Categorized | Social

Universitarii dispar… de la sine!

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău nu este prea încântat de situația financiară a instituției. Ei i se mai adaugă și problema personalului care se subțiază din ce în ce mai mult. Dacă în urmă cu câțiva ani, instituția avea peste 1150 de cadre didactice, la ora actuală are sub o mie.

Zilele în care Facultatea de Medicină era trasă de mânecă de ARACIS pentru numărul mare de cadre didactice par a fi trecut la Universitatea din Oradea. Pe fondul unor alocări bugetare tot mai mici de la Ministerul Educației, Constantin Bungău recunoaște că sunt probleme și în ceea ce privește numărul mic de cadre didactice, raportat la numărul de studenți.

„Situația nu va fi simplă pentru noi în acest an. Salariile vor trebui crescute pentru că Guvernul a decis reîntregirea salariilor iar la noi nu se prevăd mai mulți bani de la bugetul Ministerului Educației.

Încercăm să rezolvăm situația prin îmbunătățirea managementului, renunțând la specializările care au un număr mic de studenți și sunt ineficiente”

a spus Bungău săptămâna trecută, explicând că nu se pune problema unor reduceri de personal.

„În urmă cu câțiva ani erau peste 1150 de profesori, acum sunt sub o mie. Nu e nevoie de reduceri pentru că unii oameni ies la pensie iar alții nu își iau doctoratul în cei patru ani așa că reducerile au loc de la sine. Este o problemă și de imput, nu doar de output”

a ma spus Bungău.

Rectorul crede că Universitatea din Oradea ar merita să aibă mai multe locuri bugetate pentru că este singura instituție de stat, de acest fel, într-un oraș de aproximativ două sute de mii de locuitori.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult