Categorized | Cultură

A murit o legendă. Jakobovits Miklós va fi înmormântat miercuri, în cimitirul Rulikovski

Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea anunţă cu profundă durere şi tristeţe încetarea din viaţă a eminetului pictor şi grafician Jakobovits Miklós. Artistul va fi înmormântat miercuri, 19 decembrie 2012, la Cimitirul Rulikovski, capela Steinberger, la ora 14.

Jakobovits Miklós s-a născut la 9 august 1936 la Cluj iar între 1954 şi 1959 a făcut studii la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” avându-i ca profesori pe: Miklóssy Gabor şi Kadar Tibor.

Între 1961 şi 1963 a lucrat ca scenograf la Teatrul de Stat Oradea secţia maghiară iar între 1979-1985 ca muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Între 1966 şi 1968 a fost preşedintele filialei din Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi în 2002 a devenit membru al Academiei de Artă din Ungaria.

„Ştiam că este un artist complex împlinit, a cărui creaţie a fost marcată de cele mai importante direcţii ale artei contemporane, fără ca acest lucru să-i tulbure traiectoria. (…)

Când i-am văzut lucrările, acasă şi în atelierul său, când am văzut în faţa ochilor sute de lucrări create în mai bine de 50 de ani, impactul a fost covârşitor şi nu exagerez când afirm că Jakobovits Miklós este unul dintre cei mai mari artişti contemporani. (…)

Adeptul unei simplităţi mereu încărcată de bogăţii cromatice ascunse, dezvăluite cu dragoste, Jakobovits a creat forme plastice care s-au impus în panorama artistică contemporană.”

mărturiseşte prof. univ. dr. Maria Zintz în cartea dedicată operiei şi vieţii pictorului, apărută în 2009.

Jakobovits Miklós a primit în 1974 Ordinul „Meritul  Cultural” – România, în 1997 Premiul Munkácsy al Ministerului Culturii din Ungaria şi a avut expoziţii personale în Olanda, Germania, Franţa şi Ungaria.

Lucrările artistului sunt păstrate în muzee din toată ţara şi în străinătate: Muzeul Ţării Crişurilor – Oradea, Muzeul de Artă – Sfîntu Gheorghe, Muzeul – Odorheiul Secuiesc, Muzeul de Artă – Baia-Mare, Muzeul Horváth Imre – Oradea Galeria de Artă Contemporană – Dunaszerdahely, Slovacia, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Teologic Armean Mechitarist din Viena şi Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti.

Printre cărţile importante publicate de Jakobovits Miklós se numără: Mesajul culorilor – eseuri (1987), Nero, cel din papier maché (1991), Reflecţii – eseuri (1992). Culoarea şi spaţiul – eseuri despre artele plastice din Ardeal (1992).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult