Categorized | Social

Medicii bihoreni atrag atenţia: internetul informează, nu tratează!

70% dintre români îşi stabilesc singuri diagnosticul medical cu ajutorul internetului, ajungând să consume medicamente care nu sunt recomandate de catre medici, conform unei publicaţii medicale on-line. Situaţia este îngrijorătoare şi în Bihor, unde medicii spun că au au avut pacienţi care s-au îmbolnăvit utilizând tratamente luate de pe internet.

Medicii de familie care au un rol determinant în educaţia pacienţilor, încurajează utilizarea internetului ca sursă de informare, subliniind însă importanţa accesării de surse autorizate. Pe de altă parte, aceştia trag un semnal de alarmă împotriva automedicaţiei şi recomandă „diagnosticienilor” online ca, în afara documentării online sau off-line, să consulte în mod obligatoriu un medic, conform FormareMedicala.ro.

Doctorii din Bihor împărtăşesc opinia specialiştilor de la nivel naţional, susinând că în ultimii ani cazurile de acest fel s-au înmulţit.

„Am avut mai multe astfel de cazuri şi nu cred că aplicarea unor tratamente care se găsesc pe internet este un lucru bun.

Bolnavii ar trebui să consulte medicul de familie şi nu să se trateze după ureche”

susţine Adrian Roşu preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bihor care mai afirmă că internetul este bun pentru o informare auxiliară şi nu pentru stabilirea unui diagnostic.

„Am avut pacienţi intoxicaţi pentru că au folosit anumite tratamente pentru slăbit, pe care le-au luat de pe internet.

Partea bună este că, de cele mai multe ori, pacienţii ne întreabă cu privire la ce găsesc pe internet.

Dacă este un lucru bun, dacă merită încercat, etc. Sub această formă, informarea pe internet nu reprezintă un lucru rău”

mai spune Adrian Roşu.

În ţările din Vest această problemă a fost în parte rezolvată, prin apariţia şi dezvoltarea unor reţele medicale specializate, on-line.

Pacienţii care suferă de afecţiuni uşoare (cefalee sau răceală uşoară) pot cere sfaturi cu privire la starea lor de sănătate, on-line, enumerându-şi simptomele şi aşteptând concluziile medicilor.

Această modalitate este mai comodă (dispărând coada de la cabinetul medical, coadă care este un chin în plus pentru bolnav) şi uneori, mai eficientă (anulând aşa numita „frică de medici”).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4131 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult