Categorized | Social

Din martie, dacă vă internaţi în Spital, achitaţi coplată. CAS-ul îl plătiţi pentru „binele” statului!

Cei care vor avea ghinionul să se interneze, din luna martie, vor plăti din propriul buzunar o aşa-numită „coplată” pentru serviciile asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI. Mai mult, conform aceluiaşi document, Ministerul Sănătăţii va revizui lista medicamentelor compensate şi va introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare.

FMI-ul strânge din nou România cu uşa. Deşi noua Lege a Sănătăţii este încă în dezbatere, în urma discuţiilor cu FMI, la propunerea Ministerului Sănătăţii, s-a decis introducerea coplăţii la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false.

„În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, în martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă.

Vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”

se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, făcută publică de Mediafax.

Aşa cum era de aşteptat, reprezentanţii Guvernului au încercat să minimizeze cele susţinute în document. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o „valoare modestă”, doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013, la momentul externării.

„Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare”

au precizat ulterior, într-un comunicat de presă, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

Ca o completare, într-o declaraţie făcută ieri, premierul Victor Ponta a dat asigurări că suma coplăţii va fi de maxim 10 lei.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicină de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (copii, gravide, pensionari sub 700 lei pe lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de razboi).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4375 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult