Categorized | Social

Studenții și elevii din România condamnă subfinanțare învățământului

Cele mai importante două asociații studențești din țară consideră că bugetul de 3,14% din PIB (4,4 miliarde euro) anunțat de Guvernul României prin „Bugetul Cetățeanului” condamnă Educația și Cercetarea la încă un an de subperformanță și inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltării pe termen lung a României.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrag atenția, printr-un comunicat de presă, că cea mai profitabilă și importantă investiție pentru un stat este cea făcută în educație, și solicită suplimentarea bugetului pentru acest domeniu și prevederea unei creșteri anuale care să conducă rapid la respectarea procentului de 6% din PIB, asumat de partidele politice din România prin Pactul Național pentru Educație.

Reprezentanții studenților români au solicitat deja o întâlnire oficială cu Miniștrii responsabili de Educație și Învățământ Superior pentru a discuta prioritățile studenților, inclusiv cele asumate deja de reprezentanții puterii și cele care constituie obligații legale.

„Degeaba vorbim despre educație ca prioritate națională dacă o finanțăm cu jumătăți de măsură.

De la fuga tinerilor de locuri de muncă în educație la fapul că cei din mediul rural, din familii sărace sau dezavantajate ajung cu greu să termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari și au fost prezentate în nenumărate rânduri.

Este timpul ca decidenții să trateze cu mai multă responsabilitate viitorul României!”

a declarat Mihai Dragoș, președintele ANOSR.

Ați promis în campanie, așteptăm să vă țineți de cuvânt!

Printre doleanțele studenților se numără creșterea subvenției în cămine – cantine cu 30% (agreată de ministrul Ecaterina Andronescu în mandatul anterior, fără specificarea procentului minim), respectarea prevederilor Statutului Studentului și Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale privind facilitățile acordate studenților și valoarea burselor.

Studenții mai cer și creșterea veniturilor tinerilor angajați din educație și a medicilor rezidenți prin acordarea de deduceri fiscale și a altor măsuri (asumate prin programul de guvernare al USL înainte de alegeri) investiții în construirea de cămine și alte măsuri menite să asigure accesul tinerilor din familii cu venituri reduse și alte categorii defavorizate la învățământul superior.

Reprezentanții elevilor din România vor revizuirea planurilor cadru şi a curriculumului, revizuirea conţinuturilor manualelor şcolare, adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la cerinţele agenţilor economici, modernizarea procesului de predare-învăţare, conectarea tuturor şcolilor la internet prin conexiuni de mare viteză, (obiectiv stipulat în programul de guvernare al USL).

Se mai dorește, de asemenea, investirea în construirea campusurilor şcolare destinate asigurării serviciilor de educaţie până la nivel liceal (burse, cantine, cămin şi/sau transport zilnic asigurat) și investirea în construirea şi reabilitarea bazelor sportive, respectiv a secţiilor sportive de la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar.

„Redresarea şcolii  româneşti nu va întârzia să apară atunci când finanţarea alocată dezvoltării educaţiei va acoperi necesităţile sistemului de învăţământ.

Formarea calitativă a viitorilor cetăţeni adulţi ai României depinde de cât de mult investim în sistemul educaţional.

Anul 2013 trebuie să fie anul în care accesul copiilor din mediul rural la şcoală să nu mai fie o problemă, iar calitatea condiţiilor de predare-învăţare să fie la standarde adecvate”

a spus Andrei-Bogdan Petre, președintele CNE.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4336 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult