Categorized | Sport

Balet şi armonie. Corp versus perete!

De 18 ani, Zsolt Lakatos are în sânge pasiunea de a se căţăra şi după ce a fost ani buni sportiv de performanţă a rămas cu dorinţa de a le oferi şi celorlalţi puţin din farmecul de a câştiga bătălia cu peretele rece, indiferent şi abrupt. Aşa a apărut Clubul sportiv Gecko, un loc în care părinţii se pot căţăra alături de copiii lor şi care le oferă celor aflaţi la o vârstă fragedă şansa unei dezvoltări corporale simetrice.

Clubul sportiv Gecko este nou în Oradea. A apărut abia anul trecut în noiembrie din dorinţa lui Zsolt Lakatos şi a lui Vlad Lascu de a le oferi tinerilor şi vârstnicilor deopotrivă un loc în care să simtă că sportul înseamnă mai mult decât tolănitul în faţa televizorului cu berea în faţă.

„Consider escalada cel mai complex dintre toate sporturile. Şi am încercat foarte multe. Este oarecum în natura noastră să ne câţărăm şi ajunge să privim comportamentul noilor născuţi pentru a înţelege acest lucru.

Pe lângă latura fizică, aceea care duce la o dezvoltare armonioasă şi simetrică (în foarte multe sporturi se dezvoltă doar anumite grupe de muşchi, în detrimentul altora) mai există şi multe beneficii psihice.

Acest sport dezvoltă simţul echilibrului, şi gândirea în perspectivă, strategică, ceea ce se va vedea foarte bine în timp”

afirmă Zsolt Lakatos care nai spune că a încercat să îşi organizeze clubul în aşa fel încât să fie mulţumiţi chiar şi părinţii care nu pot veni cu copiii la sală:

„avem patru camere web în sală şi pe site se transmit imagini live în aşa fel încât părinţii să poată vedea de acasă, din faţa calculatorului ce activităţi întreprind copiii lor”.

 

Mai bine la sală decât pe facebook

 

Chiar dacă clubul este la început, Lakatos spune că sunt deja o grămadă de tineri care îi calcă pragul.

„Din păcate, la ora actuală ori faci sport de performanţă, ori nu exişti. Noi vizăm sportul de masă, nu vrem să pregătim campioni ci să îi ajutăm pe oameni să înţeleagă cât este de necesară mişcarea. În Franţa, escalada este sport naţional, copiii au în şcoli panouri speciale pentru căţărat la orele de sport. La noi nu există aşa ceva.

Situaţia este însă îmbucurătoare pentru că, deşi nu am început de mult activitatea avem deja mulţi pasionaţi care ne vizitează. Cei mai mulţi sunt tineri dar avem şi o bunică ce vine şi se caţără cot la cot cu nepoţelul şi asta este un lucru foarte bun.

Oamenii vârstnici ar trebui să înţeleagă, la fel cum au înţeles cei din Occident, că mişcarea le poate prelungi viaţa, că le întăreşte corpul şi muşchii într-o perioadă în care au nevoie de aşa ceva”

mai povesteşte Zsolt Lakatos.

Un alt aspect important al căţăratului îl reprezintă crearea unei micro-comunităţi cu tineri care împărtăşesc aceeaşi pasiune şi care încep să prefere pentru socializare sala, în detrimentul facebook-ului.

Cei care doresc să încerce escalada trebuie să ştie că au nevoie de un echipament sportiv simplu şi de espadrile, pe care le pot închiria de la sală. Preţul pentru o intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii, studenţi şi pensioanari, dar se pot face şi abonamente.

Programul la sala de pe strada Primăriei, Nr. 23 (lângă Queens), este zilnic, de la 16.00 la 21.00, în timpul săptămânii şi de la 12.00 la 17.00 sâmbătă şi duminică.

Cei care doresc să afle mai multe informaţii, pot accesa site-ul clubului www.geckoclimb.ro sau se pot adresa preşedintelui acestuia, la numărul de telefon 0724.626.897.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult