Categorized | Oradea

Manual de nesimțire parlamentară. Tu îl angajezi pe fiul meu, eu pe fica ta!

După ce au învățat să se prefacă că sunt de acord cu voturile colegilor doar ca să nu fie amendați de presă că votează împotriva proiectelor județelor din care fac parte, parlamentarii au descoperit și cum să-și angajeze copiii la cabinetele parlamentare (adică să fie plătiți din banii publici) fără să îi poată sancționa Agenția Națională de Integritate (ANI) și fără să se prindă fraierii care i-au votat. Parlamentarii își angajează rudele încrucișat.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Institutul pentru Politici Publice (IPP) îşi exprimă dezamăgire faţă de folosirea în continuare, sub forme mai sofisticate decât în trecut, a practicii de angajare a rudelor parlamentarilor în cabinetele parlamentare.

Spre exemplu, deputaţii bircumscripţiei Botoşani – Dumitru-Verginel Gireadă (PNL) şi Costel Şoptică (PNL) au găsit o soluţie de a ocoli legislaţia privind conflictele de interese și Regulamentul Camerei şi şi-au angajat rudele  de o manieră încrucişată, astfel că fiica lui Gireadă „lucrează” pentru cabinetul parlamentar al lui Şoptică iar fiul lui Şoptică „lucrează” pentru cel al lui Gireadă.

Înșelătoria nu se practică doar în Moldova. Și se extinde!

Culmea este că ideea aceasta „genială” nu i-a venit unui fost olimpic. Noul deputat din Parlamentul României Dumitru-Verginel Gireadă a obţinut bacalaureatul la 42 de ani. Timp de opt ani, din 2004, a fost primar al comunei Mihai Eminescu din județul Botoşani. În aprilie 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals.

„În faţa recidivării acestor practici prin ignorarea, cu bună ştiinţă, a cazurilor precedente deja sancţionate în instanţă, Institutul pentru Politici Publice face un apel către Secretariatul General precum și către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care răspund juridic pentru cheltuirea fondurilor publice în condiţiile legilor din România, să stopeze aceste abuzuri”

se afirmă în comunicatul IPP.

În faţa refuzului de a lua măsuri în acest sens, IPP susține că va sesiza organele competente privind neîndeplinirea sarcinilor de ordonator de credite, desemnate prin lege pentru Secretariatul General al Camerei.

„De asemenea, sesizăm Curtea de Conturi să stopeze acest fenomen care pare să se extindă şi în actualul mandat şi să facă dovadă că este capabilă să ia decizii împotriva abuzării resurselor publice.

Totodată facem un apel la implicarea preşedintelui Camerei Deputaţilor în aceste situaţii prin transmiterea unei poziţii publice, tăcerea putând fiind interpretată ca un accept sau chiar o încurajare a unor astfel de practici”

se mai afirmă în comunicatul IPP.

În județul Bihor, în ultimii ani, doi parlamentari au fost dați pe mâna ANI pentru că și-au angajat copiii la cabinetele parlamentare.

Este vorba de Csilla Petö din UDMR care şi-a angajat fiica, Dalma Csilla Petö la cabinetul său parlamentar și Sonia Drgăhici din PSD care şi-a angajat fiul – Doru Vladimir Drăghici – la propriul birou parlamentar din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult