Categorized | Social

Panouri informative pentru peșterile închise din Bihor

Întrucât dorea conservarea populaţiilor de lilieci, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a închis anul trecut 15 peșteri în județele Bihor, Alba și Cluj. Săptămâna trecută, la cele 15 peșteri închise au fost montate panouri informative în trei limbi cu scopul de a informa și instrui publicul, referitor la respectarea valorilor naturale.

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor în colaborare cu Asociația pentru Protecția Liliecilor din România și cu Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, prin proiectul „Conservarea speciilor de lilieci în Munții Pădurea Craiului, Bihor și Trascău”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, a închis anul trecut 15 peșteri în județele Bihor, Alba și Cluj.

Dintre acestea, unele au fost închise definitiv iar altora le-au fost modificate grilajele deja existente. Vorbim aici despre Peștera cu Apă din Valea Leșului, Peștera Vadu Crișului, Bătrânului, Aștileu, Țiclului, Tășad, Betfia, Ciur-Izbuc, Fănațe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară și Peștera Liliecilor din Cheile Ampoiței.

Săptămâna trecută, la cele 15 peșteri închise au fost montate panouri informative. Acestea conțin informații referitor la peștera închisă, din ce arie naturală protejată face parte, motivul pentru care a fost închisă (speciile de lilieci care se regăsesc în peșteră și informații generale despre lilieci), modul de comportament adecvat în peșteră, date de contact ale administratorului ariei protejate, regimul de vizitare, informații generale privind proiectul prin care s-au realizat aceste panouri, informații Salvaspeo în caz de accident.

„Panourile sunt realizate în 3 limbi: română, engleză și maghiară. Acestea au rolul de a informa, instrui și totodată educa publicul larg care ajunge în fața uneia dintre cele 15 peșteri închise referitor la bunul simț pe care trebuie să-l avem față de valorile naturale și comorile capitalului natural pe care îl deținem: peșterile și liliecii”

se afirmă într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.

Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană, a început în 2010, are ca obiectiv principal asigurarea pe termen lung a conservării populaţiilor de lilieci în Munții Pădurea Craiului, Bihor și Trascău și are o valoare de aproape 1,3 milioane de euro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4249 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Panouri informative pentru peșterile închise din Bihor”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Oradea Press. Informative Boards at the closed caves. 27.01.2013 « Bat Species Workshop at 16-19 May 2010 »  […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult