Categorized | Social

Studenții și elevii din România condamnă subfinanțare învățământului

Cele mai importante două asociații studențești din țară consideră că bugetul de 3,14% din PIB (4,4 miliarde euro) anunțat de Guvernul României prin „Bugetul Cetățeanului” condamnă Educația și Cercetarea la încă un an de subperformanță și inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltării pe termen lung a României.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrag atenția, printr-un comunicat de presă, că cea mai profitabilă și importantă investiție pentru un stat este cea făcută în educație, și solicită suplimentarea bugetului pentru acest domeniu și prevederea unei creșteri anuale care să conducă rapid la respectarea procentului de 6% din PIB, asumat de partidele politice din România prin Pactul Național pentru Educație.

Reprezentanții studenților români au solicitat deja o întâlnire oficială cu Miniștrii responsabili de Educație și Învățământ Superior pentru a discuta prioritățile studenților, inclusiv cele asumate deja de reprezentanții puterii și cele care constituie obligații legale.

„Degeaba vorbim despre educație ca prioritate națională dacă o finanțăm cu jumătăți de măsură.

De la fuga tinerilor de locuri de muncă în educație la fapul că cei din mediul rural, din familii sărace sau dezavantajate ajung cu greu să termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari și au fost prezentate în nenumărate rânduri.

Este timpul ca decidenții să trateze cu mai multă responsabilitate viitorul României!”

a declarat Mihai Dragoș, președintele ANOSR.

Ați promis în campanie, așteptăm să vă țineți de cuvânt!

Printre doleanțele studenților se numără creșterea subvenției în cămine – cantine cu 30% (agreată de ministrul Ecaterina Andronescu în mandatul anterior, fără specificarea procentului minim), respectarea prevederilor Statutului Studentului și Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale privind facilitățile acordate studenților și valoarea burselor.

Studenții mai cer și creșterea veniturilor tinerilor angajați din educație și a medicilor rezidenți prin acordarea de deduceri fiscale și a altor măsuri (asumate prin programul de guvernare al USL înainte de alegeri) investiții în construirea de cămine și alte măsuri menite să asigure accesul tinerilor din familii cu venituri reduse și alte categorii defavorizate la învățământul superior.

Reprezentanții elevilor din România vor revizuirea planurilor cadru şi a curriculumului, revizuirea conţinuturilor manualelor şcolare, adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la cerinţele agenţilor economici, modernizarea procesului de predare-învăţare, conectarea tuturor şcolilor la internet prin conexiuni de mare viteză, (obiectiv stipulat în programul de guvernare al USL).

Se mai dorește, de asemenea, investirea în construirea campusurilor şcolare destinate asigurării serviciilor de educaţie până la nivel liceal (burse, cantine, cămin şi/sau transport zilnic asigurat) și investirea în construirea şi reabilitarea bazelor sportive, respectiv a secţiilor sportive de la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar.

„Redresarea şcolii  româneşti nu va întârzia să apară atunci când finanţarea alocată dezvoltării educaţiei va acoperi necesităţile sistemului de învăţământ.

Formarea calitativă a viitorilor cetăţeni adulţi ai României depinde de cât de mult investim în sistemul educaţional.

Anul 2013 trebuie să fie anul în care accesul copiilor din mediul rural la şcoală să nu mai fie o problemă, iar calitatea condiţiilor de predare-învăţare să fie la standarde adecvate”

a spus Andrei-Bogdan Petre, președintele CNE.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult