Categorized | Social

Sunt plini de bani dar declară că au teren arabil acolo unde le înfloresc vilele şi piscinele!

Inspectorii de la Direcţia Economică a Primăriei Oradea au rămas şocaţi în urma ultimelor verificări făcute în teren. Pe aproximativ 56% din terenurile intravilane, declarate de către proprietarii lor ca fiind arabile, au găsit  piscine și alte amenajări pesagistice care nu au nicio legătură cu terenurile agricole.

Într-o conferinţă la Primăria Oradea, directorul economic al instituţiei, Eduard Florea a precizat că în urma verifcărilor efectuate pe teren s-a constatat că 56% dintre terenurile intravilane au fost declarate de către proprietarii lor ca fiind arabile.

În realitate, s-a constatat că pe aceste terenuri, pe care conform declarațiilor proprietarilor trebuiau să se găsească diverse culturi agricole, se găseau piscine și alte amenajări pesagistice care nu au nici o legătură cu un teren agricol.

„Rezultă o situație exagerată, o fugă de impozitare, rezultată din diferența valorii de taxare a unui teren arabil față de curte”

a spus Eduard Florea.

„Vrem un intravilan compact, cu densitate bună şi legătură între zone”

Primarul Ilie Bolojan a spus la rândul său că obiectivul principal al Primăriei Oradea este taxarea corectă a proprietăților.

„Noi nu dorim nici să taxăm în plus, nici să scutim pe cineva de la taxarea prevăzută prin lege. Taxarea corectă a proprietăților dintr-un oraș este unul dintre cele mai importante instrumente de politică urbană”

a spus  primarul Ilie Bolojan.

În continuare, acesta a vorbit despre extinderea necontrolată a terenului intravilan prin apariția tot mai multor cartiere noi în municipiu și despre efectele acestei extinderi.

„Trebuie să tindem către un intravilan compact, cu densitate bună, cu o legătură bună între zone. Cu cât un intravilan este mai răsfirat cu atât e nevoie de cheltuieli mai mari din partea administrației locale pentru dotarea lui cu utilități, dar și pentru asigurarea unei infrastructuri rutiere, de sănătate, de învățământ, corespunzătoare.

Dacă în alte țări există legi care permit extinderea intravilanului doar o dată la zece ani, în Oradea am înregistrat doar în intervalul 2004 – 2008 o extindere cu 1700 de hectare.

Noi avem un intravilan care nu corespunde unei dezvoltări normale a unui oraș și prin urmare trebuie să adoptăm politici de urbanism corecte și să susținem direcții de dezvoltare urbană de la centru spre periferie, găsind în același timp soluții pentru reconversia zonelor abandonate”

a spus primarul Ilie Bolojan care a mai explicat că în Oradea există clădiri care ocupă suprafețe mari, dar și terenuri întinse care stau abandonate cum este zona fostei fabrici „Înfrățirea” care a devenit bază pentru boschetari.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult