Categorized | Social

Primăria Oradea se încălzeşte de 70 de mii de lei pe lună

V-aţi întrebat vreodată cât costă încălzirea unei clădiri ca cea a Primăriei. Costul ridicat al gigacaloriei coroborat cu suprafaţa mare, aproximativ 8.600 de metri pătraţi a dus în luna ianuarie la o factură de încălzire de 70 de mii de lei pentru Primăria Oradea.

Un alt factor care a dus la această sumă enormă este şi starea de degradare a celor patru sute de ferestre din clădirea Primăriei, ferestre construite în anul 1900.

Ele nu pot fi schimbate decât cu altele identice ca formă, deoarece clădirea este monument istoric. Administraţia locală a găsit un model similar, din lemn, din care vor fi montate două bucăţi, de probă, într-un birou unde gerul si ploaia intrau fără probleme.

„Într-o lună de vârf de iarnă primăria cheltuie cu încălzirea undeva în jur de 70 de mii de lei pe lună, este foarte mult, am dori o reducere a cheltuielilor, asta s-ar putea face prin înlocuirea geamurilor care sunt foarte vechi şi deteriorate”

spune Mircea Oaie, şeful Mircea Oaie, şeful Serviciului Monitorizare Cheltuieli Administrative din cadrul Primăriei Oradea.

Preţurile unor astfel de geamuri nu sunt însă dintre cele mai mici. Costul total al schimbării geamurilor Primăriei din Oradea va depăşi 150 de mii de euro.

Administraţia locală încearcă să obţină fonduri europene în acest sens. Dacă nu va reuşi, ferestrele vor fi plătite din bugetul local.

În caz că vor fi identificate surse de finanțare care să nu afecteze bugetul local, imobilul din Piața Unirii care găzduiește Primăria Oradea va fi supus unor lucrări de reabilitare termică.

„Clădirea este una energofagă și ar fi un câștig pentru Municipalitate dacă s-ar putea realiza o reabilitare termică a ei”

a declarat Dumitru Sim, şeful Biroului Turism din Primăria Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult