Categorized | Social

Medicii bihoreni atrag atenţia: internetul informează, nu tratează!

70% dintre români îşi stabilesc singuri diagnosticul medical cu ajutorul internetului, ajungând să consume medicamente care nu sunt recomandate de catre medici, conform unei publicaţii medicale on-line. Situaţia este îngrijorătoare şi în Bihor, unde medicii spun că au au avut pacienţi care s-au îmbolnăvit utilizând tratamente luate de pe internet.

Medicii de familie care au un rol determinant în educaţia pacienţilor, încurajează utilizarea internetului ca sursă de informare, subliniind însă importanţa accesării de surse autorizate. Pe de altă parte, aceştia trag un semnal de alarmă împotriva automedicaţiei şi recomandă „diagnosticienilor” online ca, în afara documentării online sau off-line, să consulte în mod obligatoriu un medic, conform FormareMedicala.ro.

Doctorii din Bihor împărtăşesc opinia specialiştilor de la nivel naţional, susinând că în ultimii ani cazurile de acest fel s-au înmulţit.

„Am avut mai multe astfel de cazuri şi nu cred că aplicarea unor tratamente care se găsesc pe internet este un lucru bun.

Bolnavii ar trebui să consulte medicul de familie şi nu să se trateze după ureche”

susţine Adrian Roşu preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bihor care mai afirmă că internetul este bun pentru o informare auxiliară şi nu pentru stabilirea unui diagnostic.

„Am avut pacienţi intoxicaţi pentru că au folosit anumite tratamente pentru slăbit, pe care le-au luat de pe internet.

Partea bună este că, de cele mai multe ori, pacienţii ne întreabă cu privire la ce găsesc pe internet.

Dacă este un lucru bun, dacă merită încercat, etc. Sub această formă, informarea pe internet nu reprezintă un lucru rău”

mai spune Adrian Roşu.

În ţările din Vest această problemă a fost în parte rezolvată, prin apariţia şi dezvoltarea unor reţele medicale specializate, on-line.

Pacienţii care suferă de afecţiuni uşoare (cefalee sau răceală uşoară) pot cere sfaturi cu privire la starea lor de sănătate, on-line, enumerându-şi simptomele şi aşteptând concluziile medicilor.

Această modalitate este mai comodă (dispărând coada de la cabinetul medical, coadă care este un chin în plus pentru bolnav) şi uneori, mai eficientă (anulând aşa numita „frică de medici”).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4270 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult