Categorized | Sanatate

Educație pe „pile” – idealul rectorului Universității din Oradea

Constantin Bungău – șeful Universităţii din Oradea, a susţinut miercuri, 19 decembrie 2012, într-o conferinţă de presă că instituţia pe care o conduce ar fi avut de câştigat dacă la Ministerul Educaţiei ar fi fost numit un secretar de stat din Oradea. Rectorul a dat exemplu municipiul Cluj Napoca unde anul acesta au fost aprobate opt mii de locuri pentru studii de licenţă, în timp ce la Oradea ministerul a alocat doar 1.700.

În loc să considere munca şi performanţa ca principiu generator de bunăstare, să „oblige” (prin rezultatele instituției) studenţii să aleagă Universitatea din Oradea şi, drept urmare, Ministerul Educaţiei să aloce mai multe fonduri, rectorul orădean consideră că instituţia este dezavantajată în cursa pentru banii de la bugetul de stat din cauza că nu are „o pilă” la minister.

„Oradea are aproximativ 200 de mii de locuitori, Cluj Napoca are peste 300 de mii. La noi există o singură Universitate publică, şi anume Universitatea din Oradea în timp ce la Cluj sunt mai multe.

Anul acesta am primit 1.700 de locuri bugetate la licenţă în timp ce la Cluj au fost apropate opt mii la toate Universităţile.

Ce buget intră în Cluj Napoca şi ce buget întră în Oradea. Cred că am avea mare nevoie de un secretar de stat din Oradea la Ministerul Educaţiei”

a spus Constantin Bungău, fără a compara şi numărul de studenţi sau performanţele instituţiilor din Cluj Napoca cu cele ale instituției din Oradea.

Chiar dacă unele Universități ar fi avantajate pe acest criteriu, acest lucru este o derogare de la normalitate, un abuz. Ori, ca șef al unei instituții publice, să declari că ai fi de acord cu această anormalitate dacă ea te-ar avantaja, nu este un lucru care să-ți facă cinste. Nici ție și nici instituției pe care o conduci.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4395 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult