Categorized | Social

Panouri informative pentru peșterile închise din Bihor

Întrucât dorea conservarea populaţiilor de lilieci, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a închis anul trecut 15 peșteri în județele Bihor, Alba și Cluj. Săptămâna trecută, la cele 15 peșteri închise au fost montate panouri informative în trei limbi cu scopul de a informa și instrui publicul, referitor la respectarea valorilor naturale.

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor în colaborare cu Asociația pentru Protecția Liliecilor din România și cu Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, prin proiectul „Conservarea speciilor de lilieci în Munții Pădurea Craiului, Bihor și Trascău”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, a închis anul trecut 15 peșteri în județele Bihor, Alba și Cluj.

Dintre acestea, unele au fost închise definitiv iar altora le-au fost modificate grilajele deja existente. Vorbim aici despre Peștera cu Apă din Valea Leșului, Peștera Vadu Crișului, Bătrânului, Aștileu, Țiclului, Tășad, Betfia, Ciur-Izbuc, Fănațe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară și Peștera Liliecilor din Cheile Ampoiței.

Săptămâna trecută, la cele 15 peșteri închise au fost montate panouri informative. Acestea conțin informații referitor la peștera închisă, din ce arie naturală protejată face parte, motivul pentru care a fost închisă (speciile de lilieci care se regăsesc în peșteră și informații generale despre lilieci), modul de comportament adecvat în peșteră, date de contact ale administratorului ariei protejate, regimul de vizitare, informații generale privind proiectul prin care s-au realizat aceste panouri, informații Salvaspeo în caz de accident.

„Panourile sunt realizate în 3 limbi: română, engleză și maghiară. Acestea au rolul de a informa, instrui și totodată educa publicul larg care ajunge în fața uneia dintre cele 15 peșteri închise referitor la bunul simț pe care trebuie să-l avem față de valorile naturale și comorile capitalului natural pe care îl deținem: peșterile și liliecii”

se afirmă într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.

Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană, a început în 2010, are ca obiectiv principal asigurarea pe termen lung a conservării populaţiilor de lilieci în Munții Pădurea Craiului, Bihor și Trascău și are o valoare de aproape 1,3 milioane de euro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4273 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Panouri informative pentru peșterile închise din Bihor”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Oradea Press. Informative Boards at the closed caves. 27.01.2013 « Bat Species Workshop at 16-19 May 2010 »  […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult