Categorized | Social

Big Brother de Oradea. 108 camere video montate deja, alte 54 pe drum!

Numărul mare de vandalizări ale bunurilor de pe domeniul public i-au făcut pe reprezentanţii municipalităţii să se gândească încă de acum trei ani la montarea unor camere video în punctele cheie din Oradea. Abia anul acesta au reuşit însă să inaugureze un dispecerat comun care să supravegheze domeniul public prin 108 camere video.

Primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarul Ovidiu Mureșan, cu directorul Poliției Locale Oradea, Alexandru Laza și cu șeful Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ), Liviu Popa a susținut miercuri, 27 februarie o conferință de presă, prilejuită de inaugurarea la sediul IPJ din Calea Aradului a dispeceratului comun de monitorizare a camerelor video amplasate pe  domeniul public al municipiului

Primarul Ilie Bolojan a detaliat cele trei principii, care au stat la baza semnării acestui protocol, respectiv: ideea de siguranță a cetățeanului, eficiența în cheltuirea banilor publici și colaborarea între instituții.

„În ceea ce privește siguranța cetățeanului am convenit un set de măsuri privind ieșirea în teren a unor patrule mixte, dar și instalarea sistemului de supraveghere video a domeniului public.

Eficientizarea cheltuirii banilor publici se va realiza prin prin colaborarea unitară dintre instituții și prin gestionarea pe care o vom asigura în comun. Banii economisiți îi vom putea folosi pentru a crește prezența polițiștilor în teren.

Ca regulă, s-a constatat că acolo unde sunt numiți mai mulți responsabili lucrurile nu merg cum ar trebui. Acest sitem integrat permite asumarea răspunderii în comun”

a spus primarul Ilie Bolojan.

„Avem deja stabilite modurile de conlucrare între Poliția Municipiului și Poliția Locală.

Preocupările noastre comune sunt asigurarea liniștii în oraș, siguranța bunurilor publice și  siguranța cetățeanului”

a completat șeful IPJ, Liviu Popa.

Cu ochii pe monitoare

Prima etapă a acestui proiect privind supravegherea video a municipiului a constat în achiziția a 42 de camere video profesionale de tip dome și speed dome cu softul aferent, care au fost deja montate în zone de interes public, precum intrările în municipiu, centură, zona Piața Unirii, zona Teatrului Regina Maria, Cimitirul Municipal, Podul Densusianu, Pod Sovata etc.

Cea de-a doua etapa a presupus transferul a 64 de camere video montate anterior (perioada 2007-2010) de la dispeceratele IPJ Bihor și Poliția Locală la dipeceratul nou amenajat la Poliția Municipiului Oradea.

Aceste camere sunt montate în zone precum: Gutenberg, str. Republicii, Pasaj Vulturul Negru, Magazinul Crișul etc.

S-a ajuns astfel ca la sfârșitul anului 2012, totalul camerelor de monitorizare să fie de 108.

La nivelul Oraşului va exista un dispecerat comun care va monitoriza toate cele 108 camere video instalate pe domeniul public. Astfel, 4 monitoare mari vor fi următite 24 de ore din 24 de către polițiști, cu scopul de a surpinde eventualele infracțiuni care pot apărea pe domeniul public al municipiului.

Prin această supraveghere permanentă se dorește scăderea numărului de infracțiuni, cum ar fi  furturi sau distrugeri ale bunurilor aparținând orașului (mobilier urban, bănci de odihnă, filigorii, coșuri de gunoi).

„Problemele pe care deseori ni le reclamă cetățenii sunt cele legate de siguranța lor și a bunurilor lor. Singura soluție pentru a-i apăra era asigurarea unei monitorizări permanente a locurilor publice.

De la această nevoie a pornit de fapt și începutul colaborării dintre Poliția Locală și Poliția Municipiului Oradea”

a precizat viceprimarul Ovidiu Mureșan.

Urmează ca în cursul acestui an să mai fie achiziționate 54 de camere video profesionale. Acestea vor fi montate în zona cartierelor, în parcările nou amenajate în Sovata, Leonardo da Vinci etc.

Ichim Vasilică

.

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

3 Responses to “Big Brother de Oradea. 108 camere video montate deja, alte 54 pe drum!”

 1. bla bla spune:

  Va intreb eu ce rost are???

  Cu vreo 2 ani in urma in Centru Civic o gramada de politisti rutieri se uitau cum un om loveste cu ranga in cap un alt om care dupa nenumaratele lovituri primite a lesinat pe scarile din fata politiei rutiere.

  Nici macar un gest nu au facut.

  Dupa ce a terminat omul treaba a plecat fara sa intrebe cineva de sanatate, fara niciun amestec din partea oamenilor legii. Totusi aveau o arma in dotare…

  Stiu ca nu intra sub competenta politistilor de circulatie dar nu pot sa trec peste faptul ca nu au facut absolut nimic pentru a opri acest individ…

 2. I CAN SEE spune:

  Este foarte bine venita aceasta initiativa de a mai amplasa un numar de 54 de camare pentru supraveghere, pe langa cele 108 care sunt deja prezente pe straziile din Oradea.
  Cu ajutorul acestora se pot indentifica mai usor si mai rapid actele de vandalism , accidentele rutiere sau orice fel de evenimente neplacute.
  Cu ajutorul camerelor de supraveghere primaria orasului Oradea, asigura singuranta cetatenilor si a bunuriile.

 3. Victoria spune:

  Ar trebui sa faca asa in fiecare oras, nu mi se pare big brother, in afara sunt mult mai multe camere.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult