Categorized | Social

Ecologism la vârstă fragedă. Elevii din Beiuș au învățat mai multe despre Zonele Umede

La sfârșitul săptămânii, mai exact vineri, 1 februarie 2013, ecologiştii de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Beiuş au participat la o dezbatere organizată de A.B.A Crişuri pe tema:  „Zonele umede şi managementul apelor”.

Dezbaterea a avut loc în laboratorul de Protecţia Mediului din cadrul Clubului şi a reunit peste 40 de elevi şi cadre didactice. Micii ecologişti care, în cele din urmă s-au dovedit mari ecologişti, şi-au prezentat materialele lucrate special pentru Ziua Zonele Umede. Individual sau în echipă, cu desene sau caricaturi, cu poezie sau texte din enciclopedie, fiecare ecologist a dorit să transmită un mesaj clar.

„Nu distrugeţi zonele umede căci ele reprezinţă mediul propice de supravieţuire şi dezvoltare pentru numeroase specii de plante, păsări şi animale.”

a declarat Cezar Kovacs, elev în clasa a IV-a.

Reprezentanţii A.B.A Crişuri au moderat dezbaterea şi le-au furnizat participanţilor informaţii despre zonele protejate din bazinul hidrografic Crişuri. Astfel ecologiştii din Beiuş au aflat că în România exista 89 de zone umede recunoscute la nivel internaţional, iar cea mai mare zonă umedă din Europa este Delta Dunării.

În Bazinul Hidrografic Crişuri, deşi nu au fost identificate zone umede, există zone protejate pentru habitate sau specii unde apa este un factor important. Suprafaţa acestor zone este de aproape 2500 kmp, reprezentând 16,8% din suprafata bazinului hidrografic Crişuri.

O mare parte a acestor zone protejate este situată în perimetrul Parcului Natural Apuseni, a Parcului Natural Cefa precum şi în defileul râurilor Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb.

„Elevii ar trebui încurajați să participe la astfel de acțiuni!”

Primul Registru al Zonelor Protejate a fost întocmit în anul 2005 şi conţinea 14 zone protejate în bazinul Crişuri, din care, 9 zone erau în judeţul Bihor. În prezent, ABA Crişuri a identificat 32 de zone protejate în bazin, din care, în judeţul Bihor se regăsesc 26 astfel de zone.

In urma studiilor efectuate pe teren au fost identificate 7 specii prioritare şi 17 tipuri de habitate prioritare. Printre speciile prioritare din bazinul Crişuri amintim: ursul brun (ursus arctos), lupul (canis lupus),  broasca de pământ brună (pelobates fuscus), fluturele ţestos (nymphalis vaualbum), fluturele omidei-urs (callimorpha quadripunctata), racul de ponoare (austropotamobius torrentium) şi clopoţelul (campanulla serrata) .

„In bazinul Hidrografic Crişuri, din totalul de 32 de zone protejate  pentru protecţia habitatelor şi speciilor care au legătură cu apa, un numar de 26 de zone au custozi sau administratori.”

a declarat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A Crisuri.

Zonele umede contribuie la menţinerea calităţii mediului prin rolul lor multiplu: controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor precum şi atenuarea schimbărilor climatice.

„Clubul Copiilor şi Elevilor Beiuş organizeaza periodic acţiuni de voluntariat sau centre de studiu pentru protecţia mediului însă, din păcate, de cele mai multe ori elevii nu sunt încurajaţi să participe. Prin parteneriatele cu instituţiile publice dorim să îi sprijinim pe cei care se implică în mod activ în protejarea mediului.

Acţiunea dedicată Zonele Umede a fost un foarte bun prilej, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, de a cunoaşte mai în amănunt bogăţiile naturale ale zonei în care locuiesc.”

a declarat Florica Gabor, profesor coordonator Centru de Protecţia Mediului.

La finalul dezbaterii, cu ajutorul echipamentelor din laboratorul de calitatea apei, ecologiştii au avut ocazia să analizeze organismele mici care se găsesc în cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri. Fiecare participant a fost răsplătit cu broşuri, cărţi, orare şi pixuri.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult