Categorized | Social

Piața Rogerius va fi reconstruită din temelii în următorii doi ani

Modernizarea municipiului Oradea va continua și în 2013. Începând din acest an vor demara lucrările de modernizare a Pieței Rogerius, lucrări care vor costa peste 4,7 milioane euro și se vor întinde pe doi ani. Concret, piața se va extinde, începând din partea din spate, peste actualul amplasament al punctului termic și al bazinului de apă abandonat.

Primarul Ilie Bolojan a susținut miercuri, 16 februarie, o conferință de presă în care a vorbit despre modernizarea Pieței Rogerius din Oradea. Aceasta se va realiza printr-un parteneriat româno-maghiar, în cadrul proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru dezvoltarea unui Centru de afaceri cu produse agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru educație antreprenorială în municipiul Debrecen”.

În acest parteneriat, Primăria Oradea este lider de proiect, iar Camera de Comerț și Industrie Hajdu – Bihar este partener.

Valoarea totală a investiției este de peste 5,7 milioane de euro din care peste 4,7 milioane de euro îi revin Municipiului Oradea.

Din această sumă, 35,22% reprezintă contribuția proprie a municipiului, iar 64,78% reprezintă finanțare nerambursabilă.

Municipiului Debrecen îi revine puțin peste un milion de euro, bani care au fost folosiți pentru construirea unui Centru pentru educație antreprenorială în municipiul Debrecen.

Piețarii își vor păstra locurile

La conferința de presă care a avut loc la Primărie au fost prezenți și partenerii maghiari, respectiv secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie Hajdu-Bihar, Skulteti Eva și managerul de proiect al părții maghiare, Ivan Gabor.

„Sunt foarte bucuroasă că mă aflu la Oradea, deoarece în ultimii ani am avut o colaborare foarte eficientă cu orașul d-voastră. Mulțumesc primarului Ilie Bolojan și administrației locale pentru deschiderea pe care ne-au arătat-o atât în cazul proiectului care vizează construirea unui Centru de afaceri în Cetatea Oradea, cât și în ceea ce privește proiectul, despre care ne-am întâlnit să discutăm astăzi”

a spus Skulteti Eva.

„Vom reconstrui din temelii Piața Rogerius. Ea se va extinde, începând din partea din spate peste actualul amplasament al punctului termic și al bazinului de apă abandonat. Bazinul va fi demolat, iar punctul termic va fi desființat, urmând ca în locul lui să  fie conceput unul subteran.

Astfel, suprafața pieței va crește, atât prin această extindere pe orizontală, cât și prin extiderea ei prin construirea unui etaj cu acces dinspre blocuri, deasupra actualului bazar.

Zona de magazine de pe lateral va rămâne la fel. În sectorul nonalimentar, prost structurat în momentul de față, vom amenaja standuri de vânzare, care se vor putea închise pe timpul nopții”

a spus primarul Ilie Bolojan, care a mai precizat că în noua piață se vor regăsi și actualii vânzători:

„Cei care vând aici trebuie să știe că nu vom reduce numărul de locuri la mese, față de ceea ce există astăzi. Comercianții care sunt acum se vor regăsi și în noua piață.

Totodată, am avut consultări cu reprezentanții Administrației Domeniului Public – beneficiar al acestui proiect, care va lua toate măsurile, astfel încât piețarii să nu fie afectați de lucrări”

Până la finalul lunii ianuarie se va încheia procedura de adjudecare, urmând ca în aprilie să fie gata și proiectul tehnic. La licitația pentru proiectul tehnic au participat două firme, respectiv, S.C. Artifex Cluj și S.C. Poliart Oradea, momentan procedura aflându-se în faza de evaluare.

După această dată se va demara licitația pentru lucrări, urmând ca cel mai probabil în luna iunie să fie semnat și contractul de execuție a lucrărilor.

Termenul pentru finalizarea lucrării este de doi ani.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult