Categorized | Oradea

Manual de nesimțire parlamentară. Tu îl angajezi pe fiul meu, eu pe fica ta!

După ce au învățat să se prefacă că sunt de acord cu voturile colegilor doar ca să nu fie amendați de presă că votează împotriva proiectelor județelor din care fac parte, parlamentarii au descoperit și cum să-și angajeze copiii la cabinetele parlamentare (adică să fie plătiți din banii publici) fără să îi poată sancționa Agenția Națională de Integritate (ANI) și fără să se prindă fraierii care i-au votat. Parlamentarii își angajează rudele încrucișat.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Institutul pentru Politici Publice (IPP) îşi exprimă dezamăgire faţă de folosirea în continuare, sub forme mai sofisticate decât în trecut, a practicii de angajare a rudelor parlamentarilor în cabinetele parlamentare.

Spre exemplu, deputaţii bircumscripţiei Botoşani – Dumitru-Verginel Gireadă (PNL) şi Costel Şoptică (PNL) au găsit o soluţie de a ocoli legislaţia privind conflictele de interese și Regulamentul Camerei şi şi-au angajat rudele  de o manieră încrucişată, astfel că fiica lui Gireadă „lucrează” pentru cabinetul parlamentar al lui Şoptică iar fiul lui Şoptică „lucrează” pentru cel al lui Gireadă.

Înșelătoria nu se practică doar în Moldova. Și se extinde!

Culmea este că ideea aceasta „genială” nu i-a venit unui fost olimpic. Noul deputat din Parlamentul României Dumitru-Verginel Gireadă a obţinut bacalaureatul la 42 de ani. Timp de opt ani, din 2004, a fost primar al comunei Mihai Eminescu din județul Botoşani. În aprilie 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals.

„În faţa recidivării acestor practici prin ignorarea, cu bună ştiinţă, a cazurilor precedente deja sancţionate în instanţă, Institutul pentru Politici Publice face un apel către Secretariatul General precum și către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care răspund juridic pentru cheltuirea fondurilor publice în condiţiile legilor din România, să stopeze aceste abuzuri”

se afirmă în comunicatul IPP.

În faţa refuzului de a lua măsuri în acest sens, IPP susține că va sesiza organele competente privind neîndeplinirea sarcinilor de ordonator de credite, desemnate prin lege pentru Secretariatul General al Camerei.

„De asemenea, sesizăm Curtea de Conturi să stopeze acest fenomen care pare să se extindă şi în actualul mandat şi să facă dovadă că este capabilă să ia decizii împotriva abuzării resurselor publice.

Totodată facem un apel la implicarea preşedintelui Camerei Deputaţilor în aceste situaţii prin transmiterea unei poziţii publice, tăcerea putând fiind interpretată ca un accept sau chiar o încurajare a unor astfel de practici”

se mai afirmă în comunicatul IPP.

În județul Bihor, în ultimii ani, doi parlamentari au fost dați pe mâna ANI pentru că și-au angajat copiii la cabinetele parlamentare.

Este vorba de Csilla Petö din UDMR care şi-a angajat fiica, Dalma Csilla Petö la cabinetul său parlamentar și Sonia Drgăhici din PSD care şi-a angajat fiul – Doru Vladimir Drăghici – la propriul birou parlamentar din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult