Categorized | Social

Bihoreni cu inimă. Cele mai multe donări de organe în 2012 s-au făcut la Oradea!

Anul acesta, la nivel naţional, numărul de donaţii s-a înjumătăţit faţă de anul precedent. Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea continuă însă să fie cel mai bun din ţară, înregistrând 21 de donatori, cu o singură persoană mai puţin decât anul trecut. Tot la capitolul realizări excepţionale poate fi trecută şi prelevarea organelor de la un pacient aflat în moarte cardiacă, efectuată la Oradea, în premieră naţională.

Echipa Centrului de Excelenţă de Transplant Oradea continuă să fie cea mai bun din ţară în ceea ce priveşte numărul de persoane care decid să transforme moartea celor apropiaţi în viaţă pentru alţii.

„Spre deosebire de celelalte centre din ţară în care activitatea de recoltare de organe s-a redus în mod inexplicabil la jumătate, la Oradea am reuşit în 2012 să avem 21 de donatori, cu unul singur mai puţin decât anul trecut”

a spus, doctoriţa Carmen Pantiş.

Şeful Centrului de Excelenţă de Transplant Oradea, nu a uitat să le mulţumească celor care au contribuit la această situaţie.

 Premieră naţională

O altă realizare pe 2012, foarte importantă pentru echipa de medici coordonată de Carmen Pantiş, a fost prelevarea mai multor organe interne, printre care şi ficatul (un organ foarte sensibil) de la un pacient al cărui inimă încetase să mai bată.

Partea cea mai dificilă a operaţiei a constituit-o menţinerea funcţiilor vitale ale pacientului pentru ca organele care urmau să fie donate să fie în stare de funcţionare.

„Medicii au făcut masaj cardiac timp de 40 de minute până au sosit specialiştii din Bucureşti şi Cluj, reuşind astfel o performanţă naţională. A fost prima dată când s-a prelevat ficatul, care este un organ foarte sensibil, în aceste condiţii.

Premiera naţională a fost confirmată şi de medicul Irinel Popescu, specialist în chirurgie hepatică, care a spus că şi în alte centre medicale din ţară s-a încercat păstrarea în stare optimă pentru transplant a ficatului, dar pentru că inima a încetat să mai bată, nu s-a reuşit acest lucru”

a explicat Carmen Pantiş.

„Procedeul în acest caz este unul foarte complex, dar el este folosit în 30% din cazuri în Belgia şi Anglia. Noi l-am utilizat în premieră”

a explicat ulterior dr. Victor Zota, coordonator naţional de transplant.

Echipa care s-a ocupat de transplantul de la Oradea a fost formată din Carmen Pantiş, chirurgul Sorin Ianceu, anestezistul Dorel Sabău, rezidenta de anestezie Ştefania Sije, chirurgul plastician Ioan Tirla, rezidentul de chirurgie plastică Ion Butnaru şi asistentul Petre Cotrău.

Ei au fost ajutaţi de specialiştii din Cluj, Florin Elek şi Ştefan Neagoie şi cei din Bucureşti, Radu Zamfir şi Andrei Nica.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4338 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult