Categorized | Social

Cu un pas mai aproape de reabilitarea Sinagogii Zion din Oradea

Săptămâna aceasta, miercuri 19 decembrie 2012, Municipiul Oradea, prin primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare și introducere în circuitul turistic a Sinagogii Zion, situată pe Strada Independenței, nr. 22.

Proiectul „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea – Debrecen” a fost depus în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Debrecen și este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România (2007-2013).

Valoarea totală a proiectului este de aproape 1,9 milioane euro. din care Municipiului Oradea îi va reveni suma de aproape 1,6 milioane euro iar Comunității Evreiești din Debrecen puţin peste 326 de mii de euro. Durata de implementare este 01.12 2012 – 31. 05 2014.

Proiectul prevede valorificarea din punct de vedere turistic, cultural și religios a două obiective aparținând patrimoniului comunităților evreiești din Oradea și Debrecen.

Astfel, Municipiul Oradea va reabilita și introduce în circuitul turistic Sinagoga Neologă Zion, situată pe Strada Independenței, nr. 22.

Clădirea acesteia este monument istoric de importanță deosebită, figurând în Lista Monumentelor Istorice, făcând totodată parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, care figurează în aceiași Listă a Monumentelor Istorice.

Lucrările și intervențiile care se vor efectuata cu acest prilej vor viza restaurarea, consolidarea, conservarea și reconversia funcțională a acesteia.

Noua funcțiune propusă pentru Sinagoga Neologă Zion este de sală multifuncțională (de conferințe, concerte, expoziții, lansări de carte etc.), în paralel, în incinta ei urmând a fi amenajat și un punct de informare turistică.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult