Categorized | Cultură

Istoricul Silviu Dragomir, un model pentru tânăra generaţie

Biblioteca Universităţii din Oradea a fost joi, 6 decembrie 2012, gazda unei manifestare ştiinţifică în amintirea marelui istoric, om politic şi membru al Academiei Române, Silviu Dragomir. Despre realizările sale a vorbit rectorul Universităţii Babes Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop, fiind reeditate cu această ocazie două dintre cărţile scrise de el.

La manifestare au participat în jur de o sută de persoane, istorici, preoţi, cadre didactice şi studenţi. Printre aceştia s-au aflat preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, decanul Facultăţii de Istorie Ioan Horga, profesorul Mihai Drecin, prorectorul Sorin Şipoş şi directorul departamentului de istorie de la facultatea de profil a Universităţii din Oradea, Florin Sfrengeu.

„Silviu Dragomir a fost istoric, ministru şi membru al Academiei Române, spunând, într-un testament spiritual (tot ceea ce ar fi putut să lase într-un testament material i-a fost confiscat de comunişti), în limba latină „Am făcut ceea ce am putut. Să facă mai bine urmaşii!”.

Şi-a pus tot sufletul şi priceperea în Marea Adunare de la Alba Iulia. Cred că naţiunile care îşi pot aminti de asemenea modele de viaţă, nu sunt pierdute”

a spus rectorul Universităţii Babes Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop. Prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş a spus câteva cuvinte despre lucrările publicate de istoric, prezentând şi cele două cărţi semnat de Dragomir care au fost reeditate, „Istoria Dezrobirei Religioase a Românilor din Ardeal în secolul XVIII” şi „Vlahii din nordul Peninsulei Balcanice în Evul Mediu”.

Alături de aceaste volume a mai fost prezentată lucrarea „Silviu Dragomir şi dosarul Diplomei cavalerilor ioaniţi”, semnată de Ioan-Aurel Pop şi Sorin Şipoş şi a fost vernisată expoziţia „Dedicaţii pe cărţi pentru istoricul Silviu Dragomir”.

Istoricul s-a născut în judeţul Hunedoara, a făcut studii la Cernăuţi, Viena şi Moscova şi a fost profesor la Facultatea din Cluj.

A participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 ca secretar al acesteia, fiind ales membru al Marelui Sfat Naţional Român, a fost ministru în guvernul prezidat de Octavian Goga şi apoi în perioada regimului autoritar instaurat de Carol al II-lea.

În 1948 a fost arestat de comunişti, fiind închis şapte ani, iniţial în penintenciarul din Caransebeş iar apoi la Sighet. A murit la Bucureşti, la 23 februarie 1962.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult