Categorized | Social

Fără exploatări de gaze de şist în Bihor!

Neînţelegerile în interiorul USL devin din ce în ce mai vizibile. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a ieşit marţi, 5 februarie 2013, într-o conferinţă de presă pentru a blama Guvernul Ponta pentru modul în care a comunicat cu autorităţile locale şi cea judeţeană pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist.

La sfârşitul anului trecut, pe 4 decembrie 2012, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a dat liber la exploatarea gazelor de şist în comunele bihorene Tulca şi Tria. La conferinţa de presă au participat şi primarii celor două comune, precum şi edilii comunei Sânmartin şi Popeşti unde Guvernul intenţionează să permită exploatarea gazelor de şist.

Cei patru edili au declarat, la unison, că nu sunt de acord cu decizia Executivului şi vor organiza referendumuri pentru a consulta populaţia.

Cornel Popa, liderul CJ Bihor, nu înţelege de ce forul deliberativ judeţean şi primăriile implicate nu au fost consultate sau măcar informare asupra hotărârilor de guvern emis pe final de an.

„Potrivit legislaţiei, dacă nu se schimbă cumva, forul decident este, deocamdată, Consiliul Judeţean Bihor. Trag un semnal de alarmă pentru ce s-ar putea întâmpla şi în staţiunea Băile Felix.

Cred că prin aceste lucrări arătăm că nu ne pasă ce lăsăm în urma noastră. Nouă ne pasă de ce se întâmplă în Bihor şi trebuie să facem eforturi pentru a dezvolta turismul, nu să-l îngropăm”

a spus Cornel Popa, care a mai adăugat că la nivel judeţean nu se pot face prea multe pentru a bloca lucrările de exploatare a gazelor de şist.

Se poate face un referendum, dar acesta este doar consultativ. Singura soluţie de a salva Bihorul este ca firmele, care au câştigat licitaţiile şi care au anunţat că vor începe din prima jumătate a acestui an explorările, să solicite Certificat de Urbanism. Dacă, în urma unei dezbateri publice, se decide să nu se acorde certificatul, lucrările nu vor putea începe.

Până atunci, primarul din Sânmartin s-a apucat să strângă semnături împotriva explorării gazelor de şist în Bihor şi a depus un memoriu adresat premierului. Ba mai mult, în locurile publice din comună au fost lipite afişa cu mesajul „Stop explorării gazelor de şist”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4360 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult