Categorized | Social

Războiul între marii jucători de pe piaţa mondială software se va acutiza în 2013

Apple, Google, Facebook şi Amazon şi-au încălcat treptat tot mai mult teritoriile în ultimii ani. Conform cotidianului american Wall Street Journal în 2013 războiul se va purta pe două fronturi, hardware şi căutare online, toate companiile fiind hotărâte să aducă îmbunătăţiri importante sistemelor pe care le gestionează pentru a nu-şi pierde clienţii.

Pentru a spori loialitatea clienţilor pe care îi au dar şi pentru a atrage alţii noi, marii jucători de pe piaţa software (inclusiv Google şi Amazon) îşi vor creşte prezenţa hardware pentru a avea un control mai puternic asupra serviciilor software. Ca răspuns, Apple dezvoltă tot mai mult software propriu pentru a-şi diferenţia produsele.

Google, după achiziţia de 12,5 miliarde de dolari a companiei Motorola Mobility, intenţionează să folosească producătorul de telefoane mobile pentru a lansa noi dispozitive cu sistem de operare Android, cu care să-şi protejeze afacerile de Apple.

Amazon s-a implicat mai puternic în acest conflict prin lansarea tabletei Kindle Fire şi testează, de asemenea, propriul telefon.

Rivalii vor atenta la dominaţia Google

Toate cele patru companii consideră căutarea online drept o oportunitate importantă pentru a-şi păstra clienţii şi a profita de pe urma acestora.

În timp ce Google a dominat această piaţă mulţi ani, rivalii vor să-i submineze poziţia prin căutarea online de pe smartphone-uri şi alte dispozitive mobile, precum şi prin servicii care permit recomandări din partea prietenilor.

Apple a lansat pe această piaţă Siri, un serviciu activat prin voce care răspunde pe iPhone şi iPad unor întrebări pe subiecte precum vremea sau rezultate ale competiţiilor sportive. Anul următor, compania vrea să sporească capacitatea de răspuns a serviciului.

De asemenea, la o conferinţă în septembrie directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a vorbit despre modul în care prietenii pot furniza răspunsuri utile. Compania îşi va extinde capacităţile de căutare online în viitor, a spus el.

Cele patru companii se înfruntă şi pe alte segmente, de la retail la publicitate online.

Bătălie pe preţ vs performanţă

Apple trebuie să arate anul următor că ştie şi să se apere, scrie Wall Street Journal. Rivali de la Samsung la Amazon atacă poziţiile companiei, care în ultimii ani a redefinit piaţa IT prin lansarea unor produse precum iPhone şi iPad.

Competitorii au oarecare succes: cota Apple pe piaţa mondială a smartphone-urilor a coborât în trimestrul al treilea la 15%, de la 23% în primele trei luni ale anului, potrivit datelor firmei de cercetare IDC.

De asemenea, tabletele Android câştigă teren împotriva iPad. Pentru a-şi apăra teritoriul, Apple a lansat recent iPad Mini, o tabletă mai ieftină prin care vrea să concureze produse similare.

Apărarea nu este, însă, suficientă. Apple are şi iniţiative ofensive. Directorul general al companiei, Tim Cook, a subliniat „interesul puternic” al Apple pentru segmentul de televiziune, iar compania a testat televizoare HD şi a discutat posibile parteneriate cu furnizori de televiziune prin cablu.

Nu este clar dacă Apple va avea ceva gata de lansare anul următor, potrivit Wall Street Journal.

Planurile Facebook pentru 2013

Anul 2012 a fost pentru Facebook anul intrării pe bursă. În 2013, compania se va concentra pe continuarea transformării într-o afacere care are în centru dispozitivele mobile. De asemenea, va deveni clar cât de mult se va implica Facebook în lupta pentru controlul experienţei utilizatorului pe smartphone-uri.

În ultimul an, Facebook a rescris aplicaţiile pentru dispozitive mobile, a lansat mai multe produse pentru publicitatea pe smartphone-uri şi tablete, precum şi aplicaţii individuale, precum serviciul de messenger.

Rivalii şi directorii din IT vor, de asemenea, să ştie dacă sau când Facebook va intra pe segmentul hardware. Zuckerberg a calmat zvonuri că Facebook dezvoltă un telefon, calificând un astfel de plan o „strategie greşită”. Surse apropiate companiei au afirmat, însă, că Facebook a colaborat strâns cu producători de telefoane mobile, precum HTC la proiectarea unor noi dispozitive.

Facebook ar putea să-şi crească şi oferta pentru căutare online. În decembrie, compania a introdus o nouă funcţie care permite utilizatorilor să găsească în apropiere afaceri în funcţie de referinţele prietenilor şi altor utilizatori.

Comerţul online va deveni tot mai important pentru Facebook, odată cu dezvoltarea afacerii recent lansate Gifts (Cadouri). Platforma de comerţ electronic – care permite trimiterea de cadouri prietenilor – reprezintă o ameninţare reală pentru Amazon, în contextul creşterii numărului de parteneriate între Facebook şi retaileri.

Smartphone-ul Amazon ar putea fi lansat la începutul lui 2013

Pentru Amazon, 2013 ar putea fi anul în care lansează mult aşteptatul smartphone.

Retailerul a testat un smartphone cu furnizori din Asia, iar o lansare ar putea avea loc la începutul anului, afirmă surse apropiate situaţiei.

Un smartphone Amazon s-ar baza pe experienţa companiei cu dispozitive Kindle Fire HD şi magazinul online de aplicaţii, care dispune în prezent de peste 60.000 de aplicaţii bazate pe sistemul de operare Android.

Un smarthone ar putea reduce cota de piaţă a Apple şi ar reprezenta o provocare pentru producătorii de telefoane mobile bazate pe sistemul de operare Android.

Amazon ar putea lansa dispozitivul la un preţ redus, vizând să obţină profit din vânzarea de produse pe Amazon.com, cărţi în format electronic, jocuri şi aplicaţii.

Aceasta a fost abordarea directorului general, Jeff Bezos, în privinţa tabletelor, pe care le-a descris ca fiind mai mult platforme de vânzare decât produse care ar trebui să aducă direct profit.

Amazon vizează Apple şi pe piaţa tabletelor. Ultima versiune Kindle Fire a fost primită pozitiv de unii critici.

Amazon ar putea introduce o nouă versiune low-cost anul următor, care să menţină şi mai bine utilizatorii în ecosistemul Amazon.

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult