primăvara anului viitor, grădina zoologică să fie deschisă publicului.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4269 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult