Categorized | Social

Cu un pas mai aproape de reabilitarea Sinagogii Zion din Oradea

Săptămâna aceasta, miercuri 19 decembrie 2012, Municipiul Oradea, prin primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare și introducere în circuitul turistic a Sinagogii Zion, situată pe Strada Independenței, nr. 22.

Proiectul „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea – Debrecen” a fost depus în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Debrecen și este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România (2007-2013).

Valoarea totală a proiectului este de aproape 1,9 milioane euro. din care Municipiului Oradea îi va reveni suma de aproape 1,6 milioane euro iar Comunității Evreiești din Debrecen puţin peste 326 de mii de euro. Durata de implementare este 01.12 2012 – 31. 05 2014.

Proiectul prevede valorificarea din punct de vedere turistic, cultural și religios a două obiective aparținând patrimoniului comunităților evreiești din Oradea și Debrecen.

Astfel, Municipiul Oradea va reabilita și introduce în circuitul turistic Sinagoga Neologă Zion, situată pe Strada Independenței, nr. 22.

Clădirea acesteia este monument istoric de importanță deosebită, figurând în Lista Monumentelor Istorice, făcând totodată parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, care figurează în aceiași Listă a Monumentelor Istorice.

Lucrările și intervențiile care se vor efectuata cu acest prilej vor viza restaurarea, consolidarea, conservarea și reconversia funcțională a acesteia.

Noua funcțiune propusă pentru Sinagoga Neologă Zion este de sală multifuncțională (de conferințe, concerte, expoziții, lansări de carte etc.), în paralel, în incinta ei urmând a fi amenajat și un punct de informare turistică.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4384 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult