Categorized | Social

Din martie, dacă vă internaţi în Spital, achitaţi coplată. CAS-ul îl plătiţi pentru „binele” statului!

Cei care vor avea ghinionul să se interneze, din luna martie, vor plăti din propriul buzunar o aşa-numită „coplată” pentru serviciile asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI. Mai mult, conform aceluiaşi document, Ministerul Sănătăţii va revizui lista medicamentelor compensate şi va introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare.

FMI-ul strânge din nou România cu uşa. Deşi noua Lege a Sănătăţii este încă în dezbatere, în urma discuţiilor cu FMI, la propunerea Ministerului Sănătăţii, s-a decis introducerea coplăţii la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false.

„În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, în martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă.

Vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”

se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, făcută publică de Mediafax.

Aşa cum era de aşteptat, reprezentanţii Guvernului au încercat să minimizeze cele susţinute în document. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o „valoare modestă”, doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013, la momentul externării.

„Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare”

au precizat ulterior, într-un comunicat de presă, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

Ca o completare, într-o declaraţie făcută ieri, premierul Victor Ponta a dat asigurări că suma coplăţii va fi de maxim 10 lei.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicină de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (copii, gravide, pensionari sub 700 lei pe lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de razboi).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult