Categorized | Social

Universitarii dispar… de la sine!

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău nu este prea încântat de situația financiară a instituției. Ei i se mai adaugă și problema personalului care se subțiază din ce în ce mai mult. Dacă în urmă cu câțiva ani, instituția avea peste 1150 de cadre didactice, la ora actuală are sub o mie.

Zilele în care Facultatea de Medicină era trasă de mânecă de ARACIS pentru numărul mare de cadre didactice par a fi trecut la Universitatea din Oradea. Pe fondul unor alocări bugetare tot mai mici de la Ministerul Educației, Constantin Bungău recunoaște că sunt probleme și în ceea ce privește numărul mic de cadre didactice, raportat la numărul de studenți.

„Situația nu va fi simplă pentru noi în acest an. Salariile vor trebui crescute pentru că Guvernul a decis reîntregirea salariilor iar la noi nu se prevăd mai mulți bani de la bugetul Ministerului Educației.

Încercăm să rezolvăm situația prin îmbunătățirea managementului, renunțând la specializările care au un număr mic de studenți și sunt ineficiente”

a spus Bungău săptămâna trecută, explicând că nu se pune problema unor reduceri de personal.

„În urmă cu câțiva ani erau peste 1150 de profesori, acum sunt sub o mie. Nu e nevoie de reduceri pentru că unii oameni ies la pensie iar alții nu își iau doctoratul în cei patru ani așa că reducerile au loc de la sine. Este o problemă și de imput, nu doar de output”

a ma spus Bungău.

Rectorul crede că Universitatea din Oradea ar merita să aibă mai multe locuri bugetate pentru că este singura instituție de stat, de acest fel, într-un oraș de aproximativ două sute de mii de locuitori.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4271 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult