Categorized | Social

Reabilitarea clădirilor monument din Oradea, continuă

Primăria Oradea a finanţat lucrările de reabilitare a trei clădiri din zona centrală, aparţinând Episcopiilor. Prima dintre ele este clădirea de pe  str. Independenţei nr. 3 aparţinând Episcopiei Reformate, a doua este Spitalul Ordinului Mizericordienilor de pe str. Republicii nr. 33, aparţinând Episcopiei Romano-Catolice şi a treia, cea de pe str. Republicii nr. 11, aparţinând Episcopiei Ortodoxe.

Investiţia se face în regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, în baza prevederilor HCL nr. 83/2006, conform căreia finanţările nerambursabile din cadrul domeniului culte religioase se acordă cu prioritate imobilelor deţinute de către culte în perimetrul Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea.

Astfel, având în vedere starea avansată de degradare a imobilului de pe str. Independenţei nr. 3  datorită lipsei intervenţiilor în ultimii 50 ani, Primăria a demarat în octombrie anul trecut lucrările de reabilitare a clădirii aparţinând Episcopiei Reformate, valoarea contractului fiind de peste 149 de mii de lei.

Lucrările constau în reparaţii ale şarpantei şi învelitorii, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor, refacerea tencuielilor la faţadă, înlocuirea tâmplăriilor portalului, ferestrelor din PVC şi vitrinelor cu cadre metalice cu tâmplării din lemn stratificat, mascarea firelor care prejudiciază imaginea faţadei.

Până în prezent s-a montat schela şi s-a dat jos tencuiala pe jumătatea faţadei, lucrările fiind sistate din decembrie datorită condiţiilor meteo nefavorabile.

 

Faţada Spitalului Ordinului Mizericordienilor, aproape finalizată

 

Lucrările de reabilitare a faţadelor Spitalului Ordinului Mizericordienilor de pe str. Republicii nr. 33, aparţinând Episcopiei Romano-Catolice sunt aproape de finalizare.

Avestea constau în repararea faţadelor principale, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, ancadramente, profiluri, brâuri, înlocuit jgheaburi şi burlane, desfacerea învelitorilor din eternit şi înlocuirea cu învelitori cu ţiglă solzi, revizuire şi reparaţii ferestre lemn.

Lucrările au început în aprilie anul trecut, valoarea contractului fiind de peste 611 mii de lei cu TVA.

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a faţadelor şi acoperişului la imobilul de pe str. Republicii nr. 11 – Parcul Traian, aparţinând Episcopiei Ortodoxe, acestea au început în octombrie 2011 şi au fost finalizate.

Au fost realizate reparaţii ale acoperişului, respectiv şarpantă, învelitoare din ţigle ceramice şi tablă zincată şi elementele de tinichigerie aferente.

S-au executat  lucrări de reparaţii la faţade şi zugrăveli exterioare pe latura spre Parcul Traian, desfacerea tencuielilor vechi pe porţiunile degradate şi neaderente, repararea fisurilor şi crăpăturilor în zidurile şi cornişele din cărămidă, repararea şi înlocuirea decoraţiunilor din ipsos şi a elementelor prefabricate degradate.

Au mai fost ref[cute tencuielile cu şabloane, păstrându-se forma profilelor existente, au fost fcute reparaţii la decoraţiunile şi ancadramentele ferestrelor, reabilitarea tâmplăriilor (uşi şi ferestre din lemn), înlocuirea glafurilor şi sorturilor din tablă zincată, zugrăveli exterioare în culorile menţionate în proiect şi omologate de specialişti, înainte de începerea acestora.

Valoarea totală a lucrărilorn conform contractului, a fost de peste 618 mii de lei cu tot cu TVA.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult