Categorized | Social

Mâini pătate de sânge. În România încă se mai sacrifică animale pentru hainele de blană

În cele zece ferme de blană din România, peste 16.000 de şinşile, nurci sau vulpi aşteaptă un sfârşit violent pentru ca blana lor să acopere într-o zi umerii unor doamne. Uciderea prin metode crude survine dupa maxim 8 luni de viaţă, timp în care animalele sunt ţinute în cuşti minuscule şi în condiţii care le provoacă tulburări precum canibalismul sau automutilarea.

Conform organizaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten, în România, există zece ferme de animale de blană autorizate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), unde sunt crescute în total 16.141 şinşile, vulpi albastre, nurci, dihori, vulpi argintii şi vulpi polare.

În aceste ferme normele de bunăstare a animalelor sunt încălcate frecvent: cuştile nu au podea, ci sârmă care răneşte labele animalelor, excrementele cad direct pe podea, iar animalele sunt în mod vizibil foarte stresate.

Cu toate acestea, în urma celor zece controale realizate în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2012 de către inspectorii ANSVSA, nu a fost aplicată nici măcar o sancţiune.

Singurele prevederi clare referitoare la animalele de blana sunt incluse în „Ghidul pentru protecţia animalelor în timpul uciderii” al ANSVSA, care permite urmatoarele metode de sacrificare:

„instrumente acţionate mecanic care penetrează creierul; injectarea unei supradoze de medicament cu proprietati anestezice; electrocutarea; gazare prin expunerea la monoxid de carbon sau dioxid de carbon şi expunerea la cloroform”.

Vier Pfoten solicită interzicerea fermelor de blană în România, astfel încât ţara noastră să se alăture statelor civilizate care au refuzat dezvoltarea unei industrii a suferinţei pe teritoriul lor.

„Considerăm că tolerarea metodelor barbare de creştere şi sacrificare a animalelor de blană nu pot fi justificate de nici un argument de ordin estetic sau economic.

Cerem companiilor din industria modei să renunţe la comercializarea blănurilor, iar consumatorilor să nu susţină prin alegerile lor industria blănurilor”

a declarat Veronica Tulpan, coordonatorul de programe nationale în cadrul Vier Pfoten.

Conform aceloraşi surse, la nivel european există doar recomandări vagi pe care statele membre nu sunt obligate să le respecte. Totuşi, şapte state europene, între care Austria, Croaţia sau Bulgaria, au interzis complet sau au înăsprit mult condiţiile de autorizare a fermelor de blană.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult