Categorized | Cultură

Spectacol de excepţie marca Szigligeti: „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt

La finalul acestei săptămâni, vineri, 1 martie de la ora 19.00 în Sala Mare a Teatrului va avea loc o nouă premieră a Teatrului Szigligeti, „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt. Spectacolul va fi subtitrat în limba română iar biletele se pot achiziţiona atât de la Agenţia Teatrului Szigligeti, cât şi online, de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Ultimul împărat al Romei, Romulus, este un filosof sceptic, un conducător care-şi destramă conştient imperiul. În timp ce în jurul lui lumea antică agonizează, el îşi găseşte un rost în creşterea găinilor, pe care le botează cu numele ultimilor împăraţi romani (găina purtând numele lui Odoacru – cuceritorul vizigot – este cea mai productivă).

Evenimentele şi figurile istorice sunt modernizate şi bagatelizate. Deşi, prăbuşirea unui imperiu, în mod firesc, ar căpăta conotaţii tragice, în piesa dramaturgului eleveţian, acest eveniment are valenţe comice, cu ironii subtile la adresa istoriei şi a personalităţilor sale.

În rolul principal, ce al lui Romulus Augustus va fi Szélyes Ferenc, regia este semnată de Szabó K. István, muzica de Horváth Károly iar scenografia şi costumele de Florina Bellinda Vasilatos.

Următoarele reprezentaţii a acestui spectacol vor avea loc duminică, 10 martie, de la ora 19.00, miercuri 20 martie, de la ora 19.00 şi duminică, 24 martie, de la ora 19.00. Spectacolele vor fi subtitrate în limba română! Biletele se pot achiziţiona atât de la Agenţia Teatrului Szigligeti, cât şi online, de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Dramaturg şi prozator elveţian de talie europeană, Friedrich Dürrenmatt (1921–1990) a făcut studii de filozofie, literatură si teologie.

Preocupat de confuzia de valori şi de încertitudinile epocii în care trăieşte, în opera lui un loc central îl ocupă problematica dreptăţii şi îndurării, tratată în cheie tragicomică şi grotescă. Ca dramaturg preferă comedia, considerând-o „unica forma dramatică ce mai poate exprima azi tragicul”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult