Categorized | Oradea

Barroso ne bate din nou obrazul. Politicienii corupţi să se dea la o parte!

Comisia Europeană aşteaptă să constate în continuare progrese în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, dar şi ca politicienii să ofere un exemplu „dându-se la o parte” atunci când există acuzaţii de corupţie sau decizii privind integritatea, a declarat preşedintele Comisiei Europei, Jose Manuel Barroso, citat de Mediafax. Acesta a mai spus, printre altele, că instituţia pe care o reprezintă respectă libertatea presei dar nu se poate face că nu vede campaniile duse de unule instituţii media pentru discreditarea justiţiei.

Oficialul european a spus că apreciază eforturile făcute de actualul premierdar că progresele trebuie să continue şi în următoarea perioadă.

„Există acum condiţiile, cu o situaţie politică mult mai stabilă, un nou Guvern şi Parlament, pentru a accelera procesul de reformă.

Trebuie să vedem progrese în continuare legat de independenţa justiţiei şi vom aştepta ca politicul, politicienii, să dea un exemplu, dându-se la o parte acolo unde există decizii privind integritatea sau acuzaţii de corupţie”

a spus Barroso, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta.

Oficialul european a adăugat că aşteaptă să vadă progrese şi în cazul numirilor în „posturi cheie” din justiţie.

Ponta continuă să le ţină parte lui Fenechiu şi Dragnea

Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la Bucureşti şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Comisiei Europene au modificat textul raportului MCV, formula „dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie” fiind înlocuită cu „în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”.

Acest lucru i-a dat apă la moară premierului Victor Ponta care a mai nuanţat afirmaţia, scoţând în evidenţă mai degrabă greşeală CE decât dorinţa de a renunţa la miniştrii care au probleme cu legea.

„Dincolo de ceea ce se poate scrie în presă, într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie să fie foarte clare. «Pentru fapte de corupţie sunt trei miniştri»: nu e adevărat.

Pentru fapte eventual asimilate corupţiei, este vorba de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată Fenechiu.Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupţie, ci pentru Legea referendumului şi legi electorale, iar pe al treilea nu l-am găsit.

Într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poţi să vorbeşti ca în presă, pe surse, că sunt trei, trebuie să vorbeşti serios, ori lucrul ăsta, dacă eram consultaţi cu o zi înainte, l-am fi putut îndrepta”

a spus Ponta, aflat la Viena.

„Respectăm presa liberă, dar nu putem închide ochii la ceea ce se întâmplă!”

O altă problemă abordată de Barroso a fost cea a acuzaţiilor aduse presei din România. Oficialul european a subliniat că instituţia pe care o conduce apără presa liberă şi nu intenţionează să propună modificarea reglementărilor media, dar nu poate să nu ţină cont de plângerile primite din partea CSM şi CC privind existenţa unor campanii împotriva magistraţilor, a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

El a explicat astfel, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, că oficialii CE nu au recomandat o soluţie concretă pe această temă în ultimul raport privind situaţia din România, dar au considerat important totuşi să menţioneze existenţa unei astfel de probleme, pentru a fi „corectată” de către autorităţile de la Bucureşti.

Preşedintele CE a susţinut totodată că la Bruxelles au fost primite plângeri nu doar din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Curţii Constituţionale (CC), ci şi din partea a numeroase organizaţii civice.

El a mai spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că este de acord cu observaţia Comisiei Europene privind exercitarea unor presiuni media asupra judecătorilor, spunând că şi el a văzut astfel de presiuni şi că se va delimita de toate aceste practici.

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult