Categorized | Social

Sunt plini de bani dar declară că au teren arabil acolo unde le înfloresc vilele şi piscinele!

Inspectorii de la Direcţia Economică a Primăriei Oradea au rămas şocaţi în urma ultimelor verificări făcute în teren. Pe aproximativ 56% din terenurile intravilane, declarate de către proprietarii lor ca fiind arabile, au găsit  piscine și alte amenajări pesagistice care nu au nicio legătură cu terenurile agricole.

Într-o conferinţă la Primăria Oradea, directorul economic al instituţiei, Eduard Florea a precizat că în urma verifcărilor efectuate pe teren s-a constatat că 56% dintre terenurile intravilane au fost declarate de către proprietarii lor ca fiind arabile.

În realitate, s-a constatat că pe aceste terenuri, pe care conform declarațiilor proprietarilor trebuiau să se găsească diverse culturi agricole, se găseau piscine și alte amenajări pesagistice care nu au nici o legătură cu un teren agricol.

„Rezultă o situație exagerată, o fugă de impozitare, rezultată din diferența valorii de taxare a unui teren arabil față de curte”

a spus Eduard Florea.

„Vrem un intravilan compact, cu densitate bună şi legătură între zone”

Primarul Ilie Bolojan a spus la rândul său că obiectivul principal al Primăriei Oradea este taxarea corectă a proprietăților.

„Noi nu dorim nici să taxăm în plus, nici să scutim pe cineva de la taxarea prevăzută prin lege. Taxarea corectă a proprietăților dintr-un oraș este unul dintre cele mai importante instrumente de politică urbană”

a spus  primarul Ilie Bolojan.

În continuare, acesta a vorbit despre extinderea necontrolată a terenului intravilan prin apariția tot mai multor cartiere noi în municipiu și despre efectele acestei extinderi.

„Trebuie să tindem către un intravilan compact, cu densitate bună, cu o legătură bună între zone. Cu cât un intravilan este mai răsfirat cu atât e nevoie de cheltuieli mai mari din partea administrației locale pentru dotarea lui cu utilități, dar și pentru asigurarea unei infrastructuri rutiere, de sănătate, de învățământ, corespunzătoare.

Dacă în alte țări există legi care permit extinderea intravilanului doar o dată la zece ani, în Oradea am înregistrat doar în intervalul 2004 – 2008 o extindere cu 1700 de hectare.

Noi avem un intravilan care nu corespunde unei dezvoltări normale a unui oraș și prin urmare trebuie să adoptăm politici de urbanism corecte și să susținem direcții de dezvoltare urbană de la centru spre periferie, găsind în același timp soluții pentru reconversia zonelor abandonate”

a spus primarul Ilie Bolojan care a mai explicat că în Oradea există clădiri care ocupă suprafețe mari, dar și terenuri întinse care stau abandonate cum este zona fostei fabrici „Înfrățirea” care a devenit bază pentru boschetari.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult