Categorized | Cultură

A murit o legendă. Jakobovits Miklós va fi înmormântat miercuri, în cimitirul Rulikovski

Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea anunţă cu profundă durere şi tristeţe încetarea din viaţă a eminetului pictor şi grafician Jakobovits Miklós. Artistul va fi înmormântat miercuri, 19 decembrie 2012, la Cimitirul Rulikovski, capela Steinberger, la ora 14.

Jakobovits Miklós s-a născut la 9 august 1936 la Cluj iar între 1954 şi 1959 a făcut studii la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” avându-i ca profesori pe: Miklóssy Gabor şi Kadar Tibor.

Între 1961 şi 1963 a lucrat ca scenograf la Teatrul de Stat Oradea secţia maghiară iar între 1979-1985 ca muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Între 1966 şi 1968 a fost preşedintele filialei din Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi în 2002 a devenit membru al Academiei de Artă din Ungaria.

„Ştiam că este un artist complex împlinit, a cărui creaţie a fost marcată de cele mai importante direcţii ale artei contemporane, fără ca acest lucru să-i tulbure traiectoria. (…)

Când i-am văzut lucrările, acasă şi în atelierul său, când am văzut în faţa ochilor sute de lucrări create în mai bine de 50 de ani, impactul a fost covârşitor şi nu exagerez când afirm că Jakobovits Miklós este unul dintre cei mai mari artişti contemporani. (…)

Adeptul unei simplităţi mereu încărcată de bogăţii cromatice ascunse, dezvăluite cu dragoste, Jakobovits a creat forme plastice care s-au impus în panorama artistică contemporană.”

mărturiseşte prof. univ. dr. Maria Zintz în cartea dedicată operiei şi vieţii pictorului, apărută în 2009.

Jakobovits Miklós a primit în 1974 Ordinul „Meritul  Cultural” – România, în 1997 Premiul Munkácsy al Ministerului Culturii din Ungaria şi a avut expoziţii personale în Olanda, Germania, Franţa şi Ungaria.

Lucrările artistului sunt păstrate în muzee din toată ţara şi în străinătate: Muzeul Ţării Crişurilor – Oradea, Muzeul de Artă – Sfîntu Gheorghe, Muzeul – Odorheiul Secuiesc, Muzeul de Artă – Baia-Mare, Muzeul Horváth Imre – Oradea Galeria de Artă Contemporană – Dunaszerdahely, Slovacia, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Teologic Armean Mechitarist din Viena şi Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti.

Printre cărţile importante publicate de Jakobovits Miklós se numără: Mesajul culorilor – eseuri (1987), Nero, cel din papier maché (1991), Reflecţii – eseuri (1992). Culoarea şi spaţiul – eseuri despre artele plastice din Ardeal (1992).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult