Categorized | Oradea

Concluzia IPP la final de campanie: candidaţii au vorbit mult, prost şi fără rost!

Cu doar câteva zile până la finalul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2012, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a făcut bilanțul comportamentului partidelor şi candidaților şi a principalelor mesaje electorale și a constatat că aceștia au ignorat cu bună știință să explice românilor care sunt soluțiile propuse pentru problemele reale politice, economice și sociale cu care se confruntă România astăzi.

IPP a făcut o listă în zece puncte în care a prezentat temele serioase pe care politicienii ar fi trebuit să le dezbată în campania electorală, dar de care s-au ferit, preferând să mintă, să promită şi să îşi atace contracandidaţii.

Iată adevăratele probleme pe care politicienii care se visează parlamentari ar fi trebuit să le discute în campanie electorală:

1. Statul dispune de resursele publice de care ar avea nevoie pentru salarii, pensii şi investiţii, dar guvernanţilor nu le pasă cum se cheltuiesc banii provenind din taxele și impozitele cetăţenilor. Hemoragia banilor publici se vede cel mai clar în achiziţii publice: peste 2,2 miliarde de euro se pierd anual prin preţurile supraestimate din contractele de achiziţie publică (o Autoritate Contractantă poate plăti  şi de 7 ori mai mult decât alta pe aceleaşi produse/servicii). 33% din aproximativ 10 miliarde cheltuite anual în licitaţii publice în România sunt câştigate în ultimii ani de aceleaşi 50 de firme, dovadă clară că piaţa achiziţiilor publice nu este competitivă.

2. 90% din cele peste 3.300 de localităţi in România nu îşi pot acoperi nici măcar cheltuielile curente din veniturile pe care le au. Multe sunt înfiinţate la presiunea parlamentarilor inconştienţi de faptul că fărâmiţarea României în atâtea localităţi duce la imposibilitatea dezvoltării noastre ca ţară. Pentru comparație, Anglia are 346 de localități la o populație de 53 de milioane de locuitori.

3. Mai mult de o treime din angajaţii din România (2,3 milioane) muncesc astăzi la negru datorită unui sistem fiscal împovărător, devenind o bombă cu ceas pe măsură ce se apropie de vârsta la care nu mai pot munci, statul fiind nevoit să dezvolte scheme sociale de asistență (pensie minimă și servicii medicale) pentru ei din veniturile celor ce muncesc legal. Forţa de muncă a României este în scădere, cea calificată pleacă din România, numărul de angajaţi la stat este foarte mare, astfel că în 15 – 20 ani se va ajunge ca 1 angajat să susţină costurile a 2 pensii.

 Generaţiile de elevi din ultimii ani – catastrofă naţională!

4. Nivelul educaţiei scade în mod vizibil de la an la an şi la haosul din învăţământul românesc privesc cu detaşare şi chiar cinism toţi politicienii români (mai ales cei care au obţinut ei înşişi diplome şi calificări în forme de învăţământ obscure).  Se fac continuu tot felul de experimente în sistem fără a se evalua anterior impactul. Generaţiile de elevi din ultimii ani reprezintă o catastrofă naţională la care am ajuns din cauza profesorilor cărora le-a convenit să acopere minusurile de educaţie ale elevilor pentru a îşi salva catedrele. Efectul: mai puţin de un sfert dintre absolvenţii de liceu au luat BAC-ul în 2012, iar în câţiva ani nivelul şi tipul de specializări în care românii vor concura cu cei al altor state europene ne va pune în situaţii umilitoare. România generează o forță de muncă slab calificată ce nu poate să atragă decât investiții cu valoare adăugată mică; în cazul celor care merg la muncă în alte state – vor accesa locurile de muncă cel mai prost plătite.

5. În acest moment România nu mai este credibilă între partenerii europeni pentru că fondurile europene la noi au ajuns să fie absorbite în ritmul clientelei de partid şi aşa vor continua lucrurile întrucât nu ne punem la punct un mecanism de combatere a conflictelor de interese. Nu există populism mai evident decât cel practicat de politicienii noştri care cer românilor să cheltuiască cu orice preţ şi în orice fel cât mai mulţi bani europeni, indiferent de (lipsa de) rezultatele efective ale acestor proiecte din fonduri structurale.

6. Clasa politică nu mai este credibilă când anunţă reformarea unor sectoare cheie – cum ar fi cel al sănătăţii, pentru că omite să pună la dispoziţia populaţiei informaţii cruciale astfel încât să fie de acord sau nu cu schimbările anunţate. Nu ştim cât costă efectiv serviciile medicale pe care le primim acum în sistemul public, dar ni se cere să fim de acord cu schimbări radicale. În acelaşi timp, plecarea medicilor români din ţară este foarte gravă  (exodul medicilor români a depăşit 10%  – Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că atunci când migraţia medicilor dintr-o ţară atinge 2%, statul respectiv trebuie să introducă cod roşu!)

Şpaga, monedă naţională pentru investitori

7. În 2012 avem în faţă falimentul incontestabil şi confiscarea sectoarelor strategice de către anumite grupuri de interese nelegitime conectate la mediul politic (energia, transporturile, sănătatea și altele) – politicienii noştri ne sfidează inteligenţa făcând afaceri transpartinice.

8. Politicile fiscale din ţara noastră descurajează în mod evident orice potenţial investitor (la 100 de lei plătiţi unui salariat, un angajator plăteşte alţi 80 de lei – impozite şi contribuţii), în ultimii ani nemaiauzindu-se numele niciunui investitor strategic interesat să vină în România, ci de numele celor care pleacă din ţara noastră. România nu atrage investitori, nu are proiecte să le propună, are în schimb funcţionari şi politicieni care le cer acestora avantaje personale sau/şi pentru partid. În acelaşi registru, în România firmele cu datorii pot fi uşor vândute unor străini, în acest fel eludându-se datoriile faţă de statul în care s-a făcut afacerea.

9. România nu are, de fapt, nici un viitor în agricultură cu forţă de muncă românească pentru că românii nu mai doresc să muncească. Cu 62% din suprafaţa ţării teren agricol, România este în prezent importator net de produse agricole, deoarece agricultura a fost considerată un domeniu marginal de toţi politicienii. Nu se dezbate în spaţiul public viziunea guvernamentală în agricultură care să ţină cont de faptul că în acest moment, agricultura românească nu este un domeniu economic, ci se practică o agricultură de subzistenţă care nu are cum să genereze dezvoltare. Nu avem nici astăzi cadastru naţional în România, iar explicaţia stă tot în zona intereselor oamenilor politici.

10. Suntem în pragul unui nou șoc asupra bugetului de stat care va genera măsuri fără precedent de austeritate în prima parte a anului viitor, poate mai dure decât cele anunțate în mai 2010 iar politicienii uită că au datoria să explice populaţiei aceste scenarii plauzibile.

În opoziție cu aceste teme, discursul și promisiunile candidaților la alegerile parlamentare este lipsit de substanță și viziune, frizând uneori ridicolul.

Clasa politică se află într-o spirală negativă a procesului de selectare a reprezentanților săi, ceea ce duce la o accentuată degradare a capacității de a identifica problemele societății cărora trebuie să le găsească soluții.

„Într-un asemenea context, este de înțeles dezamăgirea și lipsa de interes pentru politică și politicieni în general și pentru alegerile de duminică în special.

Cu toate acestea, în orice societate democratică singura soluţie rămâne participarea la viaţa publică şi politică, crescând responsabilitatea actorilor societăţii civile de a genera în spaţiul soluţii viabile la adevăratele probleme cu care se confruntă societatea astăzi”

se mai afirmă în comunicatul IPP.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult