Categorized | Social

Panouri informative pentru peșterile închise din Bihor

Întrucât dorea conservarea populaţiilor de lilieci, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a închis anul trecut 15 peșteri în județele Bihor, Alba și Cluj. Săptămâna trecută, la cele 15 peșteri închise au fost montate panouri informative în trei limbi cu scopul de a informa și instrui publicul, referitor la respectarea valorilor naturale.

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor în colaborare cu Asociația pentru Protecția Liliecilor din România și cu Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, prin proiectul „Conservarea speciilor de lilieci în Munții Pădurea Craiului, Bihor și Trascău”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, a închis anul trecut 15 peșteri în județele Bihor, Alba și Cluj.

Dintre acestea, unele au fost închise definitiv iar altora le-au fost modificate grilajele deja existente. Vorbim aici despre Peștera cu Apă din Valea Leșului, Peștera Vadu Crișului, Bătrânului, Aștileu, Țiclului, Tășad, Betfia, Ciur-Izbuc, Fănațe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară și Peștera Liliecilor din Cheile Ampoiței.

Săptămâna trecută, la cele 15 peșteri închise au fost montate panouri informative. Acestea conțin informații referitor la peștera închisă, din ce arie naturală protejată face parte, motivul pentru care a fost închisă (speciile de lilieci care se regăsesc în peșteră și informații generale despre lilieci), modul de comportament adecvat în peșteră, date de contact ale administratorului ariei protejate, regimul de vizitare, informații generale privind proiectul prin care s-au realizat aceste panouri, informații Salvaspeo în caz de accident.

„Panourile sunt realizate în 3 limbi: română, engleză și maghiară. Acestea au rolul de a informa, instrui și totodată educa publicul larg care ajunge în fața uneia dintre cele 15 peșteri închise referitor la bunul simț pe care trebuie să-l avem față de valorile naturale și comorile capitalului natural pe care îl deținem: peșterile și liliecii”

se afirmă într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.

Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană, a început în 2010, are ca obiectiv principal asigurarea pe termen lung a conservării populaţiilor de lilieci în Munții Pădurea Craiului, Bihor și Trascău și are o valoare de aproape 1,3 milioane de euro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4347 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Panouri informative pentru peșterile închise din Bihor”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Oradea Press. Informative Boards at the closed caves. 27.01.2013 « Bat Species Workshop at 16-19 May 2010 »  […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult