Categorized | Social

Centru Oncologic de 30 de milioane de lei, inaugurat la Oradea

Duminică, 2 decembrie, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Raed Arafat a avut loc la Oradea atât inaugurarea secţiei de gastroenterologie de la Spitalul Judeţean (Staţionarul I), cât şi inaugurarea Centrului Integrat pentru tratament Oncologic. În total pentru cele două obiective s-au cheltuit aproximativ 33 de milioane de lei, obiectivele fiind şi dotate cu aparatură de ultimă generaţie.

La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, viceprimarul Ovidiu Mureşan, ministrul Sănătăţii Raed Arafat, fostul Ministru al Sănătăţii, actual senator Cseke Atilla, prefectul Claudiu Pop, consilieri locali, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice din municipiu.

Prima vizită s-a făcut la Spitalul Judetean, Stationar 1, etajul I, unde s-a inaugurat secţia de gastroenterologie. Aceasta dispune acum de 14 saloane moderne, cu grup sanitar propriu, saloanele fiind prevăzute cu 2, 3 şi maxim 4 paturi. Valoarea investiţiei se ridică  de 2,4 milioane lei.

Următoarea vizită s-a făcut în cartierul Rogerius, la noul Centru Oncologic.

Acest centru oncologic este una dintre cele mai importante investiţii realizate în ultimii 40 de ani în sistemul sanitar orădean, reprezentând totodată, o premieră pentru sectorul oncologic bihorean.

„Mulţumesc d-lui ministru Raed Arafat pentru prezenţa la Oradea şi pentru tot ceea ce a făcut în sistemul medical de urgenţe. Mulţumesc fostului Ministru al Sănătăţii şi actualului senator Cseke Atilla, pentru faptul că a  aprobat începerea lucrărilor şi pentru sprijinul financiar acordat.

Totodată, mulţumesc d-lui Gh. Carp, care atât în calitatea sa de director, cât şi de viceprimar a insistat foarte mult pentru construirea acestui centru. De asemenea, mulţumesc consilierilor locali, care prin votul lor au asigurat demararea proiectului”

a spus în deschiderea evenimentului, primarul Ilie Bolojan.

„Sper ca modelul centrului din Oradea să fie preluat şi de alte spitale din ţară”

Necesitatea realizarii acestei investitii s-a impus atât datorită numărului mare a bolilor oncologice în judeţul nostru, cât şi stării improprii a clădirii în care îşi desfăşurau activitatea medicală secţiile de oncologie.

„Nu o să uit niciodată ziua când am intrat pentru prima dată, ca un om din afara sistemului medical, într-o secţie de oncologie dintr-un spital din Transilvania.

Primul impuls a fost să fug cât mai repede de acolo. Obictivele mele ca ministru au fost finalizarea Institutului Oncologic din Iaşi şi construirea acestui Centru Oncologic la Oradea, iar azi mă bucur foarte mult să le văd realizate”

a spus senatorul Cseke Atilla.

Iniţiativa construirii acestui centru  a apărut în anul 2010, când, în şedinţă  de Consiliu Local s-au aprobat şi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea acestei investiţii.

Apoi, la 21 iulie 2011 se încheia contractul de lucrări cu S.C. SIEMENS SRL în asociere cu SC SELINA SRL in valoare de 19,7 milioane lei, fara TVA.

„Prin realizarea acestui centru va scadea presiunea care există pe Institutul Oncologic din Cluj Napoca şi cu siguranţă noul centru va prelua şi din cazurile oncologice, a încă unul sau două judeţe învecinate.

Centrul Oncologic din Oradea e impresionant prin felul modern în care arată şi sper ca modelul să fie preluat şi de alte judeţe din ţară”

a spus ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Aparatură de ultimă generaţie

În anul 2012 s-a aprobat supraetajarea cu încă două nivele a Centrului Oncologic cu scopul asigurării spaţiului adecvat desfăşurării activităţii medicale în patologia hemato-oncologică, oncologie pediatrică şi transplant de celule stem.

Astfel, pe data de 4 iulie 2012 s-a încheiat contractul de lucrări cu SC SELINA SRL în asociere cu SC ATRIUM PROJECT SRL.

Clădirea P+2 asigură circuitele necesare desfăşurarii în sistem integrat a serviciilor medicale oncologice. La parter sunt amplasate cabinetele ambulatorii de oncologie medicala, 20 paturi pentru spitalizarea de zi şi laboratorul de radioterapie.

Etajele I şi II sunt destinate secţiei oncologie medicala cu 70 paturi spitalizare continuă organizate în 35 saloane a câte două paturi (34 paturi radioterapie – etaj I , 36 paturi oncologie – etaj II).

Laboratorul de radioterapie este dotat cu echipamente oncologice de înaltă performanţă.

Prin acceleratorul  linear de particule, tratamentul de iradiere al bolnavilor cu afecţiuni oncologice la Centrul  Oncologic al Spitalului Clinic Municipal se va face mult mai ţintit, fără să fie lezate prea multe ţesuturi sănătoase.

Acesta îmbunătăteste  major calitatea tratamentului de radioterapie şi reduce foarte mult toxicitatea asupra ţesuturilor sănătoase. Cu acest sistem se poate face exact delimitarea volumului iradiat. Acest volum va conţine numai tumoră plus ţesut sănătos în jur de siguranţă, astfel încât la margine să nu rămână o parte din tumoră neiradiată.

În ceea ce priveşte simulatorul Computer Tomograf, pe lângă funcţia de diagnostic radiologic, are şi o componentă de simulare care permite delimitarea exactă a volumului de iradiat.Totodată informaţia va fi transmisă automat de la CT la panoul de comandă al acceleratorului, fără să mai fie necesară introducerea datelor de către fizician.

Brahiterapia reprezintă forma de radioterapie în care sursa radioactivă este amplasată în apropierea ţintei tumorii. Se foloseşte cel mai frecvent pentru tratamentul cancerului de prostata şi cancerului de col uterin.

Valoarea totală a obiectivului „Centrul integrat pentru tratamentul cancerului Oradea” este de aproape 30 de milioane de lei din care 16 milioane lucrări proiectare şi execuţie şi peste 13 milioane aparatură medicală.

Donaţii şi sponsorizări pentru centrul Oncologic

O alta sursa de finantare au constituit-o donatiile si sponsorizarile, reflectate fie prin bugetului local prin campania „Oradea pune suflet” fie direct prin contractele de donatii si sponsorizari incheiate cu Spitalul Clinic Municipal „Dr.Gavril Curteanu” Oradea.

„Mulţumesc tuturor acelora care s-au implicat financiar prin donaţii şi sponsorizări în realizarea acestui Centru Oncologic. Mulţumesc totodată,  d-nei Florica Cherecheş pentru organizarea campaniei Oradea pune Suflet”

a precizat primarul Ilie Bolojan.

Suma rezultată din donaţii şi sponsorizări este de 817.929 lei.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult