Categorized | Cultură

Incursiune a trecutului prin ochiul nemilos al prezentului, într-o expoziţie marca Monica Hrincă

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” organizează joi, 21 februarie 2013, de la ora 17:00, vernisajul expoziţiei fotografice „Memorie, martor, metaforă şi magie”, a artistului plastic Monica Hrincă. Cei care nu vor putea ajunge la vernisaj vor putea admira lucrările de luni până vineri, între orele 8:00 şi 19:00, în holul de la etajul I al Bibliotecii.

Expoziţia cuprinde lucrări de fotografie tradiţională, fotogravură şi portrete realizate pe bucăţi de lemn, toate cu tema trecerii necontenite a timpului, artista urmărind să realizeze o incursiune a trecutului prin prezent.

Personajele sunt oameni simpli de la ţară, care îşi arată povestea vieţii prin două imagini – cea a trecutului, printr-o fotografie veche, şi cea a prezentului, prin personaj; între cele două imagini există o distanţă în timp, contopită aici prin fotografie.

„Într-o societate plină de informaţie, fotografia este pentru mine o metodă de a capta şi a privi lumea într-o manieră nouă. De la bun început m-a pasionat chipul omenesc, trăsăturile şi diversitatea acestuia. Verile petrecute la bunici m-au legat de această temă.

Acolo am realizat primele mele fotografii artistice. De mic copil m-a fascinat acea nevinovăţie a locului. Poveştile celor bătrâni mă surprind de fiecare dată. Mâinile lor arată cât de mult au muncit de-a lungul vieţii.

Mai toţi erau reţinuţi în a se arăta în faţa aparatului de fotografiat, cu teama de a nu surprinde prea mult şi prea clar trecerea anilor.”

susţine Monica Hrincă, încercând să explice de ce a ales această temă.

Expoziţia va putea fi vizionată de luni până vineri, între orele 8:00-19:00, în holul de la et. I al Sediului Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor, pe strada Armatei Române, nr. 1/A, Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult