Categorized | Cultură

Spectacol de excepţie marca Szigligeti: „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt

La finalul acestei săptămâni, vineri, 1 martie de la ora 19.00 în Sala Mare a Teatrului va avea loc o nouă premieră a Teatrului Szigligeti, „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt. Spectacolul va fi subtitrat în limba română iar biletele se pot achiziţiona atât de la Agenţia Teatrului Szigligeti, cât şi online, de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Ultimul împărat al Romei, Romulus, este un filosof sceptic, un conducător care-şi destramă conştient imperiul. În timp ce în jurul lui lumea antică agonizează, el îşi găseşte un rost în creşterea găinilor, pe care le botează cu numele ultimilor împăraţi romani (găina purtând numele lui Odoacru – cuceritorul vizigot – este cea mai productivă).

Evenimentele şi figurile istorice sunt modernizate şi bagatelizate. Deşi, prăbuşirea unui imperiu, în mod firesc, ar căpăta conotaţii tragice, în piesa dramaturgului eleveţian, acest eveniment are valenţe comice, cu ironii subtile la adresa istoriei şi a personalităţilor sale.

În rolul principal, ce al lui Romulus Augustus va fi Szélyes Ferenc, regia este semnată de Szabó K. István, muzica de Horváth Károly iar scenografia şi costumele de Florina Bellinda Vasilatos.

Următoarele reprezentaţii a acestui spectacol vor avea loc duminică, 10 martie, de la ora 19.00, miercuri 20 martie, de la ora 19.00 şi duminică, 24 martie, de la ora 19.00. Spectacolele vor fi subtitrate în limba română! Biletele se pot achiziţiona atât de la Agenţia Teatrului Szigligeti, cât şi online, de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Dramaturg şi prozator elveţian de talie europeană, Friedrich Dürrenmatt (1921–1990) a făcut studii de filozofie, literatură si teologie.

Preocupat de confuzia de valori şi de încertitudinile epocii în care trăieşte, în opera lui un loc central îl ocupă problematica dreptăţii şi îndurării, tratată în cheie tragicomică şi grotescă. Ca dramaturg preferă comedia, considerând-o „unica forma dramatică ce mai poate exprima azi tragicul”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult