Categorized | Social

Reabilitarea clădirilor monument din Oradea, continuă

Primăria Oradea a finanţat lucrările de reabilitare a trei clădiri din zona centrală, aparţinând Episcopiilor. Prima dintre ele este clădirea de pe  str. Independenţei nr. 3 aparţinând Episcopiei Reformate, a doua este Spitalul Ordinului Mizericordienilor de pe str. Republicii nr. 33, aparţinând Episcopiei Romano-Catolice şi a treia, cea de pe str. Republicii nr. 11, aparţinând Episcopiei Ortodoxe.

Investiţia se face în regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, în baza prevederilor HCL nr. 83/2006, conform căreia finanţările nerambursabile din cadrul domeniului culte religioase se acordă cu prioritate imobilelor deţinute de către culte în perimetrul Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea.

Astfel, având în vedere starea avansată de degradare a imobilului de pe str. Independenţei nr. 3  datorită lipsei intervenţiilor în ultimii 50 ani, Primăria a demarat în octombrie anul trecut lucrările de reabilitare a clădirii aparţinând Episcopiei Reformate, valoarea contractului fiind de peste 149 de mii de lei.

Lucrările constau în reparaţii ale şarpantei şi învelitorii, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor, refacerea tencuielilor la faţadă, înlocuirea tâmplăriilor portalului, ferestrelor din PVC şi vitrinelor cu cadre metalice cu tâmplării din lemn stratificat, mascarea firelor care prejudiciază imaginea faţadei.

Până în prezent s-a montat schela şi s-a dat jos tencuiala pe jumătatea faţadei, lucrările fiind sistate din decembrie datorită condiţiilor meteo nefavorabile.

 

Faţada Spitalului Ordinului Mizericordienilor, aproape finalizată

 

Lucrările de reabilitare a faţadelor Spitalului Ordinului Mizericordienilor de pe str. Republicii nr. 33, aparţinând Episcopiei Romano-Catolice sunt aproape de finalizare.

Avestea constau în repararea faţadelor principale, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, ancadramente, profiluri, brâuri, înlocuit jgheaburi şi burlane, desfacerea învelitorilor din eternit şi înlocuirea cu învelitori cu ţiglă solzi, revizuire şi reparaţii ferestre lemn.

Lucrările au început în aprilie anul trecut, valoarea contractului fiind de peste 611 mii de lei cu TVA.

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a faţadelor şi acoperişului la imobilul de pe str. Republicii nr. 11 – Parcul Traian, aparţinând Episcopiei Ortodoxe, acestea au început în octombrie 2011 şi au fost finalizate.

Au fost realizate reparaţii ale acoperişului, respectiv şarpantă, învelitoare din ţigle ceramice şi tablă zincată şi elementele de tinichigerie aferente.

S-au executat  lucrări de reparaţii la faţade şi zugrăveli exterioare pe latura spre Parcul Traian, desfacerea tencuielilor vechi pe porţiunile degradate şi neaderente, repararea fisurilor şi crăpăturilor în zidurile şi cornişele din cărămidă, repararea şi înlocuirea decoraţiunilor din ipsos şi a elementelor prefabricate degradate.

Au mai fost ref[cute tencuielile cu şabloane, păstrându-se forma profilelor existente, au fost fcute reparaţii la decoraţiunile şi ancadramentele ferestrelor, reabilitarea tâmplăriilor (uşi şi ferestre din lemn), înlocuirea glafurilor şi sorturilor din tablă zincată, zugrăveli exterioare în culorile menţionate în proiect şi omologate de specialişti, înainte de începerea acestora.

Valoarea totală a lucrărilorn conform contractului, a fost de peste 618 mii de lei cu tot cu TVA.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult