Categorized | Social

Ape de calitate bună în județul Bihor

Anul trecut, în regiunea Crișana au fost monitorizate 71 de tronsoane de apă, constatându-se că 59 % din lungimea acestora se încadrează în stare ecologică bună și 41% în stare ecologica moderata. Și asta, în ciuda celor 147 de surse de poluare, monitorizate de aceeași Administraţie Bazinală de Apă Crişuri.

În judeţul Bihor, au fost monitorizate 43 corpuri de apă, pe o lungime de 1185.12 km. Rezultatele indică faptul că 66 % din lungimea cursurilor de apă monitorizate se încadrează în stare bună. De asemenea, la nivelul bazinului hidrografic Crişuri au fost monitorizate 147 surse de poluare, din care, 89 de surse au fost în judeţul Bihor.

Acolo unde s-au constatat depășiri ale indicatorilor reglementați prin autorizația de gospodărirea apelor s-au aplicat penalităţi. Valoarea acestora s-a ridicat la aproape 700 de mii de lei.

„Starea ecologica a fost  stabilita pe baza elementelor de calitate biologica, fizico-chimice generale si a poluantilor specifici. Caracterizarea starii ecologice, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, are la baza un sistem de clasificare in 5 clase.”

informează directorul A.B.A Crişuri,  Dumitru Voloseniuc.

Stabilirea categoriilor de calitate s-a realizat prin compararea valorilor obţinute cu cele prevăzute  de lege. Pe baza elementelor de calitate sunt cinci  stări ecologice pentru râuri, şi anume: stare foarte bună (clasa I), stare bună (clasa II), stare moderată (clasa III), stare slabă (clasa IV) şi stare proastă (clasaV).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult