Categorized | Social

Ce contează dacă sunt vinovaţi sau nu? Şpăgarii au fost eliberaţi din cauza unor chichiţe judecătoreşti

Magistraţii de la Curtea de Apel Oradea au judecat marţi, 18 decembrie 2012, recursul comisarilor de mediu Gheorghe Raţiu şi Gabriel Varga de la Garda de Mediu Bihor, împotriva arestării preventive a acestora dispusă săptămâna trecută de Tribunalul Bihor. Acuzaţi de DNA că luau şpagă de la firmele pe care le controlau, comisarii au fost eliberaţi întrucât compunerea completului de judecată era neleaglă.

Tribunalul Bihor a emis, săptămâna trecută, mandate de arestare pe 29 de zile pentru şeful Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, şi subalternul lui, Gabriel Varga. Cei doi erau reţinuţi de procurorii DNA, în cadrul unei anchete în care erau urmăriţi penal cinci comisari ai Gărzii Financiare Bihor, un inspector al Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor şi trei oameni de afaceri, fiind acuzaţi de corupţie.

Procurorii DNA stabiliseră că, în cursul acestui an, comisarii ceruseră între 200 şi 2.000 de lei în timpul controalelor, pentru a nu da sancţiuni contravenţionale, iar în cazul lui Tamaş şi al lui Mihălceanu – că ar fi falsificat unele acte de control la solicitarea şefului lor, Gheorghe Raţiu.

După arestare, atât Gheorghe Raţiu cât şi Gabriel Varga, sfătuiţi de avocaţi, au făcut recurs.

„Instanţa a admis excepţia invocată de inculpaţii Raţiu Gheorghe şi Varga Gabriel, a constatat nelegală compunerea completului de judecată care a soluţionat propunerea de arestare preventivă şi pe cale de consecinţă a admis recursurile declarate în cauză de cei doi inculpaţi, a casat încheierea atacată şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Bihor”

se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Oradea.

Totodată, instanţa de recurs a revocat măsura arestării preventive a celor doi inculpaţi, dispunând punerea lor în libertate.

În concluzie, chiar dacă cei doi ar fi vinovaţi, ei au fost eliberaţi pentru că judecătorii care au dispus arestarea făceau parte dintr-un complet de judecată nelegal.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult